Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Proč ČEZ zdražuje energii, když šéf ČEZ vydělává pěkných 20 milionů ročně?

Go Out of Brain!V posledním čísle časopisu Epocha je v článku Štěstí si za peníze koupíš! (nemají přímý link) zmínka o platu generálního ředitele ČEZ, jehož roční základní plat činí 20 milionů korun. Jen pro srovnání, Klaus má plat 4,74 milionu, Topolánek má čistý roční příjem 1,4 milionu korun :-)

Pěkné, což? Šéf (polo)státní firmy má větší plat jak předseda vlády, který dle mého má trochu "větší" zodpovědnost, starosti i více práce.


ČEZ je snad (polo)státní firma nebo ne?

Nemám čas hledat akcionáře společnosti ČEZ, ale nějak mám stále představu, že ČEZ není soukromá firma, kde by výška platu nějakého managera byla čistě soukromou záležitostí majitelů a nikomu do toho nic není. V soukromých firmách ať si každý vydělává, kolik chce. Nezávidím, nekritizuji, je mi to ukradené.

Neplatí ale ve všech firmách, kde má majetkový podíl stát, tj. i ve všech (polo)státních firmách, nějaká regulace platů podobně, jak jsou regulované dle nějakých tabulek všechny platy ve státní sféře? Pak se logicky nabízí otázka:

Proč má ředitel ČEZ plat 20 milionů? Copak za pěkných 10 milionů ročně by se nikdo nenašel, aby chodil (nechal se vozit) do práce na kafíčko a jednou za měsíc udělal nějakou poradu?

Nevím, nějak tomu nerozumím. Kdyby alespoň ČEZ neměl monopol na dodávku energie, tak by mi to mohlo být také jedno, neboť bych mohl jít k nějaké konkurenci. Je ale nyní v ČR možné si objednat elektřinu od někoho jiného, třeba z Číny přes Shipito? Asi ne, že :-)


ČEZ financuje výlety svých budoucích zaměstnanců?

Moc jsem si nikdy nevšímal těch stupidních prohlášení každý rok, že je potřeba plošně zdražit elektřinu, aby se "zaplatily náklady" na její výrobu, či distribuci, když se pak oznamují hospodářské výsledky a celkový zisk společnosti ČEZ, která je nejvíce zisková "firma" v ČR.

Proč se vlastně zdražuje energie, když je firma extrémně zisková (zdůrazňuji "polostátní firma" s monopolem)?

Když se ale dozvím, že do společnosti ČEZ bude nastupovat nějaký nový ředitel pro cosi (nikdy není dost ředitelů, že) a ještě před nástupem je takový panáček za odměnu vyslán na výlet na Olympijské hry do Pekingu s plně hrazeným pobytem, tak nad tím už stojí se zamyslet.


Ještě vás nepřešlo příspívání do kasiček na ulici?

A teď dávejte pár korun na všechny ty sbírky, které všichni denně potkáváme, ať to je na opuštěné nebo nemocné děti, zvířata v útulku, na bezdomovce, narkomany, či na léčbu rakoviny!

Nebyla by potřeba sbírka spíše na léčbu "rakoviny společnosti"?

Společnost ČEZ je toho tedy názornou ukázkou a asi budu každému výběrčímu na nějakou charitu doporučovat, ať osobně navštíví generálního ředitele ČEZ, příp. některého z jejich ředitelů, kteří si zdarma létají na olympiádu do Pekingu ;-)

Viz také - Dlouhý, Tlustý (Vlastimil) a Bystrozraký, co řeší charita?

37 comments :

Anonymní řekl(a)...

Tech 20 milionu je jen zlomek toho co ziskava(l) diky pokrivenemu opcnimu programu (stovky milionu). Chapu ze je dobre managery motivovat, aby mely zajem na rust akcii. Ale to co bylo v pripade CEZ je opravdu prilis (zvlaste kdyz je to polostatni firma). Nevim co je pravda na tom, ze v pripade pana Romana musi odvadel velmi velke "vypalne" tem, kteri jej na tento post dostali (jako neprilis uspesneho managera z predchozi statni firmy) ....

Bohuzel, i pokud se jedna o ciste soukromou firmu, nezle byt v klidu. Navazani soukromych firem na statni rozpocet a verejne penize je (nejen u nas) velmi casty jev. Kazdy se chce mit dobre a to nejlepe za penize danovych poplatniku, jejiz ztrata "nikoho neboli" :-(

Unknown řekl(a)...

Pekne napsane, a naprosto souhlasim. A to jsi tu jeste vubec nezminil jak se napakuji diky "opcnimu programu" - viz. napriklad zde http://www.lidovky.cz/martin-roman-opet-inkasoval-za-akcie-cez-fd1-/ln_ekonomika.asp?c=A080420_113539_ln_ekonomika_svo

Zdenek řekl(a)...

Ať je ČEZ státní firma, její CEO má nárok na stejný plat a stejné odměny, jako v kterékoli soukromé firmě. Ve státních firmách žádné regulované platy zaměstnanců nejsou, to leda ve státní správě. Je dosti mylné a smutně úsměvné, představovat si jeho práci jako vození se na kafe a občasné porady. Roman přišel do ČEZu a dostal přesnou kopii kontraktu jeho předchůdce, se stejným počtem opcí. Vtip je v tom, že elektřina narostla na celém světě za 4 roky o nějakých 700 %. Za tu dobu v Německu vzrostla cena elektřiny a akcie energetických společností (EON) o 80%. U nás vzrostla za stejné období cena o 60%, ale samotné akcie o 700%. Ha, takže růst ČEZu asi nebude jen důsledek zdražování elektřiny v ČR. To samé ohledně odměn. A musím připomínat dividendy, které zpětně ČR získává do rozpočtu? Za rok 2007 činila dividenda 40 Kč brutto na akcii, za letošek ještě víc...

Teď to zní, že jsem velký zastánce ČEZu nebo samotného Romana, ale z tvého článku je vidět, že vůbec nevíš, o čem mluvíš. Na tohle téma se dá rozprávět mnohem víc, například jak přesně funguje opční program manažerů (peníze např. nejdou z kapes daňových poplatníků) atd...

Anonymní řekl(a)...

2byF: "...peníze např. nejdou z kapes daňových poplatníků"

A z čeho jdou tedy peníze na plat ředitele ČEZ a výlety jeho kamaráda, budoucího ředitele, do Číny? NENÍ to z daní, já vím, ale kde bere ČEZ veškeré zisky?

Všude, kde má stát podíl, tak snad (spolu)rozhoduje zástupce státu i o schválování odměn ředitelům, že? (O odměnách všech členů v dozorčí radě ani nemluvím.)

Anonymní řekl(a)...

Caymane, zrovna od tebe bych článek v tomto duchu "závisti" nějak nečekal. Pěkně o tom napsal pan Hlavenka ve druhé části následujícího článku:

http://www.bloc.cz/bloccz/art_121/nizsi-schodek-rozpoctu-a-miliardova-odmena-v-cezu.aspx

Anonymní řekl(a)...

Ještě cituji ze zmíněného článku:

"Martin Roman špičkovým manažerem bez větších pochyb je. ČEZ se z líného státního molocha mění v dravce, jakých je v regionu jen pár: investuje do zahraničí, rozšiřuje svou sféru působnosti a je skutečně na nejlepší cestě se stát regionálním energetickým lídrem."

Určitě to nebude tak jak přehnaně píšeš, že si zajde na kafíčko atd.

Anonymní řekl(a)...

Manažer si buduje tým z lidí, u kterých ví, že mu v jeho cíli pomohou. Může jim věřit, zná jejich kvality a apod. To ti asi nemusím vysvětlovat.

Většinou tyhle lidi nejsou na pracáku a nečekají než jim někdo nabídne práci a většinou to co zrovna dělají nedělají primárně pro peníze protože jsou prostě ve skupině lidí, kde peníze na určité úrovni jsou již standardem.

Abych se dostal k věci. Přemluvit takového člověka, aby přišel do mého týmu už pak není jen o tom, že mu dám o 3 stravenky a jeden týden dovolené více než má na současném postu. Snad chápeš co tím chci říct.

Nehodnotím kvality dotyčného a vůbec neznám pozadí toho všeho. Jen chci říct, že mě zrovna na té olympiádě nepřijde nic až tak zvláštního. Čekal bych to ...

Anonymní řekl(a)...

Nemyslím si, že se česká společnost v této "zazmrdovanosti" nějak liší od jiných společností :-)

Nebudeme to dále rozvádět. Evidentně jsi si chtěl z nějakého důvodu ulevit, trochu jsi pozapomněl na svůj styl kterým se tu snažíš prezentovat a tím bych to asi uzavřel ....

Anonymní řekl(a)...

Však na slovensku už Fico pohrozil vyvlastněním, bude-li se firma podobná čezu takto chovat :).

Problém je také podle mě to, že všechno (zařízení, technika, infrastruktura) na výrobu elektřiny byla udělaná i za moje peníze a já za to nazpátek nic nedostávám. Ale to je problém i jiných věcí v této srandovní republice - za skoro 50 daň tisíc měsíčně nedostávám vůbec nic, respektive to samé jako záměrně nezaměstnaný.....

Zdenek řekl(a)...

Cayman: Doporučuji si přečíst výroční zprávu ČEZu:

http://www.cez.cz/edee/content/file/investori/informacni_povinnost_emitenta/2008-04/Vnitrni_informace_CEZ-113-2008.pdf

Bohužel tam nerozepsali, jak je to s konkrétními tržbami z prodeje elektřiny (které činí 138 mld. za loňský rok); příjem od samotných uživatelů domácností netvoří největši položku tržeb, to spíš příjem z průmyslových zařízení, nicméně zejména ziskový je zejména export elektřiny (70% celého vývozu) do Německa (i Rakouska). Německo je sice po Francii druhým největším vývozcem elektřiny, jenže musí dovážet regulační elektřinu, pánž jim fofrníky (větrné OZE) rozhazují UCTE soustavu. Btw, regulační elektřina je nejdražší. Nedávno mi to vysvětloval jeden silnoproudař, sám se tím nezabývám, nicméně s fofrníky a OZE obecně to je zřejmé (když přestane foukat, začně klesat přenos v síti a je nutné ihned dodat šťávu, proto je taková šťáva dost drahá). Krom toho skupina ČEZ nepodniká jenom v Česku, zisk proudí i ze zahraničních elektráren atd.

Můžu Tě uklidnit, že na příští období už motivátoři nebyli tak štědří v nastavení motivačních plánů (když zjistili, že ČEZu se fakt daří :)

Ohledně těch peněz z kapes, měl jsem to na mysli vzhledem k opcím (mluvilo se snad až o miliardě pro členy představenstva). Tu opci zaplatí ten, kdo ty akcie koupí. Myslím, že ten článek, na který odkazoval anonym to popisuje.

Zdenek řekl(a)...

Anonymní, 24. srpen 2008 9:04:

To už je právě jiná věc. Stát je obecně nejhorší hospodář. Když těm lidem ty peníze nepatří, tak nemají pražádný zájem utrácet je efektivně. Pak už to záleží jen na charakteru. Nicméně představa, že nic nedostáváš, je taky mylná. Jenom Ti to přijde jako samozřejmost - školství, doprava, policie, hasiči, zdravotnictví (ano, reforma, vím, jenže to by zas bylo na další příspěvek o tisíci řádcích, mohl bych začít špatným marketingem reformy, kdy nikdo nebyl schopen lidem vysvětlit, k čemu je dobrá.. takhle jen vidí, že musí platit další peníze navíc)

Zdenek řekl(a)...

Cayman: No ňoumové mi vadí. Sám vím o něčem podobném, taky státní společnost, která je zákazník naší firmy. Jenže jsou prostě věci, se kterýma nic nenaděláš (pokud se nechceš snížit na jejich úroveň a toho člověka absolutně znemožnit).

Anonymní řekl(a)...

Odkazovat na výroční zprávu ČEZu je stejné jako odkazovat na výroční zprávu třeba OSA, která nás všechny odírá na výpalném za CD/DVD, HDD, tiskárny apod.

Co to je za argument? Copak nevíš, jak se "tvoří" všechny ty výroční zprávy?

Souhlasím s Caymanem, ČEZ je jen banda prospěchářů bez svědomí a morálky!

Unknown řekl(a)...

Proboha Caymane,
prosim, precti si toto:
http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2008052502
Na nektere z tvych otazek to dava pekne odpovedi. :)

Daniel

Zdenek řekl(a)...

Moja: A ty to víš, jak se "tvoří" výroční zprávy? To by mě docela zajímalo, nechť nás poučí zřejmě poučená a vševědoucí osoba :) Odkaz jsem dal z toho důvodu, že je v něm hezky popsán systém odměňování (a kupodivu tak i funguje, není to jen papírová záležitost) a obsahuje i rozvahy atd. Jestli to není pravda, tak tu máme druhý Enron :)

Anonymní řekl(a)...

Az bude plne volny trh s elektrinou a 100% akcii CEZu v soukromych rukou, tak muzeme neco diskutovat. Tady jsou do oci bijici nefer podminky pristupne jen pro vybranou "elitu". Zjistete si z jake firmy pan Roman prisel a jak ji malem privedl k bankrotu. Jak uz jsem psal, na to misto je dosazen a jeho jediny ukol je odvadet vysoke vypalne a poskytovat "trafiky soudruhum". CEZ neni treba nijak managovat, zakaznici si tu elektrinu proste koupit musi, nemaji na vyber. Expanze CEZu je sice dobra vec, ale neni delana dovednosti manazeru, ale hrubou silou (s takovym kapitalem expanduje kazdy trouba).

Zdenek řekl(a)...

Anonymní, 24. srpen 2008 10:04: Tak nějaká fakta o p. Romanovi. V r. 1993 přišel do Janky Radotín, v té době absolutně neschopný výrobce vzduchotechniky, který ani nebyl schopen výrobky prodat. Roman firmu ozdravil a ve finále se jí povedlo jako ziskovou odprodat americkému koncernu Lenox. V r. 2000 přišel do Škodovky, která už v té době byla těžce zadlužená, prodávala výrobky bez rozmyslu a hlavně ztrátově, z popudu největších věřitelů. Podařilo se mu zajistit oddlužení společnosti. Přivedl do firmy schopné manažery a společnost opět ozdravil. Takže Škodovku k bankrotu přivést mohl jen těžko. Fakt, že ziskové nejsou všechny části, to už je věc jiná. A jestli se budeme bavit o tom, že měl někde známé, kteří měli známé, nebo že jeho manželka je dcera Tesaře, co byl ředitel IPB v nějaké době a podobně... pořád to nic nemění na tom, že dokázal ty firmy dát dohromady.

Unknown řekl(a)...

No, i kdyby byl clovek naprosto neschopnej manager... za ty penize si muze klidne najmout tym spickovych odborniku, jen podepisovat papiry a jeste bude tezce v plusu. Zkratka bez energie civilizovana spolecnost byt nemuze, konkurenci u nas CEZ prakticky nema, odbery jsou timpadem zajisteny, tezko jde tedy byt v zapornych cislech. Takze zodpovednost managera je docela mala a odmena tomu, nemohu si pomoct, proste neodpovida. Navic dusledky rozhodnuti managmentu se mohou projevit az za dlouhe roky, kdy uz tam budou uplne jini lide.
Tyhle managerske pozice, dozorci rady atd. jsou politickou zalezitosti, kde nejde o schopnosti, ale o znamosti a loajalitu.
Stat by se mel starat hlavne o lidi, a z pohledu bezneho cloveka by mel bud zajistit, ze se platy dostaneme na uroven vyspele Evropy, nebo se alespon snazit nezdrazovat na Evropskou uroven komodity, ktere si tu sami vyrabime. Privatizace CEZu byla vubec dost nestastny krok.

Anonymní řekl(a)...

ČEZ smrdí, to je bez debat. Mě to přijde tak, že se to upeklo tak, aby si vlády/politikové ponechali ten vliv a mohli si tam politikařit a intrikařit a zároveň, ale aby nemuseli obhajovat růst cen atd. protože ČEZ je přece akciovka a ceny diktuje trh. A peníze tečou proudem :-)

Docela by mě zajímalo, jak to bude s pražským letištěm, kdy se mi ten úmysl mermomocí prodat jeví také dost podezřelý, jako by se někdo chtěl napakovat, aniž by byly veřejně ty kroky obhájeny (analýzy, alternativy jako pronájem atd.).

Anonymní řekl(a)...

Takovým způsobem zkreslený článek bych tady opravdu nečekal :-)
1) V ČR je už nějaký ten pátek možnost objednat si elektřinu od někoho jiného. Proto je cena na faktuře dělena na distribuční náklady (ty se měnit nedají, platí se tomu, od koho máte dráty) a čistou silovou elektřinu (zde můžete od ČEZu klidně odejít a kupovat od jiného distributora).
2) Elektřina se zdražuje proto, že roste cena nákladů (uhlí, ropa, uran) a firma musí generovat takový zisk, aby:
- utáhla současné a hlavně budoucí investice (třeba jadernou elektrárnu)
- mohla vyplácet přiměřené dividendy jako standardní korporace
Určitě bych neviděl problém (a souvislost) mezi ziskem ČEZu a státním vlastnictvím. Hospodaření firmy hodnotí tisíce investorů přímo na burze a nevypadá to vůbec špatně.
3) Velmi vděčné mediální téma velkých odměn je zbytečně nafukováno (zejména kvůli zmíněné závisti). Do velkých firem se prostě vybírá netransparentně (zejména pokud jde o strategické firmy). Vedení ČEZu si za těch několik let odměny zasloužilo, opět je ohodnotili i investoři (cena vzrostla ze 70 Kč - kdy jsem nakoupil - na současných 1200 Kč). Jako akcionář (ať soukromá osoba nebo stát) zato tomuto vedení děkuji a jsem rád, že zato byli dobře odměněni, protože já (i stát) jsem na tom vydělal mnohem víc. Odměny byly před lety prostě nějak nastaveny a nikdo netušil, že ropa stoupne z 10 na 140 USD. Prostě byl někdo ve správnou dobu na správném místě. A stěžovat si na plat 20 milionů Kč mi přijde dost směšné, zkuste to porovnat s vedením jiných firem na úrovni ČEZu :-)

Anonymní řekl(a)...

Psal jsem hlavně o tom, že jeden z dalších budoucích ředitelů ČEZ byl vyslán na olympiádu do Číny ještě před nástupem do práce a to za peníze z polostátní firmy. K tomu nafasoval kompletní vybavení olympionika, včetně teplákové soupravy ;-)

Píšeš, že prý zkreslený článek. Dovolím si uvést tvá zkreslená "fakta":

ad 1) Můžeš mi napsat, od koho jiného se dá objednat elektřina? To chceš jako opravdu trvdit, že v nějakém činžáku si každý může vybrat, kdo mu bude dodávat proud?

ad 2) Jasně, ale když klesá základní cena nákladů, tak se s cenami už dolů nehýbá, že :-) Jinak, polostátní firma, nemusí generovat takový zisk, to je bullshit.

"Hospodaření firmy hodnotí tisíce investorů přímo na burze a nevypadá to vůbec špatně." - to mě pobavilo, investoři snad hodnotí stoupající cenu akcii a NE nějaké hospodaření firmy.

ad 3) Nejde vůbec o závist, jde o to, že se bavíme o polostátní firmě s monopolem, která si může diktovat ceny.

"Do velkých firem se prostě vybírá netransparentně" - to je pěkně řečeno, tak nějak politicky "korektně", že. Já ale rád nazývám věci správnými pojmy.

"A stěžovat si na plat 20 milionů Kč mi přijde dost směšné, zkuste to porovnat s vedením jiných firem na úrovni ČEZu" - jakých firem, prosím? Můžeš nějakou podobnou polostátní firmu uvést?

Anonymní řekl(a)...

Vzhledem k obsáhlosti chystané odpovědi jsem si dovolil na svém weu vydat polemický příspěvek.

Stručně řečeno:
Ad 1) Ano, je to možné.
Ad 2) Polostátní firma musí generovat co nejvyšší zisk, aby uspěla v konkurenci. Každý investor hodnotí zejména hospodaření firmy a tržní cena akcie na to reaguje (sledujte schválně vývoj cen akcií při zveřejňování hospodářských výsledků).
Ad 3) ČEZ si nemůže sám diktovat ceny.

Anonymní řekl(a)...

Ano, čím vyšší zisk, tim větší úspěšnost v podnikání a tím více se evidentně firmě daří v konkurenčním boji.

Možnost volby jiného dodavatele elektřiny pro každého, stejně tak jako reakci na další opakované otázky jsem dostatečně uvedl v samostatném příspěvku, takže to tady už nebudu zase opakovat.

Argumentace o trhu je ale opravdu na místě, opět odkáži na svůj příspěvek. Jak myslíte, že se stanovuje cena elektřiny? Překvapivě na burze, takže je logické mluvit o trhu.

Opět došlo k nepochopení rozdílů mezi soukromou a polostátní firmou, více můj příspěvek. Jako spoluakcionář si rozhodně nestěžuji, že šéf ČEZu bere 20 milionů. Naopak bych mu za výborné firemní výsledky, které napomohly (do jaké míry je otázka jiná) firmu zhodnotit, ještě klidně přidal. Nejde o to, že jsem akcionář a proto ČEZ hájím. Jde o to, že uvádím na pravou míru nesmyslné a povrchní argumenty, které zde padly.

Anonymní řekl(a)...

Jen malé ČEZ doplnění, neboť se to hodí k tématu...

ČEZ jako polostátní firma s největším ziskem ještě "přelije" 1,5 miliardy nákladů na stát. Takže zástupci státu v ČEZ místo toho, aby hájili zájmy státu, tak přelijí náklady na stát. Jako akcionář ČEZ bych to musel jen chválit, jako "akcionář" státu se mi to ale vůbec nelíbí, neboť bych raději viděl tu 1,5 miliardu třeba u učitelů nebo u sestřiček v nemocnicích.

Viz článek - ČEZ šetří. Uran uskladní stát
"Ve hře je totiž 1,5 miliardy korun, které jsou potřeba na nákup paliva, a další peníze za jeho uskladnění."

Neuvěřitelné, když si vezmu, že stát celý ČEZ stále ovládá, tak je to rozhodnutí mimo mé chápání:

"Podíl České republiky na hlasovacích právech ovšem naopak roste, počet vlastních akcií ČEZ, a. s., se zvýšil více, než se snížil počet akcií v držení České republiky. Majetkový podíl České republiky umožňuje přímé ovládání ČEZ, a. s., běžnými formami, zejména hlasováním na valných hromadách."

Viz také - Struktura akcionářů ČEZ

Anonymní řekl(a)...

Nevím, co je na tom k nepochopení, resp. neuvěření. Stát vlastní firmu ČEZ, pomůže jí ušetřit 1,5 mld. Kč, firma ČEZ bude mít o to vyšší zisk, stát dostane vyšší dividendy (a ještě bude mít pod patronátem strategické rezervy). Stát dostane peníze zpět a může je směle dát sestřičkám a učitelkám. Nula od nuly pojde. Jak je tomu jinde ve světě? Jako akcionáři ČEZu i státu je mi to "šumafuk". Pokud chce nějaké ministerstvo řešit strategické rezervy uranu, prosím, má na to právo, bude s tím mít problémy. Pokud nechce, taky dobře, ČEZ si uran určitě dojít nenechá. Přijde mi to spíše jako handrkování o pravomocech, než o penězích. A rozhodně je to spíše odpovědnost státu (protože je majoritním vlastníkem), takže pokud by stát nechtěl, tak se do toho vůbec nemusí pouštět. Asi to bude zase nějaká "malá domů" našich politických představitelů...

Unknown řekl(a)...

Dnes jsem, Caymane, narazila na tvůj blog a musím říct, že mě hodně zaujal. Takže chvála tobě za něj :).
Ale k článku. Když jsem si tak četla tento článek a všechny reakce, v duchu jsem s tebou souhlasila. Teď však musím říci, že si tak už úplně jistá nejsem. Jen jsem se zamyslela nad odměnami v jiných stejně velikých podnicích. Musím říct, že odměny jsou stejné. Chápu tvoje rozhořčení, že odměny jsou placeny z naší kapsy, ale v tomto případě jsou na správném místě. Pokud by odměny byly menší nebo vůbec žádné v porovnání s podobnými podniky, kde by se vzali dobří zaměstnanci, či motivace k dobré práci? Úvaha o tom, zda ti zaměstnanci jsou doopravdy dobří a zda mají dobrý motivační program je zase něco jiného. Ale ruku na srdce, pokud si to ten člověk zazloužil, tak proč ne?

Anonymní řekl(a)...

Díky za pochvalu, ale stále je co zlepšovat. Mimochodem, můžeš jmenovat nějaký příklad, co považuješ za "jiný stejně veliký podnik"?

Jak jsem psal v komentáři výše, kdy "u soukromých firem je mi úplně jedno, kolik kdo vydělává", ale polostátních firem s takovým monopolem, kde stále rozhoduje stát, moc není, že ;-)

Anonymní řekl(a)...

Jen chi ,že se v jihozápadním kraji dějí v ČEZU divné věci.Odpojují lidem elektřinu a pak požadují navíc aktyvační poplatky.Přesto že máte na fektuře že je to zaplacené tak to platíte znovu.Kdopak se přidá na protest?

Anonymní řekl(a)...

Já bych zrušil zálohovou platbu a pěkně platil jednou za čtvrt roku nebo tak nějak.Tím pádem by se jim neshromažďovali peníze a potom by to bylo o něčem jiném.

Anonymní řekl(a)...

To je asi jedno, peníze by nepřicházely měsíčně, ale čtvrtletně. To asi není žádný problém ;-)

Anonymní řekl(a)...

Zajímavé čtení jsem objevil na dané téma - "Ohlášení zdražení elektřiny vyvolalo nejen mezi podnikatelskou veřejností velkou nevoli. Podle firem není vzhledem ke klesajícím cenám ropy a uhlí ke zdražování důvod. "Zvyšování cen elektřiny je nehorázné a téměř sprosté vůči všem spotřebitelům, kteří se nemohou nijak bránit a elektřinu potřebují," uvedl prezident Hospodářské komory..."

http://www.podnikatel.cz/clanky/firmy-protestuji-proti-zdrazovani-elektriny/

Anonymní řekl(a)...

Pokud má ČEZ tak závratné zisky, proč nepomůže a nevyjde vstříc např. odložením splátek či odpuštěním dluhu nebo penále firmám, které jsou nuceny bez dodávky elektřiny ukončit výrobu a propustit zaměstnance? Zdražení elektřiny opět odnesou ti nejslabší. Tohle mi vadí !

Anonymní řekl(a)...

S tím nesouhlasím, neboť firmy, které za něco neplatí (elektřina, plyn, voda, SP, ZP,...) by opravdu měly ukončit výrobu a raději to zabalit. Je to totiž ukázka, že neumí hospodařit a na jejich špatné hospodaření přece nebudou druhé firmy doplácet.

Se ziskem ČEZ ani se zdražováním elektřiny to vůbec nesouvisí.

(Jiná věc je jednání o odložení splátek, což jde ale určitě domluvit a je to stejné, jako když občan není schopen splácet půjčku. S bankou je také možná nějaká dohoda.)

Anonymní řekl(a)...

Pro byF(srpen 2008)Chtěl bych Vás ubezpečit,že nejsem závistivý,ale tato loupež posvěcená státem mne štve.(Slušně řečeno)Tak za prvé:zdražování EE se dělá takto: z předpokládané výroby a odběru na příští rok se vezme 1 desetina a ta se vloží na energetickou burzu a s tou se obchoduje.Tudíž jí je nedostatek a vydraží se velmi vysoko.A s touto cenou se pak prodává CELÁ!!!! výroba příští rok!!!!!
Za druhé: Kolik dal minoritní vlastník za ony procenta ČEZ-u?
Za třetí: Při těchto výdělcích by měl ČEZ investovat do zastaralých sítí!!!
Víte takhle vydělával ve své době i Čuba ve Slušovicích.To byl zázrak!Ale než si uvědomíte,že měl v ČSSR výhradní monopol na dovoz počítačů.To se lehce vydělávají peníze.A ČEZ je v téměř stejné situaci,neboť je majitelem rozvodné soustavy!!!
A poslední věc je jejich zodpovědnost na ztrátách při výpadcích.Tedy žádná!No opravdu při těchto podmínkách je Roman vynikající:-)) manager.

Anonymní řekl(a)...

Víte co majitel odběrného místa garáže, zahrádky a nebo chaty kde odebere 1 kWh za rok, nebo prostě minimum zaplatí ročně??? Hádejte? Ptejte se po známých s minimálním odběrem.Je to zajímavé!!!

Cayman řekl(a)...

O (polo)státní firmě ČEZ, která si může libovolně upravovat a vymýšlet podmínky pro své zákazníky se může psát stále dokola. Kde neexistuje trh a kde si nějaká firma "podniká" za státní prachy, tam není možná nějaká tolerance.

Možná "pobaví" některé zprávy, kam to vede, když si ČEZ dělá, co chce:

- Manažer ČEZu zneužil informace..."Obchodní ředitel ČEZu Alan Svoboda podle soudu jednoznačně spáchal zakázaný čin. K odsouzení to ale prý nestačí. Odborníci se nad tímto rozsudkem podivují."

- ČEZ a policie jako výběrčí daní"Ano, z elektřiny si stát udělal další daň a ČEZ je něco jako specializovaný finanční úřad. Jak jinak by tomu mohlo být, když většinu vlastní stát."

Anonymní řekl(a)...

To máte určitě pravdu,hlavně když mu je za zády jeho bratr v čele generálního ředitele Pražských služeb,to se to pak má rodinka na vánoce při sjezdu krásně že???Udělal bych to následovně....zavřít i s rodinami do kopek !!!a i stěma co je tam dosadili a jak by dloho vydrželi o hladu by bylo na nich!To se to vydělává ČEZU když stále zdražuje a mi to ochotně platíme,ŽE???

Okomentovat