Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Co mě baví aneb které zboží se prodává samo?

Follow your dreams!"Děláme v byznysu, na který je tvůj názor jasný - dovážíme zboží (krabice), okopírovali jsme know-how ze zahraničí..."

Chtěl bych, k tomu výše uvedenému citátu z jednoho mailu uvést na vysvětlenou, že mi vůbec nevadí přesun nějakých krabic, čímž se hodně lidí zabývá. Naopak, "zaplať pánbůh" za to (haha, ten určitě zaplatí), co bychom třeba jedli bez přesunu zboží (krabic)?

Proč se o tom někdy zmiňuji s mírný despektem je to, že mě osobně by to nebavilo. Znám ale mnoho lidí, co je to baví a bez diskuze, je to jeden z návodů na dobrý výdělek, či přímo na zbohatnutí. Ať už se jedná o prodej všech těch věcí, co nám zpříjemňují nebo otravují život, příp. o takové to chytrácké prodávání domén nebo reklamy na Webu, která ve své podstatě ničemu neslouží.

Mě ale baví něco jiného a je to asi ve stylu, že raději bych dělal fotky, jak je jen prodával někde v galerii, podobně mě více baví navrhovat software, jak ho jen prodávat. Někoho ale dělání fotek nebaví, tak proč by je nemohl jen prodávat? Klidně, navíc pomůže všem tvůrcům a je úplně jedno, zda se přesouvají krabice s fotkami, knihami, keramikou, houskami na krámě, či krabice se software.

(Prodej domén nebo reklam teď do toho moc nespadá, ale každý volný trh má na sebe nabaleno spoustu parazitů - kamarád by řekl zmrdů - a jen čas to vyřeší za nás třeba tak, že názvy domén přestanou mít smysl a reklamy budou jen na WC papíru.)


Které "zboží" se prodává samo?

Ideální je, když najdeme zboží, které se tzv. prodává samo a k tomu nepotřebuje žádné sklady, žádné prodavače ani žádné hypotéky na nemovitosti. Ale co se prodává samo? Buď to musí být nějaký super hit, jako je (byl) iPod, nyní iPhone, zítra Android, příp. to musí být zboží hromadné denní spotřeby, třeba rohlíky, WC papír, u nás v ČR hlavně chlast a cigára.

V takových oblastech je trh již skoro všude nasycen a nemá cenu pokoušet se stát "největším dovozcem italského olivového oleje". Schválně, kdo to byl a kdo je to dnes?

Zdá se mi, že software k downloadu je ideální zboží, "co se prodává samo", neboť stačí jen odborné znalosti a dostatek času, kterého máme všichni tak málo. No a kdyby se ještě takový software i sám vyvinul, tak si nemůže žádný vývojář vůbec na nic stěžovat :-)

Do toho ideálního stavu, že "software se sám vyrobí", se ale pomalu blížíme. Vemte si jen, jakým zlepšením prošel celý proces návrhu, vývoje a distribuce software. Kdysi programátoři museli kódovat každou funkci, každou komponentu na cokoliv. Dnes stačí použít již hotové funkce OS, API nebo Web Services, dát je do nějakého pěkného a smysluplného balíčku, no a je to.

Nemluvě o veškerém tom open-source software, kdy stačí jen umět dobře zahrnout a rozšířit hotová řešení a nový produkt je na světě ;-)


Které "zboží" se i vyrábí samo?

Kdo by dnes třeba programoval funkce na Insert / Update / Delete při práci s nějakou databází, když každé dobré vývojové prostředí dle obecného návrhu aplikace vygeneruje všechny Browse a Forms procedury s plně transakčním zpracováním dané operace a současnou kontrolou validity všech položek v libovolné databázi, ať už pro MS SQL, MySQL, Sybase nebo Oracle?

Kdo by dnes psal ručně veškerý kód, když existují dobrá integrovaná vývojová prostředí (IDE) a kvalitní nástroje pro rychlý vývoj (RAD), generátory kódu i uživatelského rozhranní (GUI), jako jsou např.:

- CodeCharge, Eclipse, eDeveloper, ER/Studio, JDeveloper, NetBeans, NetObjects, Omnis, Oracle APEX, PowerDesigner, Servoy, SQL Developer, WinDev, a mnohé další?

Jsou také výkonné RAD nástroje, které na základě návrhu vygenerují výslednou aplikaci (skoro) v čem si řeknete, tj. mám kompletní návrh uživatelské aplikace a na zmáčknutí tlačítka dostanu z grafického návrhu třeba nativní Windows aplikaci (.exe) v C/C++ kvalitě nebo webovskou aplikaci v ASP, PHP, .NET, příp. i přenositelnou Java aplikaci.

Nevěří někdo, že je to možné? Hmm, dělám to tak už pár let ;-)

Kdo dnes píše ručně CSS, když může použít nějaký kvalitní CSS Builder zabudovaný v nějakém RAD toolu nebo nabízený jako free software? Kdo dnes píše ručně veškerý ten ASP nebo PHP kód, když může použít třeba CodeCharge nebo PHP Builder, příp. může použít nějakou extension pro svůj oblíbený RAD tool?

- List of GUI builders (limited)

- List of RAD tools (limited)

Rozhodují jen a pouze naše znalosti a zkušenosti. Kdo neví, co existuje za nástroje, tak kóduje ručně třeba i Web Templates a pokouší se je naivně prodávat někde na Webu dalším neznalým. Kdo ví, tak použije nějaký Template Builder nebo si upraví jednu ze stovek integrovaných šablon třeba v CodeCharge, NetObjects, Oracle APEX...


Když se to vyrábí i prodává (skoro) samo...

Každopádně, je úplně jedno, co člověk dělá, když to dělá s nadšením a zapálením pro věc. A je úplně jedno, jestli to je vývoj software, přesun krabic, práce na poště, péče o děti, prodej v obchodě, smysluplné podnikání na Webu, charita, či spekulace s akciemi. Je důležité každý den smysluplně prožít a neproflákat ho hloupostmi, jak velmi často vidíme všichni kolem sebe.

Já ale dneska "zůstanu" a budu se flákat, cíleně a úmyslně, neboť takové správné nicnedělání, tj. cílené hnipání, je také někdy potřeba :-)

9 comments :

Anonymní řekl(a)...

"Delej to, co milujes." Souhlasim- pote, co jsem ukoncil vysokou, stravil dva roky v "managementu" jsem se rozhodl naucit programovat. Vim, ze cesta nebude lehka, ale stoji za to.

Je skvele, ze mohu vyuzit pripravene kody a neobjevovat znovu kolo. Diky za tipy.

Cappy řekl(a)...

Ano. A tento blog píše člověk, který o sobě tvrdí, že nemá čas, jelikož pracuje na 5-ti projektech zároveň.

A zatím někde hnípá a mezi hnípáním píše články o tom, jak je hnípání super.

Já se musím smát :D

Anonymní řekl(a)...

No nevím. Tohle je spíš článek o tom, jak dělat vše, ale nic pořádně. Nic proti, ale já radši na nějaké buildery, co udělají všechnu práci za mě, rád zapomenu. Vlastně takhle ani žádná opravdová firma nepracuje.

Cappy řekl(a)...

Builder je jenom nástroj. Něco jako ruchadlo. Kladivo. Lopata. Kleště. Svěrák. Bagr. Nůžky. Hrábě. Pilník. Kosa. Rýč. Pila. Krumpáč.

Builder tady zjevně není od toho, aby za tebe udělal práci. Ten je tu od toho, aby ti v práci pomohl nebo ti jí usnadnil.

Je sice pravda, že někdo má na všechno dost času, ale sám zasebe musím říct, že už zásadně nepracuji s lidmi, kteří tři dny vymýšlejí nějaký script - aby se záhy zjistilo, že ten samý mohl najít během 2 minut na Googlu.

Něco jiného je přístup k těm programátorům, kteří nejsou líní a mají už něco zasebou - nicméně když ti tu zkušený programátor prezentuje smysluplné nástroje a na kvantu logických příkladů ukazuje, že se vyplatí, tak na tom asi něco bude, že ano...?

Anonymní řekl(a)...

Přesně, Cappy, taky nechápu programátory, kteří se patlají s nějakým kódem a dělají utilitku, která je na webu již prodi hotová a jako free ke stažení.

Někdo holt bude stále hrabat hlínu rukama a někdo použije lopatu a další bagr. Na závěr se pak může spočítat, kdo vykopal základy domu rychleji, jestli ten těma rukama nebo ten s bagrem :-)

Cayman řekl(a)...

Myslím, že se shodneme na tom, že je dobré, když každý dělá to, co ho baví. Když to navíc dělá dobře, s chutí a radostí, tak výsledek pak musí stát za to.

Příspěvek byl myšlen hlavně jako vysvětlení, že nemám nic proti "přesouvání krabic", a to odbočení k RAD tools a Web builders je spíše na samostatný příspěvek, který mám rozdělaný.

Každopádně, chápu nedůvěru některých hardcore kodérů, neboť jsem také kdysi nenechal dopustit na čistý kód, který jsem psal v texťáku, či ve 1stPage2000. Jak ale šla doba, tak bylo potřeba trochu zlepšit výkonnost a zrychlit vývoj aplikací, a hlavně jsem pochopil, že vývoj aplikací je něco jiného, jak ruční psaní kódu.

Schválně, zkuste jako ochutnávku CodeCharge Studio! Je to "Porsche" mezi vývojovými nástroji pro Web :-)

Anonymní řekl(a)...

Je to super, když může člověk dělat to, co ho baví, (třeba jen tak hnípat :-) a ještě k tomu dostane slušně zaplaceno. Osobně si myslím, že takový hardcore programátor, který opravdu objevuje kolo a záhy zjistí, že už to na netu někdo před ním objevil asi 500x je celkem na houby. Co efektivita práce? Proč vymýšlet vymyšlené a ztrácet tak spoustu drahoceného času, který můžu použít někde jinde?

Codecharge je fakt efektivní nástroj. Dříve jsem používal NetObjects, ale tohle mi připadne jednodušší a lepší.

Anonymní řekl(a)...

no ja jsem byl docela na vetvi uz z prvniho .NET visual studia... otevru si databazi, pretahnu na web stranku tabulku z databaze a ona se tam zobrazi a jako bonus umi sort, update, delete i strankovani.

Unknown řekl(a)...

Podle mě je lenost hnacím motorem pokroku,ale rodiče to moc nechápali,byl jsem veš líná a manželka lancouch línej.
Teď večer makáme každej na svým projektu místo čučení na ordinaci v bleděčervené zahradě.
:)

Okomentovat