Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Dlouhý, Tlustý (Vlastimil) a Bystrozraký aneb co řeší charita?

Musím říci, že nejsem moc příznivce přispěvků všem těm najatým výběrčím (daní) do kasiček na ulici, ať už mě chytí za srdce jakýmkoliv příběhem.

"Přispějte na opuštěné, nemocné nebo hladovějící děti, na léčbu nebo výzkum rakoviny, leukémie, na bezdomovce, na narkomany, na opuštěná zvířátka v útulku, na zemětřesení,..."

Jsou ale situace, kdy přispívám, neboť nechci být v očích nadšených výběrčích zařazen do stejného stáda všech těch nevšímavých, sobeckých, alibistických, či hloupých ignorantů, kterých je všude kolem plno.

(Obvykle také spíše přispěji osamělé osobě, která působí skromně až plaše, neoslovuje každého, neboť ví, že u někoho by to nemělo ani cenu, která vypadá slušně, důvěryhodně a inteligentně.)


Proč se mi nelíbí výběr na "cokoliv" důležitého na ulici?

Nemám rád, když jsem za příspěvek do kasičky odměněn nějakým symbolem, jehož výroba musela také něco stát, kdy si říkám, že i těch pár korun snad mohlo jít přímo na danou charitu. Nedivte se proto, když vám dám něco do kasičky a nechci za to žádné potvrzení ve formě samolepky, odznaku, kvítka, stužky, či přívěsku na klíče.

Nelíbí se mi a naprosto ignoruji takové ty hromadné nájezdy výběrčích, kdy se jich třeba 3-5 vrhne na všechny vystupující z metra, zablokují celý chodník a vlezle žadoní o drobný peníz u každé osoby, která je míjí. Podobně, nemám rád hromadné celoměstské akce, kdy vylezu z domu a odchytí mě jedna skupinka výběrčích, u tramvaje další, vylezu u metra a další partička, v metru při přestupu opět, při výlezu z metra zase,...

Preferuji totiž jiné způsoby a raději cíleně na něco přispěju dle vlastního výběru, než abych se podílel na těch masivních výběrech na cokoliv. Fandím proto všem, kteří také pochopili, že na světě nejsou sami, nemyslí jen na sebe a také jsou schopni něco rozumného podpořit dle vlastního výběru a dle možností.


Nejde zachránit celý svět a vyřešit všechny špatnosti světa!

Přispěl bych nejlépe na léčbu "rakoviny společnosti", kdyby to bylo možné, neboť výběrem pár drobných na ulici se toho moc nezmůže. Proto, když mám náladu a narazím na vnímavou skupinku výběrčích, tak kromě drobného příspěvku si neodpustím výchovný komentář, že tohle je špatný způsob a špatná cesta. Mnohem lepší by totiž bylo, kdyby se všichni vydali před poslaneckou sněmovnu nebo před senát a zkusili tam něco vybrat od poslanců a senátorů, kteří utrácejí naše daně za hlouposti.

Minimálně by se tak poslanci a senátoři museli vrátit na zem ze svých nebeských výšin a osobně čelit normálním problémům, které trápí naši společnost.

Ideální by bylo, kdyby všichni raději začali volat po radikálním snížení daní, za zavedení větší slevy na dani při příspěvku na charitu a pro neziskové organizace. Každý by si tak mohl individuálně rozhodnout, na jakou charitu přispěje, jestli věnuje něco na školství, zdravotnictví, kulturu, na opuštěné děti, jestli si adoptuje děti v Indii, či pošle něco na učební pomůcky do Afriky, příp. jestli bude raději sponzorovat poslance ve sněmovně, úředníky ve vládě, či byrokraty na úřadech.

Vážení poslanci, senátoři, pane prezidente!"Když budete přijímat nějakou novelu zákona o čemkoliv, tak byste mohli zahrnout následující body..."Čti více...


Schválně, kolik by se ušetřilo na výdajích státu za rok, kdyby se vyhodil jeden ministr, příp. kdyby se zavřelo jedno ministerstvo a ušetřené peníze by se nasypaly do kasiček charitativních organizací? Řekl bych, že najednou by ani nevěděli, co s penězi.

Co kdyby prezident ČR byla neplacená a čestná funkce? Myslíte, že by o ni neměl nikdo zájem? Co kdyby se počet poslanců snížil na polovinu? Nefungoval by stát úplně stejně?

Švejnar, Klaus nebo Karel Gott, či Tereza Maxová?"Dle mého, prezident je v dnešní globální společnosti přežitek a jako reprezentant státu..."Čti více...


Jak správně kritizuje poslanec Vlastimil Tlustý, kterému fandím, tak stát by teď chtěl nasypat miliardy na církevní restituce (rozuměj, Kalouskovi odměnu za volbu prezidenta), přitom např. učitelé mají ubohé platy a tím i naše děti ubohou výuku.


Někdy pro jeden strom nevidíme celý les!

Tohle je potřeba si uvědomit, když budeme přispívat do kasiček na ulici na všechny ty důležité věci. Je hezké, že se vybere pár korun, ale nám všem by mělo jít o něco jiného. Proč více lidí nepíše svým poslancům, nenavštěvuje své zástupce osobně a nepožaduje, aby dělali něco smysluplného, např. plnili volební program?

To je totiž jediná cesta, která se používá a funguje ve všech vyspělých demokraciích a u nás zatím nějak nemá šanci díky tomu, že většina společnosti myslí jen na své korýtko, fotbal v TV a plnou ledničku.

Já vím, koupit si žlutý kvítek, přívěsek na klíče nebo charitativní samolepku, či Nový Prostor od někoho na ulici, je mnohem pohodlnější, ale řeší to něco zásadního?


Co dělat, když nefunguje stát?

Je jasné, že politiky a jejich způsob uvažování nikdo z nás jen tak lehce nezmění. Jediná šance, jak něčemu dobrému rychle pomoci je charita, občanské sbírky, podpora neziskovek. Chce to ale trochu lepší osvětu, aby se rozsvítilo všem těm, co myslí jen na sebe a co nechápou, že když dobře vydělávají, tak by mohli i něco dobrého podpořit.

Kdysi dávno jsem si stanovil takové podnikatelské pravidlo, že z každého výdělku dám něco stranou na dobré věci a řekl jsem si, že vždy, když vydělám nekřesťanské peníze, tak z nich část přesunu třeba na dětský domov. A to není ani vypočítavost ani kupování odpustků.

Je to jen pochopení toho, že do hrobu si nic nevezmeme a že tady po nás na světě zůstanou jen naše dobré skutky, dojmy a pocity, které tady zanecháme.

Jen na doplnění: Ať si každý dělá se svými penězi, co chce - každého svobodná volba, mně je po tom opravdu houbelec. Jen já osobně si více vážím lidí, kteří myslí i na něco jiného jak na sebe a na nové gumy pro své vytoužené Porsche nebo Ferrari ;-)



13 comments :

Unknown řekl(a)...

Vpodstate se s timhle clankem hodne ztotoznuji. Je potreba presunout volbu "kam maji jit mnou vydelane a statu odvedene penize" na obcana. Vetsi sleva na dani nebo nizsi dane jsou asi nejlepsim nastrojem, jak toho dosahnout.
Jinak ty "symboly" ja vnimam hlavne tak, aby kazda dalsi skupinka vybercich po Praze rychle poznala, ze uz clovek zaplatil a znovu ho "neotravovala". Bylo by pak fer ale rozdavat zdarma i "symbol", ktery by znamenal, "dekuji, ale nechci prispet", a ktery by mel stejny efekt jako prvni jmenovany :-D

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím.
Navíc aspoň u mě sociální stát tak mohutně podporuje princip solidarity, že tu solidaritu ve mě potlačil.

Jestli není lepší ten americký princip menší daně, ale vyšší dědická daň...

Anonymní řekl(a)...

dobry den,
jen bych se chtel zeptat jestli nevite ktera charitativni organizace zverejnuje nejake podrobnejsi informace o tom kolik vybrala a jak nalozila z penezy...
pravda ze jsem se o to moc nezajimal a nehledal, ale je to hlavni duvod proc mam trosku obavy, protoze si nedelam iluze ze spousta techno organizaci spolkne na "administrativu" klidne i 3/4 vybranych penez.. a rad bych prispel nekomu kdo ma pomoc opravdu jako hlavni cil a ne zpusob obzivy...

Anonymní řekl(a)...

Velmi pekne, podepisuji.

Kdy jsem zahledl nejaky clanek, popisujici financni toky v US charitativnich organizacich. Desiva cisla. Pokud clovek sezene nejake penize char. spolecnosti, nalezi mu provize ve vysi zhruba 70-95%! Zbyle penize jdou z 60% a vic na provoz one organizace.

Bohuzel to nemuzu podeprit nejakym linkem, cetl jsem uz davno. Ale pri cteni jsem mel pocit, ze mi brzy zacne padat jidlo z tvare.

Anonymní řekl(a)...

Naprosto souhlasim.

Zdenek řekl(a)...

Jenže bohužel všichni nejsou tak uvědomělí jako ty Kajmane... většina manažerů jde těžce po penězích a podobné věci jim jsou na hony vzdálené.

Anonymní řekl(a)...

Díky za článek! Přesně, jak píšeš, řešením jsou nižsí daně, jak prosazuje Vlastík Tlustý. Nelíbí se mi ty taškařice, co v poslední době předvádí Topolánek s Kalouskem. Sympatická je mi i Strana zelených, ale připadá mi divné, když z těch šesti Zelených poslanců jsou dva současně ministři. Takže možná zde nějaká úspora?

Cayman řekl(a)...

2looky: Vidíš, to mě nenapadlo, že ty "symboly" slouží k odlišení těch, co již něco zaplatili. Jako opačný symbol ale zvolit co? Nápis "nechci prispet" sprejem na záda :-D

2anonym: Máš pravdu, většina organizací spolkne na administrativu plno peněz, ale zprávu o hospodaření musí vykazovat snad každá neziskovka. Já proto preferuji konkrétní pomoc na konkrétní věc.

2rushid: Hele, to jsem také někde viděl, schválně zkusím zapátrat. Kdysi jsem si fakt ťukal na čelo, jak někdo má business postavený na tom, že dostává provize za to, že sežene sponzora ;-)

2byf: Nejsem vůbec "uvědomělý", jen se mi kdysi více otevřely oči. Ale neboj, ono to těm "manažerům" také někdy dojde, jen to asi bude delší dobu trvat.

Holt, hodně hlupáků potřebuje ještě ke zvednutí ega drahé (firemní) auto, drahý mobil, dokonalý oblek, aby měli alespoň pocit, že ten jejich život za něco stojí, když už nemají čas ani na rodinu ani na své děti ;-)

Anonymní řekl(a)...

Hezky clanek, ale v komentarich uz tu michaji lidi jablka s hruskami a svestkami.

1) Co si kdo za sve penize koupi, po tom je kazdemu leda tak prd. Takze prestante resit co delaji ostatni a starejte se o sve zalezitosti. Muzete se snazit jit prikladem, ale hlavne se nesnazte nekoho k cemukoli a cokoli mu nutit, to se nedela. Podstatne je, aby lidem veci dochazely samy.

2) Prispivat charitativnim organizacim je uplne mimo, ja napriklad kdyz vidim, ze nekdo z meho okoli potreboval penize a ja jsem je zrovna mel "navic", tak jsem mu dal nabidku na nejakou praci, kterou si ty penize vydelal. Co na tom ze jsem treba vubec nepotreboval, aby tu praci pro me nekdo delal, pro me nemela podstatny smysl. :) Pak je tu samozrejme velmi omezena skupina lidi, co si skutecne penize vydelat nemuze, u tech jsem pochopitelne pro primou podporu. Snazim se timto vyjadrit myslenku, ze ne vzdy jsou penize to nejlepsi co muzete dat, ovsem nekdy ano.

3) Dedicka dan. To je ten nejvetsi humus co si lze predstavit. Spravna vyse dedicke dane by mela byt 0 (nula) procent. Proc? Neni snad jednim ze smyslu byti postarat se o sve potomky? Premyslel nekdo o tom, ze cim vyssi dedicka dan, tim nutne vzrusta potreba hromadit co nejvetsi majetek (zastanci dedickych dani to povazuji z nejakeho hloupeho duvodu za zlo)? Priklad - chci aby deti zdedily milion. S dani 0% staci, aby byl na uctu 1 milion, s dani 50% tam uz musi byt 2 miliony. Je to ohavne svinstvo a kdo je zastancem teto dane, at se necha vysetrit.

Anonymní řekl(a)...

Vybírání do kasiček, bezdomovci žebrající na alkohol,... Taky mě to štve. Ale nadruhou stranu taky cítím nutkání "pomáhat". Vyřešila jsem to tím, že jsem přes 2 roky pracovala jako osobní asistentka 2 mentálně postižených chlapů (sice je to práce placená, ale spíš "almužna" - abych se uživila, začala jsem ve volnu podnikat) a přispívám pravidelně na Fond ohrožených dětí http://www.fod.cz/. Líbí se mi, že jediné (a nejdůležitější) co dostanu je iformativní prospekt o hospodaření za loňský rok. Toto je perfektní příklad seriozního jednání.

Anonymní řekl(a)...

Osobne nemam rad dary do anonymnich 'kont'. Mam totiz zborcene iluze o tom, ze se neco z toho dostane do cile, asi jsem skeptik.

Proto me nadchnula kiva, kde je mozne pomahat konkretni osobe bezurocnou pujckou, aby dosahla nejakeho konktretniho cile. Samozrejme, ze tohle muze dopadnout podobne jako ten anonymni ucet, ale aspon ja z tohodle mam lepsi pocit. Jenom skoda, ze nic takoveho neexistuje pro mistni poptavku.

Anonymní řekl(a)...

Pravda, lokální verze kiva.org docela chybí.

Jinak, nechtěl jsem, abychom se zde překonávali, co kdo dělá a co podporuje. Jak psal Daniel, tak je to každého osobní věc.

Každopádně, díky všem za podněty a nápady k zamyšlení a hlavně za váš přístup k pomoci druhým.

Anonymní řekl(a)...

Ja jsem na zadne prispevkove organizace neprispival a ani prispivat nebudu. Je sice pekne ze ukazuji zabery africanu s nafouknutymi brichy, ale uz nereknou ze jsou prelidneni. A cim pomuzeme tomu, ze diky nam prezije dalsi dite v africe? Tomu ze dalsi generaci jich bude o 10vic a co se tim zmeni? Toto neni reseni. Reseni je snizit porodnost jako v Cine, pak by nemuseli radoby ochranci prirody peskovat protoze by clovek nebral tolik prirodnich zdroju... Nebo prispivani bezdomovcum- me taky na vodku a cigarety nikdo neprispiva. V dnesni dobe muzu byt rad ze si za cely zivot vydelam na byt a nejake stare auto. Nemam potrebu prispivat na ty, kterym se nechce pracovat a jen cekaji na pomoc. A neco o soucitu s druhym? Podivejte se jak zijou nekteri vasi sousedi v domech kde opadavaji omytky, maji vse stare a otriskane... a az pak si rozmyslete jestli je napriklad pomoc tretim zemim oduvodnela.

Okomentovat