Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jak prodat zdrojové kódy software produktu a jakou stanovit cenu?

Money talks - Prachy, jak je vydělat, ušetřitTo povzdechnutí o software licencích kdysi minule nebylo jen tak. Jedním z důvodů byl i můj nesplněný úkol, že mám nachystat zrovna náležitou licenční smlouvu na jeden software, který jsem kdysi jen tak bokem vyvinul pro jednu firmu, což nebylo v žádném kontraktu, jen to byla aplikace, která "zdarma" rozšiřovala naše jiné, smluvně ošetřené řešení.

Ta malá "freeware" aplikace se stále průběžně vylepšovala, jak stoupal počet uživatelů a jak přicházely požadavky na zlepšení a doplnění nových funkcí. Malý počet uživatelů narostl asi na +800 a stále roste, všechny požadavky na nové funkce jsou řešeny objednávkou s následnou fakturací.

Zřejmě v souvislosti s krizí a úsporami se nyní daná firma rozhodla, že odkoupí zdrojové kódy a další úpravy si chtějí dělat interně ve svém vlastním týmu programátorů.


Kolik si říci za zdrojové kódy?

Pominu teď, o jaký se jedná program, jak je rozsáhlý, jak jsou "náročné" úpravy a kolik fakturuji za každou novou verzi. Klidně se toho programu zbavím, ale musím vymyslet nějakou smysluplnou cenu a na pondělí nachystat nabídku.

Každopádně, výhodou je to, že firma si je vědoma, že jí zatím nic nepatří, nevlastní žádnou licenci na daný software, všichni uživatelé používají daný program jako freeware, dosavadní úpravy "na míru" byly hrazeny jako obecná programátorská práce, tj. fakturovaly se hodiny nějakého vývoje. O licencích na něco nebyla ani řeč ;-)

Musím tedy zvážit finanční možnosti zákazníka, abych nepřestřelil cenu, možný potenciál dalšího vývoje a ztrátu takového skoro bezpracného zisku. Kolik si říci za nějakou funkční aplikaci se dá snadno nějak spočítat, ale cena za zdrojový kód?


Jak postupovat při stanovení ceny?

Kdysi dávno jsem měl představu, že program někdy uvolním do světa a budu oficiálně nabízet na Webu v ceně někde v rozmezí 30-50 USD za základní verzi, tj. pro všechny za hubičku, příp. nějakou enterprise verzi s více funkcemi za 70-120 USD, kdy každý uživatel se rozhodne, zda program chce používat, zda mu pomáhá, zda se mu líbí nové funkce a sám si ho koupí.

Z toho by se dalo vycházet, stanovit slevy za "multi-licence" a pokusit se stanovit i cenu za "unlimited" licenci.

Když tedy vezmu plácnutou odhadovanou nejnižší a nejvyšší cenu za danou aplikaci, tak mi při zhruba 1000 uživatelích vychází cena od 30.000 do 120.000 doláčů. Zahrneme nějakou tu slevu za multi-licenci, třeba odhadem 50% (jsem blbec, já vím), no a vychází cena někde mezi 15-60 tisíci USD. Hmm, to by tak nějak šlo, ta horní hranice je asi průměrný roční plat jednoho jejich zaměstnance, možná by akceptovali i trochu vyšší cenu.

To je ale stále cena za funkční aplikaci a licence pro více uživatelů v jedné firmě. Jak spočítat (odhadnout) cenu za zdrojové kódy?

Dle doby, která byla věnována vývoji? Ta se nedá vyčíslit. Dle faktur za poslední rok vynásobených nějakým koeficientem životnosti? Dle ceny za licence vynásobené koeficientem zisku nebo náhodným číslem?

Jestli nebudu schopen něco vymyslet, tak asi zvolím nejlepší postup a zeptám se nejprve, kolik nabízejí. Když to bude málo, tak je poté oslním nějakou takovou vymyšlenou "kalkulací", jak jsem předvedl výše ;-)

2 comments :

Anonymní řekl(a)...

Podle rozsáhlosti a náročnosti(jestli to umí něco extra) bych stanovil základní cenu, která by se rovnala ceně, za kterou bych odhadnul vývoj vlastní takové aplikace. Dál by k ceně musel být připočten ten časový faktor - mám to ihned versus musím to X týdnů/měsíců vyvíjet a vztáhnout to na přínos pro busines tý firmy (jestli ten čas hraje významnou roli). Zároveň by tam mohl být i nějaký menší odpočet za to, že to moje vlastní řešení by mohlo být lepší (nové technologie, lepší rozšiřitelnější architektura apod.).

Anonymní řekl(a)...

Cena potřebná na vývoj identické aplikace mě také napadla, ale to nemůžu moc oficiálně zmiňovat, neboť by pak daná firma zjistila, že by bylo výhodnější (levnější) si udělat vlastní aplikaci se stejnou funkčností :-)

Každopádně, líbí se mi ten "časový faktor" nutný na analýzu a vývoj, to nějak zapracuji, neboť by jim to chvíli trvalo. Díky za podnět!

Okomentovat