Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Proč firmy stále nabízejí jen "on-site" pozice a jak hledat "remote work"?

My IdeasKde najít nějakou zakázku s možností práce z domu? Jak najít práci, aby bylo možné pracovat pro nějakou firmu vzdáleně přes Internet, tj. "remotely" z pohodlí domova? Jak přesvědčit šéfa, že když budu pracovat z domu, že budu mít větší výkon i bez jeho dohledu?

Odpovídal jsem už několikrát na podobné dotazy, osobně radil a snažil se pomoci v některých konkrétních případech, kdy jsem mnohokrát žasnul při čtení reálných příběhů ze života některých rádoby významných firem, co mi pár čtenářů zaslalo jako ukázku své osobní zkušenosti.


Proč firmy nabízejí jen "on-site" pozice?

Nechápu to podobně, jak nechápu plno dalších nesmyslných věcí na světě. Všechno, co je nelogické a hloupé se ale dříve nebo později změní, chce to "jen" osvětu, více osvícených lidí, nadšených a snaživých zaměstnanců, chytrých a zkušených šéfů, méně omezenosti a hlouposti, která je obvykle všeho příčinou ;-)

Jasně, jsou zaměstnání a pozice, kde pracovat z domu opravdu nejde a nikdy nepůjde. Já mám ale na mysli pozice, u kterých se přímo nabízí nasadit ten model "práce z domu" nebo z jakékoliv lokality, kde je dostupný Internet, tj. např. správce sítě, DBA, programátor, Web designer, grafik, překladatel, copywriter, ale klidně i účetní, hot-line support, online sales, atd.

Takovým pracovním pozicím a možnosti pracovat vzdáleně "z domu" brání asi jen hloupost šéfů a možná také i obava z toho, že by své pracovníky nemohli kontrolovat. Docela se hodí citát od neznámého autora:

"It's amazing that in 2008, most software projects are still managed in an 1890's style of management. In this day and age with the advent of broadband there really are no geographical boundaries - only the boundaries of some manager's little mind."

Neobstojí žádný hloupý argument, že chybí nějaká technická infrastruktura, neboť to jsou jen pohodlné výmluvy, když lze využít levný Web conferencing, Online messaging, IP telefony, Virtual Private Networks. Mnohdy si totiž vedení firem ani neuvědomuje, jak by se mohly uspořit náklady na provoz firmy, při zavedení alespoň částečné práce z domu a např. sdílení pracovních míst (úspora nájmu kanceláří a kancelářského vybavení jako jsou stoly, židličky).

Další překážkou, která větší nabídce "remote" pozic brání, je mnohdy i neochota pracovníků nebo možná neznalost všech výhod, které taková práce přináší, proto ji ani po svém vedení nevyžadují.

Schválně, kolikrát se někdo z uchazečů o práci někde na pracovním pohovoru zeptal na možnost práce z domu? Skoro nikdo, že? Většina si ale vyslechne všechny možné nabízené požitky od firemního mobilu, auta, až po stravenky na jídlo, přitom možnost práce z domu je ten největší firemní požitek, kterého by si měl každý nejvíce vážit.

Kolik životopisů někdo poslal třeba z Moravy, jak jsem psal minule, že plno lidí si tam stěžuje na peníze a nemíní se stěhovat? Nemusím se totiž hned stěhovat, abych našel lepší místo nebo lépe placenou práci na pozici někde v jiném městě nebo v jiné zemi. Někdy stačí jen poslat dotaz firmám, co marně shání odborníky, zda by pro ně nešlo pracovat vzdáleně, tj. remotely. Někoho ale ani nenapadne se zeptat, příp. ho odradí první "neúspěch".

Nejde přitom o to sedět celý den zavřený doma u PC, jak si možná někdo představuje, ale jde o tu možnou svobodu volby se sám rozhodnout, zda půjdu dnes někam do officu, či pojedu na chatu, kde se mi bude lépe pracovat, příp. budu někde dlouhodobě na dovolené a pracovat budu z terasy s výhledem na moře, s možností ranního surfování, odpolední projížďky na jachtě a večerní párty v plážovém klubu :-)

Pro někoho možná "Dream Work", pro někoho běžná realita. Záleží jen na našem přístupu k životu, penězům, hodnotám, času.

Jak psal John skvělé zamyšlení, tak příležitosti a nápady odpovídají stavu mysli a jak máme "nachystany mozek". Já bych ještě doplnil, že to je podmíněno také tím, co do té hlavy přes den strkáme, jestli bulvár a pivo, či něco, co nás inspiruje, podporuje imaginaci, pomáhá nám v růstu a v pracovním úspěchu.


Jak a kde tedy hledat "remote work", tj. práci z domu?

O tomhle jsem už několikrát psal v cyklu Jak najít "Dream Work", nemá cenu se opakovat, takže jen základní linky pro nově příchozí, ať nemusí nijak náročně hledat:

- Contract & Remote Work jednoduše a rychle
"Ověřil jsem si, že je mnohem jednodušší najít contract work, popř. remote work, přes standardní pracovní nabídku, kterou můžu přeměnit dle svých představ, tj. třeba ze zaměstnance udělat contractora..."

- Příležitosti odpovídají pouze mému nasazení!
"Když mám hotový životopis, který je po všech stránkách bezchybný a jsem s ním spokojen, když jsem se jako zájemce o práci, či contract registroval na všech možných Job Pages v ČR, v Evropě i v USA,..."


A protože znalost jazyků je základ, tak na závěr ještě pár rad odjinud pro Successful Freelancers:

- The 7 Highly Effective Habits of Successful Freelancers
"Over the years, I’ve noticed that successful freelancers, eg, those who make their living entirely from freelancing (writing, editing, copywriting, web design, etc.), have the following seven traits..."

- Top Ten Key Success Ingredients for Home Based Businesses
"After running 3 home based businesses, one of the most important lessons I have learned is that you must have some level of positive self esteem in order to succeed."

- 10 More Work at Home Internet Business Ideas You Can Do
"Last summer, I wrote what was to become the most popular article ever written on this site, the Top Ten Internet Home Business Ideas You Can Start and Run in Your Underwear."

Na závěr tedy ještě přání, ať se daří všem hledačům pokladů, lovcům perel a věčným tulákům po hvězdách :-)

9 comments :

Anonymní řekl(a)...

Pěkný článek, asi ho pošlu šéfovi.

Anonymní řekl(a)...

Vyborny clanek. Cele to ma momentalne jen jednu malou chybu. Pri soucasnem kurzu koruny se nevyplati pro zahranici uz moc pracovat, hlavne ne pro ty co plateji v dolarech - coz je vetsina tech co jsou ochotni na dalku zamestnat (contract work apod).

Anonymní řekl(a)...

S tím kurzem dolaru je to pravda, ale stále je US ten největší trh, takže celkově se dá vydělat více jak u nás nebo v Evropě. Chce to mít nejlépe zákazníky z různých částí světa a neorientovat se jen na jednu zemi.

Jinak, Petře, šéfovi bych ho asi neposílal, jestli není normální :-)

Anonymní řekl(a)...

Práce z domu by se mi zrovna ted hodila :-) V tuzemsku to je ale opravdu extremni. Ja osobne jsem se parkrat na to na pohovoru ptal, ptal jsem se i na Jobs.CZ sefa jedny personalky, jestli nastupuje nejaky takovy trend a stale nenastupuje, firmy praci z domu nenabizi a nechteji to povolovat, pritom opravdu takovy vyvojar potrebuje akorat VPN. Co se tyka zahranici, tak na to kazdy nema, jazykova bariery existuji. Nicmene zkouset se to asi musi. Osobne uvazuju taky spise uz o praci typu kontraktor, nez aby me nekdo vesel buliky na pohovoru, kde 45k je pro vetsinu dnesnich firem v Praze horni mez platu programatora (pokud vam neni 35, na znalosti se ani moc neptaji) a pak se treba tejden kope clovek do zadku, protoze "sefove" neumeji ridit a distributovat praci efektivne. Holt je to HODNE i o znamostech, nejen o znalostech, ale nerad bych aby to vypadalo, ze si stezuju nebo tak neco, clovek si musi zkratka musi proklestit tu cestu nejak i sam :-)

Anonymní řekl(a)...

Paolo, to je přesné, že ..."sefove" neumeji ridit a distributovat praci efektivne. To je asi ten problém, neboť co pak chceš po nějakém takovém "šéfovi"? Volnou pracovní dobu ani práci z domu ti obvykle žádný z takových nenabidne ;-)

Asi by se hodil link na dřívější články, které jsem psal na téma Jak by měl vypadat dobrý šéf?

Unknown řekl(a)...

Ono je to také o jedné věci - námět na článek? - a to zda Vám jde z domova pracovat lépe a efektivněji.

Pracuji jako vývojář v jedné menší firmě v krajském městě. Mám možnost pracovat z domu, nejezdit do práce, ale nevyužívám to. Proč?
Doma toho moc neuděláte, máte-li dvě malé děti a aktivní ženu. To je tati tohle, tati tamto, pochovat, přebalit, něco podržet, něco nakoupit, pohlídat než se uvaří oběd, .... prostě šílené.

Proto jsem rád, že vypadnu fyzicky do práce! Jasně až bude benzín za 70kč za litr, budu rád ;o) (a děti už budou větší)

Anonymní řekl(a)...

Pravda, s malými dětmi se moc klidu neužije. Já mám sice děti větší, ale také stále něco potřebují a někdy je obtížné si uhlídat ten svůj klid. Někdy ale pomáhá je "vyhnat" někam ven.

Taky párkrát vypadnu do "officu", abych to vydýchal :-)

Každopádně díky za podnět na příspěvek, možná se nad tím zamyslím, ale každý má individuální podmínky a nedá se moc obecně hodnotit, když je třeba malý byt, není extra pracovna, chybí zahrada,...

Anonymní řekl(a)...

V jednej veľkej firme predčasom bežal taký prieskum, či by ľudia mali záujem o prácu z domu. V podstate tak polooficiálne to už funguje dlhšie. Väčšina ľudí mala záujem. Tam aj skončila aktivita firmy. U nás majú totiž firmy vlastné budovy ktoré sú ozrutne veľké a zastaralé, takže na nejaké náklady sa to nehrá. Nikto totiž nedokáže náklady na prevádzku budovy spočítať. A zdieľané priestory, openoffice, videokonferenčné zasadačky čo sa dajú prenajať na pár hodín, to poznáme akurát tak z propagačných videí na youtube.

Anonymní řekl(a)...

Tak to je naprosto přesné: "Nikto totiž nedokáže náklady na prevádzku budovy spočítať."

:-))

Okomentovat