Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Máte zaměstnance? Tak asi víte, že všechno je jen o myších a lidech!

Follow your dreams!Někdo jen tak bloumá údolím a vzhlíží toužebně ke vzdáleným vrcholkům hor, odkud by mohl být pěkný rozhled. Další se odvážně vydává přes mírné kopečky alespoň k úpatí hor.

Někdo zase nerozvážně vyráží do velehor, kde ale bez dobrého vybavení nebo pomoci ani nepřekoná první skalní převis.

Většinou každý někdy potřebuje něčí pomoc, příp. alespoň spolehlivé jištění, jinak není šance na opravdu velký úspěch. Na Petřín vyleze skoro každý, ale osmitisícovka už je něco jiného ;-)


Přemýšlíte, že byste někoho zaměstnali?

Podobné to je i v podnikání, když se někdo rozhodne založit firmu (otevřít hospodu, vybudovat Web portál, či rozběhnout eShop), ale jelikož nemyslí o dva kroky napřed a mírně podcení přípravu, tak si ani neuvědomuje, že založení firmy je jen první krok k něčemu toužebnému (peníze?) a že sám toho nikdo moc nezvládne, neboť bude dříve nebo později potřebovat zaměstnance nebo partnery.

Když se někdo vrhne na nějaké podnikání, tak k němu může přistupovat dvojím způsobem. První možnost je pracovat sám na vlastní triko a dělat všechno jako Ferda mravenec (práce všeho druhu). Druhá cesta je zaměstnávat lidi a věnovat se managerské činnosti, tj. řídit firmu, delegovat odpovědnosti, shánět a zadávat práci druhým, kontrolovat výsledky.

Záleží trochu na oboru podnikání, neboť některé firmy nejde úplně sám provozovat, ale vyžadují určitý druh zaměstnanců, ke kterým je nutno přistupovat rozdílně - jinak je vybírat, oceňovat, motivovat. Co se ale nemění, tak je dobrý šéf, neboť ten je základem každé úspěšné firmy.

Vždy totiž platí - jaký šéf, takoví zaměstnanci, taková celá firma, takoví (ne)spokojení zákazníci ;-)


Různé firmy potřebují různé typy zaměstnanců

Je asi jasné, jaké zaměstnance potřebuje distribuční firma, které dováží alkohol z Mexika, UK, Irska, její hlavní činností je jen dovoz krabic a distribuce maloobchodům a hospodám. Jinou skupinu zaměstnanců potřebuje zase penzión s restaurací, kde je důraz kladem spíše na kvalitní služby zahraničním zákazníkům.

Trochu odlišnější typ zaměstnaců vyžaduje software house, který je zaměřen na komplexní dodávky uživatelského software na klíč pro zákazníky z celého světa, vyžaduje technické profesionály a zkušené managery na řízení projektů. Úplně jinak vypadají i zaměstnanci kreativní reklamní agentury, kde všichni mají volnou pracovní dobu a důraz je kladen na kreativitu, neotřelé nápady, kdy kulečník, šipky a mini-golf patří mezi běžné pracovní vybavení kanceláří ;-)

- Jakého pracovníka vyberu do distribuční firmy, který by měl "jen" vyřizovat objednávky, kompletovat zásilky, řídit distribuci, či vystavovat faktury? Jak budu motivovat obchodní zástupce, aby neodešli ke konkurenci?

- Když hledám kvalitního kuchaře nebo barmana, či spolehlivou pokojskou, jak budu postupovat při výběru a jaká stanovím kritéria odměňování? Jak najdu a motivuji spolehlivého provozního a zajistím směnný provoz 24x7?

- Co když potřebuji posilu do vývojového týmu a kvalitní odborníci na trhu moc nejsou? Zkusím přeplácet, abych někoho přetáhnul z jiné firmy, či přesunu raději vývoj do Indie nebo na Ukrajinu?

- Jak ještě motivovat zaměstnance reklamní agentury, kteří kromě základního platu mají podíly ze zisku každé zakázky a jejich měsíční odměny se pohybují ve statisících?

Každý z výše uvedených příkladů podnikání by si ale určitě zasloužil nějaký vlastní blog, neboť rozebírat všechna spojená témata by vydalo na několik knih s praktickými postřehy a tipy ;-)


Bavilo by vás vlastnit podobné firmy?

Schválně, představte si, co to znamená nějakou takovou firmu založit, úspěšně rozběhnout, řídit, řešit všechny spojené problémy a starosti se zákazníky, se zaměstnanci, či se všemi úřady. Je jednoduché získat kvalitní a zodpovědné pracovníky? Je jednoduché je motivovat a udržet si je?

Představte si také, že prvotním popudem pro rozběhnutí takových firem byl jen cíl investovat volné peníze, dobře je zhodnotit a vydělat po rozjezdu mnohem více, což zabezpečí bezstarostný a skoro bezpracný příjem v budoucnu.

No a nyní stačí navázat na mé předchozí zamyšlení, že cíl je nikdy nekončící cesta za splněním snů, kdy je snad každému jasné, že cílem nemůže být jen založení firmy nebo vydělání milionu, příp. se naučit anglicky. Cíl je proces a záleží jen na nás, jak ho definujeme, jak se z krátkodobých cílů poučíme a jak je nastavíme po dosáhnutí první mety.


Úspěch v podnikání i v životě má stejné základy...

Psal jsem o tom už mnohokrát, každý si musí ověřit sám, že sen o vydělávání peněz a následná honba za penězi je jen takový pěkný počáteční start, ale v určité etapě (po dostatečném naplnění konta) si pak každý přemýšlivý uvědomí, že opravdový úspěch v životě i v podnikání je založen na něčem jiném.

Třeba na tom, že celý den (většinou) můžeme dělat, co chceme a co nás baví, že je to pomoc lidem, vytváření něčeho, co tady po nás zůstane, budování kvalitních vztahů, ať už ve firmě, v rodině, či v našem okolí.

Nejde také oddělovat přístup k podnikání od osobního života, osobních snů a úspěchů, neboť co děláme celý den, je přece TEN náš život, který MY osobně žijeme ;-)

2 comments :

Anonymní řekl(a)...

Velice pekne! Jeden z nejlepsich prispevku za poslednich par mesicu. Presne kvuli tomu pocitu po precteni tohoto clanku jsem zacal odebirat rss. Motivace, zamysleni - parada!

Jana řekl(a)...

Děkuji za chytrý příspěvek, moc hezky napsané, také přidávám do RSS. AHOJ!

Okomentovat