Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jak realizovat nápady, jak tvořit "originální" software a Web stránky?

Be the First and Win a fortressNavázal bych tímto na ten úvod do teorie teoretického vývoje originálního software, kde jsem zdůrazňoval, že je lepší vyvíjet originální software a Web služby, jak stále jen kopírovat úspěšná řešení ze světa.

Hodil by se na úvod jeden pěkný citát:

"If you say, I'm going to do what Facebook or YouTube does, it won't work. But if you solve a market need, you conquer that niche and expand from there." (Jeff Stibel, CEO of Web.com)


Má nás odradit, když něco podobného již existuje?

Je teď jedno, zda nás zajímá vývoj software, tvorba Web stránek, chceme-li poskytovat nové Web služby, máme-li zájem rozběhnout nějaké "kamenné" podnikání mimo Internet. Všechno většinou již existuje, ať už v přesné podobě, která nás napadla, příp. s podobným zaměřením. Kdo říká, že ne, tak jen neumí pořádně hledat na Webu nebo hledá jen na českém Internetu.

Většinou již všechno existuje a to ne v jedné nebo dvou provedeních, ale vše je obvykle v desítkách, či stovkách variant po celém světě. Má nás to odradit? NE, říkám rozhodně. Existuje-li důvod, PROČ chci něco dělat, tak s chutí do toho!

To zamyšlení minule bylo zaměřeno opravdu jen na ty vyložené kopírovače, kteří nemají žádný nápad a žádnou invenci, tak jen kopírují úspěšné služby ze světa. Někteří také své plagiáty ještě vydávají za nějaké unikátní řešení, přitom mnohdy ani nedosahují úrovně originálu, což jim prochází jen díky neznalosti a hlouposti uživatelů.

Čím hloupější sedlák, tím větší kobzole!Úspěšnější je vždy ten hloupější, který má obyčejný (hloupý) nápad, neboť obyčejných (hloupých) lidí je na světě většina.Čti více...


Jak by měla probíhat realizace nápadu?

Mám nějaký nápad, někdo z okolí má nápad a žádá o pomoc s realizací, vidím díru na trhu, něco by mě bavilo, co bych chtěl dělat, tak se rozhodnu, že se na to vrhnu - s nadšením, plným nasazením a bez ohledu na čas, neboť je to přesně to pravé, co chci dělat, kdy možná se z toho může vyklubat i dobrý business.

Je úplně jedno, o jaké podnikání se jedná - zda chci otevřít novou hospodu v ulici, kde je již několik jiných hospod, či zda je to nápad na nějaký nový eShop nebo Web portál, kdy podobných je na světě dalších tisíc. Vím totiž, že záleží na tom, JAK dobře bude můj nápad zrealizovaný, JAK si poradím se stávající konkurencí, CO unikátního a nového (lepšího) budu schopen nabídnout svým zákazníkům, zda jsem schopen konkurovat kvalitou a/n cenou.

Není důležité, CO děláme, ale JAK to děláme!Uvědomujeme si, že i v našem životě nezáleží, CO děláme, ale hlavně na tom, JAK a PROČ to děláme?Čti více...


Analýza potřeb trhu je základ u každého nápadu!

Před zahájením nějakého nového projektu je ale nutné udělat nejprve dobrou analýzu trhu, zda by o něco podobného mohl být zájem. Ideální je současně najít a otestovat konkurenci a zjistit, jak funguje něco podobného na trhu. Každá dobrá analýza by měla obsahovat detailní informace o současném i potenciálním trhu, popis konkurence a jejich slabin, návrh nového a lepšího řešení, co chceme nabízet.

Ideální je to staré dobré pravidlo "zahrnout a rozšířit", což je zárukou toho, že přijdeme s něčím unikátním a lepším na trhu, co zajistí větší počet zákazníků, či přiláká i zákazníky konkurence, dle základního pravidla konkurenčního prostředí - dělat něco lépe nebo levněji a lépe uspokojovat potřeby zákazníků.

Bez analýzy jde sice také jakýkoliv nápad zrealizovat, ale když budete např. shánět peníze na realizaci od nějakého investora, dobrého ducha, či dokonce (arch)anděla, tak to bude první, na co se zeptá. Jaké je situace na trhu? Jaký je možný potenciál vývoje? Co nového a unikátního (originálního) se bude nabízet?

Je ale potřeba nelétat v oblacích, neboť jsou služby, kde se konkurovat nedá a je jen ztrátou času snažit se dohnat konkurenci a nabídnout něco lepšího. K tomu dopomůže právě ta zmiňovaná analýza, kdy zjistíme, co všechno už je na trhu, jaký kus koláče ještě na trhu zbývá, zda jsme schopni nabídnout něco lepšího.

Je snad někdo schopen nabídnout nějakou lepší službu, jak je třeba YouTube? Pokoušel by se někdo vytvářet něco jako LinkedIn? Investoval by někdo prostředky do vývoje software typu Google Picasa nebo Google Earth? Nebylo by to jen plýtvání časem, energií, penězi i potenciálem chytrých lidí, kteří by vytvářeli nějaké české napodobeniny?

Samozřejmě, že na trhu jsou i lepší služby s lepší přidanou hodnotou, jak tyhle extrémní příklady globálních služeb a produktů, dokonce jsou i lepší vyhledávače na Internetu. Jen já osobně bych do nějakých nových projektů s takovou konkurencí nikdy neinvestoval ani čas ani peníze ;-)


Viz také - Kde hledat nápady a nechat se inspirovat?

2 comments :

Anonymní řekl(a)...

Zdravim, tento blog ctu asi rok, nejlepsi blog a nazory a nadhled a proste je toho hodne ;-) proste Caymane jsi moje krevni skupina, vse cos tady napsal je pravda a popisujes veci realne tak jak jsou, mas stejny nazory jako ja, jen tak dal, at se dari
btw: tento clanek mi mluvi uplne z duse, taky pracuju na svem projektu, po roce premysleni co a jak to mam udelat jsem ve fazi ze bych uz zacal vyvijet(jsem vyvojar a mela by to byt desktop web aplikace pro jednu komunitu uzivatelu(celosvetove), cesko je male :-D), tak uvidim jak se to uchyti(po analyze vim ze by se to chytlo, proto to delam) ale jde o to ze mne to bavi, prachy prijdou pak, a kdyz ne tak se nic nedeje, hlavne verit, ale cesta je daleko, tak do roka by to mohlo bejt hotovo, uvidim, diky a jen tak dal se super clanky ;-)
Petr

Anonymní řekl(a)...

Dík za pochvalu a jak popisuješ, tak to vypadá na dobrý plán. Ať se ti daří a když tak pak dej vědět, jak to pokračuje. Rád se o tom projektu zmíním i tady.

Okomentovat