Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jak rychle vytvořit Web stránky a zvýšit kvalitu i produktivitu vývoje?

Jak jsem zmínil na závěr předchozího příspěvku, tak zde je pokračování na téma dobrých RAD nástrojů, což jsem nakousl již v jednom starším příspěvku - RAD Tools pomáhají vytvářet Web aplikace.

(Opravdu "pomáhají" a kdo nevěří, tak to jen proto, že žádný opravdu dobrý RAD nástroj nikdy nevyzkoušel.)

Před pár lety jsem objevil NetObjects Fusion vývojové prostředí, na projektu u jedné firmy v cizině, kdy už tehdy byl vývoj Web stránek v NetObjects něčím úplně jiným, co nemělo na trhu obdoby. Od té doby využívám tento nástroj, jako jeden z asi deseti základních RAD tools v mém arzenálu, k rychlé tvorbě určitého typu Web aplikací.

Je to sice placený nástroj (Full Version: $199.95), což ale obecně preferuji, neboť potřebuji mít spolehlivé nástroje, se zaručeným a kvalitním supportem, se zárukou vývoje nových verzí. No a jelikož autoři NetObjects mě zatím nezklamali, tak pravidelně upgraduji na nové verze, kdy jen sleduji neskutečný pokrok, který tento RAD tool udělal od verze 5 ve srovnání s nynější 11.

"The Smart Way to Build Web Sites!"

Co je pro mě také velmi důležité, že to není žádná rychlokvaška, ale NetObjects je na trhu již asi od roku 1996 (v současnosti je součástí Web.com). Na úvod je potřeba zdůraznit, že to není "HTML editor", ale spíše "HTML generátor" - editor je třeba 1stPage 2000.


NetObjects Fusion 11 - Web Application Development System

"Fusion's advanced user interface is designed to support a vast array of web development technologies (HTML, XHTML, CSS, XML, JavaScript, Ajax, PHP, ASP, ASP.NET Coldfusion and JSP) as well as different levels of user sophistication." - NetObjects Fusion 11

NetObjects Fusion - Go from concept to live site quickly and easily and with NO html coding



Co považuji za největší výhodu tohoto RAD nástroje?

Je vhodný jak pro začátečníka, který se naučí rychle tvořit komplexní Web stránky pomocí Styles, Web templates, všech možných i nemožných komponent metodou drag & drop, klidně ale i ručním psaním kódu. Profesionál využije vývojové prostředí a všechny nadstavby, které ho zbaví rutinní a stereotypní práce, získá podporu pro data-driven a interactive Web sites, Semantic XHTML, komponenty pro AJAX User Interface, XML Data, Multimedia Effects.

Co oceňuji asi nejvíce, tak je úplně jiný styl vývoje a extrémně zvýšená produktivita tvorby Web stránek - od rychlého vývoje nového Web projektu, až po úpravy nějakého stávajícího, kdy je potřeba něco starého změnit, opravit, rozšířit.

Přidat nové stránky do nějakého starého Webu kamkoliv ve struktuře celého projektu, s jinou šablonou, jiným designem, či kompletně změnit design celého Webu?

Idylka, stačí zmáčknout Insert, kdekoliv v textové nebo grafické struktuře projektu, pro novou stránku definovat název a základní definice (title, desc, meta, šablona, borders), no a všechny Menu volby a odkazy na všech stránkách jsou aktualizovány (to samé při přesunu stránky na jiné místo nebo při změně jména):

NetObjects Fusion - Project Structure - Text     NetObjects Fusion - Project Structure - Graphic

Když mi nevyhovují zabudované šablony stránek v základní verzi a nechce se mi je opravovat, tak si vytvořím vlastní styl a design nebo si stáhnu nějaké nové styly zdarma, příp. dokoupím nějakou profesionální sadu Website Templates speciálně vytvořenou pro NetObjects Fusion:

NetObjects Fusion Templates


Přidat externí stránky, RSS zdroj, importovat celou site z Webu a převzít komplet strukturu? Mít automaticky aktualizované všechna grafická, flash i textová Menu i Sub-menu na všech, či vybraných stránkách celého Webu, a současně mít automaticky aktualizovanou Site Map? Pohoda, stačí vybrat vhodnou komponentu:

NetObjects Fusion Components


Rozpohybovat nějaké grafické nebo textové objekty na stránce při jakékoliv události, např. přílet obrázku při načtení stránky, odlet nebo přelet (kukačky), zoom, wipe, či jakékoliv jiné změny vlastností, pro jeden nebo více objektů, které se provedou současně nebo i kaskádovitě za sebou? Já vím, hračičky ;-)


Vysoká produktivita a kvalita vývoje!

Úplně jiná kvalita vývoje, jiný způsob přemýšlení a tvorby Web stránek, kdy každý ocení, že se může soustředit na to nejdůležitější v celém cyklu návrhu a vývoje Web stránek. Nemusí se ztrácet čas nějakým ručním kódováním již hotového a ověřeného, stačí zahrnout a rozšířit.

Kdo ale chce programovat "ručně", vkládat svůj vlastní kód, cizí scripty nebo komponety, tak jistě může, má svobodu volby.

A to je právě to, co se mi na tomto nástroji líbí nejvíce - zvýšená produktivita a svoboda volby, kdy něco nemusím, když nechci, ale můžu, když chci ;-)

Kdo by tedy náhodnou chtěl NetObjects Fusion vyzkoušet, tak mají k downloadu trial verzi na 30 dní, příp. kompletně free verzi Fusion Essentials, která je ovšem dosti ořezaná (odpovídá verzi 7.5, takže raději ruce pryč, neboť omezení jsou skutečně zásadní).

Každopádně, doporučuji při prvních testech postupovat dle Getting Started, neboť každý nástroj vyžaduje naučit se nejprve "myslet" v daném prostředí a pochopit logiku a správný proces vývoje.

Update #1 - 9-01-2008:

Pro doplnění musím uvést, že NetObjects se nehodí na všechny typy Web stránek a na náročné Web aplikace, jak možná mohlo vyznít z příspěvku. Není to nástroj na tvorbu náročných publikačních nebo databázových Web aplikací. Příspěvek byl určen jako úvodní tip pro ty, kteří stále píšou veškerý HTML a CSS kód ručně.

Na "mission-critical" Web aplikace používám jiné nástroje, které se ale pohybují v jiných cenových relacích - viz třeba odkaz nahoře.

Update #2 - 9-01-2008:

Jinak, nevím, proč jsem ten příspěvek vůbec psal, neboť ke stažení jako "Trial" k vyzkoušení mají jen starou v.10, která je o dost podstatný krok pozadu a nikoho moc nepřesvědčí. No a ta "Free" verze vychází prý z historické v.7.5, což je tak 5-7 let stará vykopávka ;-)


16 comments :

Anonymní řekl(a)...

I kdyz jsem (byval) zastance "top" technologii jako vim/emacs + tcsh, posledni dobou (par let) se poohlizim po necem automatizovanejsim... Tohle vypada na prvni pohled docela zajimave, skoda jen, ze je to zavisle na windows:( Kdyz budes mit tip na nejakou prenositelnou alternativu, smele se podel :) Mohl bych sice googlat, ale nemam s RAD nastroji zadne zkusenosti, takze na prvni pohled nejspis nepoznam, co je dobre a co neni.

Anonymní řekl(a)...

Já vím, že se pár lidí najde, co Windows na desktopu nepoužívají, ale kolik je to procent na světě? Co jsem si ověřil, tak nejlepší vývojové nástroje fungují jen na Windows, i když dokážou generovat kód pro všechny platformy.

Anonymní řekl(a)...

A co Eclipse a NetBeans? :) Ty na linuxu jedou, sice ne uplne bez problemu ale jedou :)

Anonymní řekl(a)...

ady: Eclipse a NetBeans jedou na tučňákovi i na woknech stejně: ne úplně bez problémů. A v tom to právě je. Jsou nástroje, které jedou sice jen na woknech, ale zato bez těch problémů.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj stáhl jsem si NetObjects a chvili si s tím hrál. Zajímalo by mě k jakým web. aplikácím tento nástroj používáš. Díky

Anonymní řekl(a)...

2Pitrsonek: Ve stručnosti bych mohl říci, že NetObjects používám na Web stránky, na které se nehodí jiné RAD nástroje, které používám. Jak jsem psal v příspěvku, tak jich mám více a cyklus zdaleka ještě neskončil :-)

"...využívám tento nástroj docela často, jako jeden z asi deseti základních RAD tools v mém arzenálu, k rychlé tvorbě určitého typu Web aplikací."

Dříve nebo později se u každého nástroje narazí na limity, kdy je potřeba pokročit a použít něco silnějšího nebo úplně jiného. NOF se nehodí moc na Web projekty, které by vyžadovaly více "CMS řešení" nebo jsou založené čistě na práci s databázemi. Na výkonné databázové Web aplikace používám něco úplně jiného (bude pokračování), ale začal jsem tím jednodušším nástrojem, který může pomoci těm, co píšou vše ručně.

Ve své podstatě se ale dá v NOF udělat skoro všechno, od osobních nebo firemních stránek s eShopem, až po rozsáhlé portály napojené na jakékoliv databáze. Záleží jen na znalostech a zkušenostech s nástrojem, vědět co a jak správně použít. No a hlavní je, jaký má kdo cit, invenci a jak dokáže navrhovat Web stránky a využít možností určitého nástroje.

Anonymní řekl(a)...

A tady pár ukázek Web stránek v NetObjects ve světě, jak jsem rychle našel, kdy kvalita se liší kus od kusu, jak jsem psal výše, záleží jen na vývojářích, co dokážou a jak:

Cutting Room Creative
http://www.cuttingroomhairteam.co.uk/

Madison Park Hotels
http://www.madisonparkhotels.com/

Duisburg Innenhafen
http://www.innenhafen-portal.de/

AIIM Capital Corporation
http://www.aiimcapital.com/

City Glass
http://www.cityglassokc.com/

Pennsylvania Army National Guard
http://www.paguard.com/

United Nations Association in Edmonton
http://www.edmonton.unac.org/

Oklahoma State Troopers Association
http://www.ostaonline.org/

...

Anonymní řekl(a)...

Jen jsem prolítnul některé uvedené příklady..layout v tabulkách..jak moderní ;).
Dá se v NOF dělat jednoduše layout v CSS kompatibilním pro všechny prohlížeče?

Anonymní řekl(a)...

Moc nefunguje import z webu, zkusil jsem naimportovat Seznam.cz, ja vim, jen jsem tak testoval ;))))))))))))

Nacetlo to strukturu webu a zobrazilo graficky, ale kdy chci otevrit stranku tak pise, ze This page is too large to be loaded....

Anonymní řekl(a)...

Jo, ty tabulky... Ono je to vsechno zalozeno asi na tom, podle te home page (netobjects.com) a asi pro ty zacatecniky, no jo.

Anonymní řekl(a)...

ty příklady jsou typické... Podle mého se takové produkty hodí jen na malé osobní stránky a nic většiho se v tom snad ani udělat nedá.

Hračky pro začátečníky za míň peněz:
WebPlus, http://www.serif.com/webplus/
Incomedia WebSite, http://www.websitex5.com/
Web Easy, http://www.avanquest.com/

Ale nevím, moc neznám, nebudu zkoušet.

Anonymní řekl(a)...

2PK: Až poslední verze Release 11nabízí "CSS-based positioned layout " a "publishing with XHTML". Ve starších verzích byl page design "table-based" s pouhým CSS formátováním textu.

Těm příkladům se proto nediv, vycházejí všechny ze starších verzí a ještě je dělali nějací amatéři, kteří tam nechali "Generated by NOF" v META. Těm oklahomským Troopers v posledním linku, to ale asi nevadí ;-)

Anonymní řekl(a)...

Cayman: Je fakt, že MS Expression Studio (http://www.microsoft.com/expression/) stojí $699 USD, ale zase co dostanes? Zkousel jsi to nekdy?

Anonymní řekl(a)...

2Anonymní: Nezkoušel, ty "bumbrlíčky" od MS nemám moc rád, neboť jsou závislé na všem možném a nemožném.

Jinak, importovat Seznam.cz do NOF, to je zajímavý nápad a nedivím se, že to spadlo nebo nejde nějak upravit, vzhledem ke struktuře a hloubce zanoření všech odkazů na titulní stránce. Zkus něco malého, příp. se vykašli na importování a vytvoř něco vlastního ;-)

Anonymní řekl(a)...

Zde je pěkné hodnocení dobrých a špatných stránek NetObjects Fusion, kdyby měl někdo zájem:
- Bad / Good News About NetObjects Fusion 11

"...if you’re using Netobjects for the first time you may be disappointed by its initiation ceremony. Needless to say that ALL of its major rivals have their own learning curves..."

Anonymní řekl(a)...

Převzato z ICQ komunikace: "Je důležitější umět sehnat zakázku na Web stránky za 10.000 USD a udělat ji rychle v table-based layoutu nebo je důležité honit si triko za 10.000 Kč v ČR v rádoby moderním CSS-based?"

Pobavila mě ta skrytá pravda - viz komentář výše "...layout v tabulkách... jak moderní" ;-)

Okomentovat