Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jak jsem si koupil trochu času aneb volný čas je nejlepší investice i v době krize

Follow your dreams!Nedávno jsem zde zmiňoval, že mě čeká prodej zdrojáků nějakého vlastního software, kdy jedna firma se rozhodla investovat, aby ušetřila provozní náklady a více využila svůj vlastní vývojový tým, který se zřejmě nudí v době krize ;-)

V posledních dnech jsem byl proto plně vytížen takovými "starostmi", dolaďovali jsme detaily licenční smlouvy a samotného převodu, kdy kromě vlastního prodeje jsem musel zajistit i předání know-how, pomoci s převodem licencí i na využívané 3rd-Party knihovny, dodat kompletní dokumentaci technického řešení, mírně vyškolit budoucí vývojový tým a vysvětlit koncepci vývoje, úprav i vytváření instalačních balíčků.

Jsem rád, že se to zdárně dotáhlo do konce, neboť jsem se zbavil sice malého, ale přesto občas zatěžujícího projektu. Dlouhodobé úspory nákladů jsou možná vítané akcionáři dané firmy, myslím ale, že pro mě osobně to má mnohem větší přínos. Nečekané peníze navíc se vždy hodí, o úspoře budoucího času ani nemluvím.


Čas prý nejde koupit za žádný peníze...

Lehce vydělané peníze lze použít na různé věci. Někdo preferuje investice, aby peníze neležely, já peníze použiju na "nákup volného času", což považuji za jedinou smysluplnou investici - v době krize i mimo nějakou finanční, hospodářskou nebo osobní krizi.

Pro mě osobně je totiž nejlepší investicí čas - volný čas. Ten se jakoby nedá koupit, máme ho všichni stejně, přesto existují způsoby, jak čas ušetřit a jak získat více času. Psal jsem o tom tady už mnohokrát, kdy jedním ze způsobů je i to, že nekupujeme věci, když je nepotřebujeme, že nepodnikáme v oboru, který nás nebaví, že neděláme něco jen pro peníze.

Čas totiž potřebujeme na úplně všechno a pro mě osobně je čas tou nejdůležitější komoditou, tou nejlepší investicí, tou nejlepší podnikatelskou příležitostí na trhu ;-)


Co je ještě dobrou investicí v každé době?

Obecně platí, že nejlepší jsou investice do vzdělání a získávání zkušeností, to má nadčasovou platnost v každé době. Znalosti a zkušenosti nám nikdo nevezme, žádná povodeň nám je neodnese, žádný vandal nepoškodí ani žádný zloděj neukradne, žádná inflace nesníží jejich hodnotu.

Dobrý podnikatel si uvědomuje, že nejcennější na jeho firmě jsou lidé, proto investuje do lidí, do motivace a spokojenosti svých zaměstnanců, podporuje jejich nasazení a snahu, oceňuje dobré výsledky, investuje do rozvoje své firmy, jestli touží po větším hospodářském růstu a po větším zisku.

Dobrý investor zase hledá nejlepší investiční příležitosti, kdy mezi ty jistější komodity patří v každé době nemovitosti na dobrém místě. Nakupovat dobré nemovitosti v době klesajících cen se může zdát tou nejlepší investiční příležitostí. Levně nakoupit, rychle zrenovovat a výhodně prodat nebo pronajmout. Ideální podnikatelský nápad, že?

Je potřeba si ale uvědomit, o co nám jde, co jsou naše priority, co je pro nás tou nejlepší investicí. Chceme opravdu trávit několik týdnů nebo měsíců starostmi o nějaké své nemovitosti? Chci se třeba já osobně stát realitním magnátem? Děkuji, nechci, neboť můj čas je mi dražší, jak nějaké další případné zisky.

Schválně, zeptejte se svých dětí nebo partnerek, zda preferují peníze nebo spíše čas, který s nimi strávite. Od jisté částky na kontě totiž už další zisky nic neřeší, jen nás okrádají o další a další čas.

To ani nemluvím o tom, že nějaké "výhodné" nemovitosti bych nechtěl ani zadarmo - viz cihlovy dum v Detroitu za $7,000, jak se zmiňoval John nedávno.

A ještě vzpomínka na město, kde jsou kvůli krizi tak levné nemovitosti, kde ale také zažijete opravdové rap battles. Jak Eminema nějak moc nemusím, tak film 8 Mile vystihl atmosféru odvrácené tváře města naprosto dokonale ;-)

Eminem - 8 Mile Road:



Viz také - Na Hromnice o den více...

14 comments :

Fernando-Ricci řekl(a)...

Ahojte vím, že je to mimo téma, ale chtěl bych se zepat jestli jde do bloggeru naprogramovat vyklapovací menu jako je například tady http://www.queenconcerts.com/ děkuju za odpověd

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Caymane, už jsem myslel, že jsi "umřel". To by mne mrzelo, Tvůj blog mám opravdu rád. Jedno z mála míst, kde jsou ve článcích docela smysluplné myšlenky.
Nicméně jedna k problematice licencování sw - existuje někde něco jako volně stažitelná předloha smlouvy na licencování? Máme pro jednu firmu zpracovat jednoduchou aplikaci, ale nechceme přijít o autorská práva a o možné využití základu toho sw pro další projekty. Jde to nějak ošetřit?

Rentier

Anonymní řekl(a)...

Tak ja uz jsem si myslel, ze uz jsi prestal psat... Jinak investice do casu je asi nesmysl, ze?

Spise je to obracene investujes svuj cas do neceho co ti prinese nejvetsi vysledek. V tvem pripade, treba do svych schopnosti, protoze vis, ze cim lepsi programator budes tim vice si muzes uctovat za svou praci a tim padem dostanes za svuj cas zaplaceno.

Ja treba investuji do nemovitosti, protoze i kdyz nic umet nebudu tak budu mit velmi dobry prijem za minimum investovaneho casu. Programovat se nikdy nebudu schopen naucit. A nechci osobne delat zadnou praci pro zadne klienty, protoze to zrovna neni ma predstava jak travit muj cas (a muzu jednoduse delegovat).

Jsem rad, ze priklad realit v Detroitu zaujal. Me taky... protoze to je fakt dobry priklad jak funguje ekonomika, nabidka, poptavka... a jak hybe s cenami.

Anonymní řekl(a)...

Třeba díky volnému času konečně zprovozníš ty fotogalerie. Myslím, že všichni netrpělivě čekají :D

Anonymní řekl(a)...

2Fernando: Všechno jde, ale něco je trochu krkolomné na Blogger.com, co se ale dá dělat.

Na Webu můžeš najít nějaké free Drop-Down menu v CSS a přidat v Layoutu stránek pod hlavičku blogu jako další HTML/JavaScript element stránky nebo přímo do šablony blogu.

Např. zde je pěkný přehled List of Menus, ale nezkoušel jsem, musíš si to sám otestovat a upravit.

Druhou možností je, že si stáhneš nějaký Free Template pro Blogger.com, který má už základní menu nadefinované a jen si opraviš jednotlivé volby.

Good Luck!

Anonymní řekl(a)...

2Rentier: Zkusil bych v první řadě prohledat web pro inspiraci, neboť je toho všude plno. Stejně je potřeba každý takový vzor upravit dle konkrétních potřeb.

Anonymní řekl(a)...

2John: Samozřejmě, "investice do času" je nadsázka a zkratka, každopádně i čas se dá koupit - viz třeba How to Buy Time :-))

Jinak, to nebyla kritika investic do nemovitostí, psal jsem, že je považuji za velmi smysluplné a příklady úspěšných podnikatelů na světě to jen potvrzují.

Každý máme ale jiné priority a jiné cesty, což je jen dobře, neboť nás to učí i jiným pohledům, jinak by byla na světě nuda. Měj se!

Anonymní řekl(a)...

připomíná mi to nejlepší definici penez co znám:
Peníze jsou to, za co vyměnujeme svůj čas.
Je to ze super knizky Your Money or Your Life.

Fernando-Ricci řekl(a)...

Cayman: Díky

Fernando-Ricci řekl(a)...

Chtěl jsem se zeptat když už mám ten html kod toho menu do které části šablony blogu ho mám vložit?:-)

Anonymní řekl(a)...

2Fernando: To záleží, co je to za kód, zda jen HTML nebo i CSS definice. Obecně platí, že CSS patří do hlavičky (někam do HEAD sekce), HTML s vlastním menu pak tam, kde chceš, aby to menu bylo zobrazené.

Jelikož nevím nic o tom tvém konkrétním kódu, tak zkus přidat nový "HTML/JavaScript" element v Layoutu stránek (Menu - Layout - Add Gadget), třeba pod hlavičku blogu a uvidíš, co to udělá.

Když tak napiš podrobnosti na mail:
cayman.islander @ gmail.com

Leprikon řekl(a)...

Kdysi jsem kdesi četl definici bohatství, že člověk je tím bohatší, čím déle NEMUSÍ pracovat a může žít z toho co má stávajícím způsobem. Ta se mi líbí.
Dneska to často vypadá, že se člověk dostane do pasti výdajů a pak už se jen točí v kolotoči stresů a nestíhání. A ve chvíli, kdyby se zastavil, vše by se mu zdánlivě rozpadlo.
Ten luxus, dopřát si volný čas, zastavit se chvíli, popřemýšlet, bilancovat, popovídat s kamarády a dostat znovu motivaci! To je jedna z nejlepších investic a snažím se o ni, jak jen to jde. Po každém, jenom trochu dobře zvládnutém, úkolu.

Cayman řekl(a)...

Moc hezká myšlenka: "člověk je tím bohatší, čím déle NEMUSÍ pracovat a může žít z toho co má". Plně souhlasím a díky za komentář.

Unknown řekl(a)...

Super myšlenky Caymane,
na tenhle web mě přivedla manželka,kterou používám jako běžného uživatele a o programování nic neví.
Někde jsem četl.že nejlepší je cesta,to ví každý,kdo dopařil nějakou supr hru a měl takový divný pocit na konci.
My máme jen jeden pokus,uklidňuje mě,že ještě nejsem na konci.

vývoj mé postavy(k programování mě dostaly hry,na které už není čas,ale myslím,že mě to trochu ovlivnilo):

1 Level /////////////////////////////
1976 Narození
- škola
2 level ////////////////////////////
- stavební elektrikář(zásah bosse,neboli nechápu,proč s rodiče mysleli,že je supr sekat celé dny do zdi díry za almužnu)
- údržbář elektro
- v hospodě jsem potkal zajímavou NPC postavu,tak jsem ji přibral do party(nebo ona mě)
- elektronik,specialista,programátor PLC a robotů
- vývojář sw,hlavně pro stroje,ideálně mix technologii
- v průběhu posledních let přibyly 3 malé NPC postavy,které zatím moc nereagují na ovládání.

Podmínka ukončení Levelu 2 : vyskočit z krysího závodu a začít dělat konečně na sebe

3 level pořádně si to užít s původními NPC postavami

4 Tato hra je omezena časem,plně souhlasím s názorem Caymana na tuto komoditu

Právě připravuji program,který by tuto komoditu měl šetřit a posunout mě dál.
Rád bych znal názor Camana,protože ve schopnosti oslovení firem je rozhodně na vyšším levelu
(nepodlejzám,je to fakt,možná trochu)

Vývoj mé postavy mi trochu komplikuje nížší úrověň HP bodů investovaných do jazykových schopností
, trochu to pomohlo že mě manželka na měsíc vykopla do Anglie

Jednou bych si chtěl s Caymanem pokecat osobně u něj doma,rád se potápím,ale je to nechutně drahý,


Okomentovat