Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jak vybrat a kde najít dobré jméno domény - Rady pro doménové spekulanty :-)

Go Out of Brain!Dokončujeme nějaké další Web projekty a ještě upřesňujeme názvy domén. Máme již pár moc pěkných kandidátů (nebudu zatím sdělovat), ale při výběru jsme klasicky narazili opět na mega spekulanty s doménami, kteří zase zabrali všechno možné i nemožné a bláhově si myslí, že to od nich někdo bude kupovat.

Fakt, nemocní komedianti, docela je lituji ;-)

Dostal jsem také email obhajující spekulace s doménami (mimochodem, od jednoho takového spekulanta), což byla reakce na ten můj dřívější příspěvek "mírně" kritizující všechny ty parazity a spekulanty s doménami.

Rozhodl jsem se tedy, že napíšu pár rad, jak vybrat jméno domény a hlavně, jak ignorovat všechny ty doménové parazity, co zaplevelují Internet reklamou na zaparkovaných stránkách.

V tomto příspěvku nejprve pár "rad" doménovým spekulantům:


1. Vemte si na pomoc jazykové slovníky

Jestli chcete mít bohatou sbírku registrovaných domén, tak doporučuji si vzít k ruce Slovník českého jazyka, Velký anglický slovník, či německý, španělský, italský, apod. (dle preference) a začněte si registrovat jako domény všechna slova pěkně dle abecedy.

Např. Velký anglický má přes 100 tisíc hesel a více jak 2700 stran, kdy na každé stránce se najdou minimálně 2-3 pěkná slova hodící se na jméno domény. Takže získáte takto lehce pár tisíc domén.

Kdo není žádný amatér a má dost peněz, tak doporučuji zaregistrovat úplně všechna slova ve slovníku a každé slovo, či slovní spojení, zaregistrovat na všech TLD (.com, .net, .org, .info + domény vybraných států).

Chybí-li vám peníze, tak doporučuji půjčku z domény Korfu.cz, jistě vám každý ochotně půjčí, když přijdete s takovým podnikatelským záměrem.


2. Použijte telefonní seznam a rejstřík firem

Komu by jeho kolekce doménových jmen ještě nestačila, tak co brání si vzít nějaký seznam lidí (telefonní seznam, databáze herců a hereček) a začít si registrovat všechna křestní jména (netušíte kolik je jich ještě volných), pak všechna příjmení, jejich kombinace, s pomlckou, s cisly před i vzad,...

Podobně bych se vrhnul na rejstříky firem u nás i v cizině a opět jedeme pěkně dle abecedy a všechny názvy firem zkusit zaregistrovat na všemožných TLD, ideálně zahraniční firmy zaregistrovat na .cz, české firmy zkusit na .com, .org, .info bla bla bla.

Vězte, že není nad to, prodávat pak nějakým firmám jejich vlastní názvy, příp. balamutit lidi, že např. doména MinisterstvoVnitra.cz není vůbec žádná podvodná stránka. Kdo má silný žaludek, tak si může zaregistrovat domény se jménem známých osobností, jako je např. Leos-Mares.cz, Malacova.cz, BillGates.com, BilGates.com, Bil-Gates.com,... a pokoušet se to někomu prodat. Schválně se podívejte, komu ty české domény patří ;-)


3. Nebojte se cizokrajných domén

Komu ještě zbývají peníze nebo má neomezenou půjčku od Korfu.cz, tak se vrhněte se slovníkem, či atlasem světa, na registraci všech slov, jmen a pojmů v doménách .jp, .cn, .in,... Nikdy nevíte, jak úspěšné domény to můžou být :-)

Odvážlivci si můžou přímo pořídit nějaký japonský, čínský nebo hindský slovník a zkusit zaregistrovat všechna cizí slova v doméně .cz, ukážou tak svou velkou předvídavost a podnikatelský rozhled.


4. Opičte se po druhých spekulantech a obchodujte s nimi

Komu se zdá, že už všechna slova, jména i příjmení, či názvy firem, jsou rozebrané jinými doménovými spekulanty, tak se nenechte odradit a všechny "jejich" domény zkuste zaregistrovat ještě na jiných TLD, případně si zaregistrujte to samé jméno domény, ale s nějakou předponou e-, i-, Top-, All-, Best-, Nej-, The-, One-,...

Např. když má spekulant doménu Finsko.info plnou reklam, tak honem zaregistrujte eFinsko, iFinsko, či Finsko.jp, Finsko.cn, Finsko.job, Finsko.us,... (nic proti Finsku), což bude mít jistě mnohem větší hodnotu za pár desítek nebo stovek let.

Vychvalte všude možně v různých diskuzních skupinách, jakou máte skvělou doménu, co by s ní všechno šlo dělat a zkuste ji prodat nějakému hloupějšímu spekulantovi. Vždy někoho najdete, nebojte se. Stačí mluvit o vašem stávajícím (vymyšleném) příjmu a získat tak obdiv začátečníků v oboru.


5. Trhněte si nohou!

Tohle je poslední a asi základní rada, kterou by mohli i ti největší hlupáci z řad doménových spekulantů pochopit. Nikdo normální od vás vaše poblbané domény nebude kupovat, neboť parazity není možno podporovat.

Jen nějaký hlupák koupí doménu od spekulanta. Každý trochu normálně uvažující člověk si zaregistruje jinou doménu, neboť až zas tak na jméně nezáleží, a ušetřené prostředky použije spíše na tvorbu kvalitního obsahu.

Mimochodem, když někdo bude hledat na Webu, kdo je největší zmrd, tak opravdu nezadá do browseru doménu Zmrd.cz ani Zmrdi.cz, což je podobné, jako když budu hledal informace o ostrově Korfu. Také nebudu psát automaticky adresu Korfu.cz, která kdysi obsahovala také plno reklam, ale ve vyhledávači budu hledat text, který mě zajímá.

Tak se už doménoví spekulanti, prosím, vzpamatujte!


A proč tyhle rady doménovým parazitům?

Třeba dají na chvíli klid, když budou zkoušet registrace všeho možného ze slovníků českých i zahraničních, třeba se trochu vyčerpají z peněz, příp. se napakují a už dají pokoj :-)

Nemá cenu se opakovat a co považuji za problém u všech těch spekulací s doménami jsem snad již mnohokrát vysvětlil. Kdo chce, tak pochopí, kdo se tím zabývá a vydělává na tom, ten to bude stále dokola obhajovat.

Psal jsem o tom už mnohokrát v sérii příspevků o doménách, kdy jsem se snažil vysvětlit, co je špatného na spekulaci s doménami, včetně názoru na "sexy" jména domén, či jak mají žáci klikat na reklamy na všech těch zaparkovaných doménách jen s reklamou.

No a příště už bude pokračování s opravdovými radami pro normální smrtelníky, kteří si potřebují zaregistrovat nějakou volnou doménu pro svou firmu nebo pro svůj dobrý a přínosný Web projekt ;-)

8 comments :

Anonymní řekl(a)...

"Jen nějaký hlupák koupí doménu od spekulanta. Každý trochu normálně uvažující člověk si zaregistruje jinou doménu" ... jenže bohužel těch nenormálně uvažujících a těch co zadají do browseru zmdr . cz je dost na to, aby se to spekulantům vyplatilo dělat. Hloupost vládne světem a jinak to nebude.

Anonymní řekl(a)...

Je mi jasné, že vždy se najde plno naivních hlupáků, kteří jim skočí na špek a nějakou korunu spekulantům vysolí, příp. jim z hlouposti budou klikat na reklamy na zaparkovaných stránkách, čímž jen podporují takovou morálku a takové jednání, které sice může být právně v pořádku, ale s etikou podnikání to nemá nic společného.

Zmrd zůstane zmrdem, ať se schovává za jakékoliv principy svobodného trhu.

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím, jméno domény nemá už dnes moc cenu, rozhoduje obsah Webu, jaké jsou tam články, kolik stránek je zaindexovaných, jestli doména obsahuje originální informace nebo je to jen snůška reklam nebo převzatého a "ukradeného" obsahu z RSS.

Anonymní řekl(a)...

Co bys řekl na to, že mně ty "spekulace s doménami", které tak kritizuješ, přináší peníze na to, abych dělal, co mě baví, což zase tady jinde v článcích chválíš;D

Anonymní řekl(a)...

Hmm, chápu, že někomu spekulace s doménami můžou přinášet dostatek peněz, aby si pak "mohl dělat, co chce" nebo to někomu může pomáhat v jiných již přínosných projektech. (Dokonce jsem tady kdysi chválit nějaké dobré stránky, které provozuje taky jeden spekulant.)

Napadá mě ale paralela s některými těmi miliardářskými klany na světě, o kterých je známé, že své bohatství vybudovali již kdysi dávno na nelegálním obchodě s alkoholem, podporou mafie a jejich nelegálních aktivit. Dodnes se spekuluje, jaké styky a obchody prováděli Kennedy, Ford aj.

Nejprve špinavé a neetické obchody a pak příklady úspěšných podnikatelů ;-))

Poznámka: Spekulant obecně není nadávka, nesmí to být ovšem parazit na cizích jménech nebo názvech.

Anonymní řekl(a)...

Mimochodem, nemám nic proti prodeji domén, kde chtěl někdo někdy něco vytvořit a nyní na to nemá čas, tak se rozhodl některé domény prodat.

To je úplně něco jiného, jak podnikatelský "záměr" lidí typu MinisterstvoVnitra.cz a všech takových podobných domén.

Anonymní řekl(a)...

Mně osobně jsou (zatím) spekulanti s doménama "volný" a nechává mě to v klidu. Co je etické a není etické v byznysu, to je asi strašně mlhavý a dalo by se o tom diskutovat dosti sáhodlouze. Ani nevím jestli je to nějak omezované a je v tom naprostá volnost - pamatuji se, že Bryan Adams (nebo Sting?) s tím měl problém a tuším, že uspěl. V principu bych ale neviděl zásadní rozdíl mezi spekulováním s doménama a spekulováním se zbožím, potravinama, surovinama a vším tím, co hýbe globální ekonomikou, ať je to pšenice nebo rýže či ropa. Kšeftovat nemůže jen tak nějakej blbeček. Pro mě tedy nic nového a "neetického" - v takovém světě žijeme. Bulvár je horší :-)

Anonymní řekl(a)...

Vynikající článek :-) Docela kvalitně jsem se u toho pobavil a sdílím tvoje názory na spekulanty. Často už fakt chytám nervi, když se snažím zaregistrovat nějakou dóménu a zjišťuju, že všechy možné i nemožné koncovky jsou obsazené. Samozřejmě na nich neběží buď nic nebo parkovací stránka. A takhle to jde pořád dokola.
No a po červnové akci na .eu domény kdy byli buď zdarma či za symbolických pár kaček je určitě tisíce dalších sprzněných domén. Ach jo :-(

Okomentovat