Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Registrovat .COM, .NET, .INFO nebo .ORG doménu pro anglické stránky?

I am really angryKamarád programátor se rozhoupal a že si rozběhne odborné Web stránky, kde by chtěl publikovat svou bohatou knižnici programátorských tipů, triků, ukázky scriptů, zdrojové kódy v různých programovacích jazycích, čehož má za svých pěkných pár let programování nepočítaně.

Konečně, říkal jsem si. Patří totiž mezi ty hard-core programátory, za kterými my všichni hloupější chodíme pro rady, kteří nám pomáhají řešit neřešitelné technické problémy, kteří si raději něco chytrého naprogramují, než by ztráceli čas nějakých hledáním na Webu a následným testováním, zda cizí kód funguje ;-)

Těším se, co všechno vyhrabe ze svého archívu a je mi jasné, že to bude mít patřičnou úroveň, neboť jako správný guru na technologie toho může vysypat neskutečné množství.


Free Blogger služby nebo Web stránky na vlastním hostingu?

Diskutovali jsme v noci online a já ochotně odpovídal na jeho otázky, co zvolit za technologii, kde je nejlepší hostovat Web stránky apod. Jako správný guru chce mít vlastní kontrolu nad provozem a tak odmítl všechny blogovací služby zdarma, že prý vlastní hosting a WordPress je to nejvhodnější prostředí pro typ stránek, které si chce udělat.

Sehnat dobrý hosting pro Web stránky není takový problém, narazili jsme ale společně na registraci jména domény, která by trochu odpovídala danému projektu a hodila se pro jeho nový blog. Správně, spekulanti s doménami "all around us" mají registrované všechny domény se všemi odpovídajícími klíčovými slovy.

Na každé normální doméně jen MFA (Made For Adsense) nebo zaparkované Web stránky plné reklam.

(Neřeknu, kdybych o tom zrovna nepsal v minulém příspěvku, kdy jsem zmiňoval v prvním bodě své přání, že by Google mohl konečně zrušit tento svůj mega reklamní podvod.)

Ano, spekulanti s doménami si asi vzali k duhu mé rady pro spekulanty a mají zaregistrovaná slova a slovní spojení ze snad již všech možných jazykových slovníků a registrované (zaparkované) jsou všechny možné i nemožné variace slov. Testovali jsme zhruba 100-200 názvů a z toho jich bylo asi jen 5 s nějakým odpovídajícím obsahem.

No nic, přívítal jsem kamaráda do klubu odpůrců všech těch chorých spekulantů s doménami a majitelů MFA stránek, vymysleli jsme něco úplně jiného a unikátního. Ať si všichni spekulanti trhnou nohou ;-)

(Stejně se mi více líbí unikátní názvy Web projektů, jako jsou např. všechny ty zdánlivě nelogické Del.Icio.Us, Digg, Jaiku, Bebo, Magnolia, Twitter, Spurl,...)


Registrovat .NET, .INFO doménu, když .COM je plná reklam?

Narazili jsme ale na obecnou otázku při registraci vhodné domény, neboť ne všechny TLD (Top Level Domain) byly hned obsazeny. Obvykle byla registrovaná (tj. zaparkovaná) jen doména .COM, kdy kamarád zvažoval, zda nemá registrovat doménu .NET nebo .INFO, které byly volné.

Nakonec, to zavrhl, neboť přesně dle mého názoru, při registraci doména.NET by tak dělal nechtíc reklamu i té zaparkované .COM doméně. Bylo proto lepší zvolit úplně jiný unikátní název a pro jistotu registrovat kromě .COM i .NET, .INFO, které budou přesměrované na ten jeden unikátní název.

Bylo to asi nejlepší řešení, i když ani .NET doména není tak špatná, když stojí jen ten směšný registrační poplatek 5-10 USD a nemusí se platit nějaké vymyšlené ceny spekulantům, kteří takové domény rádi prodávají.

Příklad pro názornost:

Zvažovala se např. doména ProgrammersTips (.net, .info), případně ProgrammersBlog (.net, .info), kdy na obou .COM variantách jsou zaparkované stránky s reklamou Google Adsense for Domain.

Schválně, zajímalo by mě, co kdo preferuje a proč? Zda si raději registrovat .NET nebo .INFO doménu, když na .COM se stejným názvem jsou jen reklamy, či zvolit raději nějaký unikátní název domény? Vše má totiž své výhody a záleží asi jen na konkrétním projektu.

Každopádně, jsem rád, že to kamarád vyřešil jinak a že si spekulanti s doménami můžou opět trhnout nohou ;-)

9 comments :

Anonymní řekl(a)...

Del.Icio.us už mají taky nudnou delicious.com doménu :-(. (viz http://blog.delicious.com/blog/2008/07/oh-happy-day.html )

Anonymní řekl(a)...

Resil jsem naprosto stejny problem pro naprosto stejny ucel - zvitezil wordpress na vlastnim stroji a domena helpfromfriend.com (je fakt fuska neco najit)

Akorat teda od me nehledejte zadne hard core rady na programovani, beru to spis jako osobni blbnik,. kde si pisu veci ktery si nechci pamatovat.

Anonymní řekl(a)...

Určitě TLD .com a nějaký unikátní název, však on se vryje pod kůži. Je-li kvalitní obsah, doména zapamatovatelná, nevidím problém. Např. abduzeedo.com

Anonymní řekl(a)...

Osobně bych volil spíš název, který chci, klidně na .NET nebo .INFO, než vybírat něco jiného. Stejně, kdo zadává URL přímo? Když řeším nějaký problém, dostanu to z vyhledávače, a když je blog zajímavý, přidám si ho do čtečky. Nebo do bookmarků... Riziko omylu v URL je mizivé...

Nebo "dělal nechtíc reklamu i té zaparkované doméně" znamená i nějaké SEO kouzlo se jménem domény? (moc se to tyhle věci nezajímám).

Anonymní řekl(a)...

Mě na názvu domény nezáleží, provozoval jsem e-zine na naprosto šílené doméně (3 řádu) s naprosto originálním jménem (žádná keywords) a návštěvnost byla obrovská, protože obsah byl super a lidi se vraceli a měli můj web v RSS čtečkách. Sem tam někdo odkázal z jiných webů, přišli lidi a dali si do RSS čteček.

Takže můj poznatek, kdyby doména byla taktohle.si.nemuzete.zapamatovat.info/zine/ a mělo to dobrý obsah, tak tam lidi budou chodit, protože odkazy si v dnešní době stejně nikdo nepamatuje.

Anonymní řekl(a)...

Volil bych jiny nazev na .com domene.

Ma to logiku, clovek ne vzdy pracuje na svem pocitaci a ne vzdy ma pri ruce bookmarky a maily, takze neco zapamatovatelneho a se vsemi hlavnimi koncovkami, co davaji smysl (treba generickymi). "Poradne" veci maji bud primo narodni koncovku (pokud jsou "regionalni"), nebo .com (pokud celosvetove), cokoli jineho je vnimano jako nahrazka a mene seriozni reseni (bohuzel, ale je to tak).

iGurman řekl(a)...

Ja som si pri mojej doméne s receptami "irecepty", zaregistroval com, net, org, biz, info, aby mi ich niekto "nešlohol" a pri druhej "igurman" už len com. Myslím si, že stačí iba com. Ten je najdôležitejší. Ale je to len môj amatérsky názor a môžem sa mýliť. P.S. tie stránky mám aj tak len pre zábavu a hobby, a nechcem na nich zarábať, stačí keď g.adsense zarobí na prevádzku. To bol môj názor.

Anonymní řekl(a)...

Osobne bych vzal ProgrammersTips.net a .info a na .com bych se vykaslal. Ale pokud mu vylozene vadi, ze 1 ze 100 navstevniku se preklepne a omylem zada .com a onomu spekulantovi vydela par doliku, tak bych jeste pred spustenim projektu na .net pozadal o statistiky zaparkovane .com domeny a odkoupil ji (cena bude tak 10-15 nasobek prokazatelneho mesicniho vynosu).

Anonymní řekl(a)...

Taky bych vzal i tu .net, neboť ve své podstatě je to jedno, návštěvníci budou chodit většinou díky obsahu z vyhledávačů. On ale preferoval .com s jiným unikátním názvem, tak co už s tím.

Až to rozběhne, tak to sem pro zajímavost hodím a udělám mu propagaci :-)

Okomentovat