Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Porušený Copyright aneb co dělat, když vám někdo ukradne obsah Webu?

It is mine stop content theft - Stop Content Theft Buttons and BadgesVždy mě mírně "pobaví", když narazím na někoho, kdo bez nějakých zábran zkopíruje nějaký text z cizích Web stránek a začne ho vydávat za svůj.

Možná už to také někdo zažil podobně, jak to kdysi publikoval podnikatel v USA, kdy mu zřejmě čínská konkurence komplet zkopírala design a obsah eShopu.

U nás v ČR je to spíše legrace, neboť nikdo to (zatím) nedělá ve velkém, jako třeba všichni ti chytráci vydělávající na reklamě a parazitující na cizích RSS. Není sice nutné hned střílet ze samopalu na mravence, ale je potřeba s tím něco dělat a takové chování netolerovat.


Proč je nutné kontrolovat kopie obsahu na Webu?

Každý zkušenější ví, že Google, při vytváření svého indexu a při zobrazování výsledků z Google Search, kontroluje duplicitu obsahu na různých stránkách. Je mu navíc úplně jedno, jestli k duplicitě došlo náhodou nebo úmyslně, jednoduše jednu nebo obě duplicitní stránky penalizuje, popř. úplně vyřadí z výsledků vyhledávání.

Z toho důvodu je dobré mít vyřešeno scanování Webu, zda se někde na síti nevyskytuje neautorizovaná kopie nějakého vašeho textu, či obrázků.

Takže, kromě průběžné kontroly klíčových frází a tags v Technorati, příp. nastavení Google Alerts, je určitě dobré využít na kontrolu sítě sítí službu Copyscape - Website Plagiarism Search.

Copyscape - Web Site Content Copyright Protection:

Copyscape - Website Plagiarism Search, Web Site Content Copyright Protection

Služba Copyscape umožňuje ve své free verzi kontrolu vašeho obsahu, kdy po zadání adresy Web stránky zkontroluje obsah na Internetu a najde kopie textu z vašich stránek, které publikovali plagiátoři bez vašeho svolení.

Placená Copyscape Premium verze umožňuje takovou kontrolu pro celý váš Web naráz, popř. v nabídce je i služba Copysentry, což je automatická kontrola Webu s upozorňováním emailem, když někdo publikuje něco bez vašeho vědomí.

Na stránkách Copyscape najdete také popis postupu, co dělat, když zjistíte nějaký takový okopírovaný obsah v Responding to Online Plagiarism, včetně linku na Google stránky, kde jsou příklady, jak žádat o odstranění stránek plagiátora z Google Search, což bude zřejmě tzv. Index Ban Forever, tj. věčné vyřazení z Google indexu.


Co dělat, když vám někdo ukradne obsah Webu?

O tom, jak chránit svůj vlastní autorský obsah, se rozepíšu v příštím příspěvku, zde jen uvedu, co udělat na úvod, kromě publikování případu na vlastním blogu ;-)

Když tedy zjistíte, že někdo něco použil z vašich stránek, ať už texty článků nebo obrázky, či jiný obsah (scripty, eShop, HTML šablonu), tak prvním krokem je zdokumentování případu (screenshots, uložení kopie stránek) a zaslání žádosti majiteli stránek, ať použitý obsah stáhne a zruší všechny neautorizované kopie.

Zde je ukázka mailu, který jsem dnes poslal s žádostí o smazání neautorizovaného obsahu, který můžete použít jako template pro podobné situace:


TO: [email vlastníka domény]
CC: [email admina hostingu]
SUBJECT: Porušení autorských práv na [jméno domény]

Provozovateli domény [jméno domény],

Dovoluji si vás upozornit, že na vámi provozované doméně [jméno domény] byla porušena autorská práva publikováním článků kompletně zkopírovaných z originálních stránek na caymanislander.blogspot.com, na které vlastní autor originálních stránek copyright. Publikování textu, který byl zkopírován, nebylo povoleno a došlo tak k porušení autorského zákona.

Žádám vás tímto o okamžité zrušení všech stránek na doméně [jméno domény], které byly bez povolení zkopírované z cizích zdrojů, včetně souvisejících obrázků, tj. žádám o smazání konkrétně následujících stránek:


1. Stránka: [URL stránky]

--> obsahuje obsah kompletně převzatý (okopírovaný) bez povolení, včetně obrázků, navíc s odstraněním interních linků, z originálních stránek publikovaných na Cayman Islander's Blogu:
"Pěkný" nápad, jak vydělat peníze na Webu aneb chcete být jako "oni".

2. Stránka: [URL stránky]

--> obsahuje obsah kompletně převzatý (okopírovaný) bez povolení, včetně obrázků, s odstraněním interních linků, z originálních stránek publikovaných na Cayman Islander's Blogu:
Jak ovlivnit příjem z reklamy aneb "novinky" v Google Adsense.

Screenshot stránek pro dokumentaci:

Porušení copyrightu - reklamni.nazory.czPorušení copyrightu - reklamni.nazory.cz


V případě, že od vás neobdržím do 72 hodin souhlasné vyjádření s tímto požadavkem na smazání daných stránek, které porušují copyright, a že dané stránky a souvisejí obrázky nebudou současně odstraněny, bude informován majitel domény [jméno domény], váš poskytovatel Web prostoru, s žádostí o zrušení domény z důvodu porušování autorských práv na této (sub)doméně.

Věřím, že k publikování nepovoleného obsahu došlo jen z "neznalosti" pravidel používání autorského obsahu, takže po vymazání daných stránek s tím, že se nepovolené používání autorského obsahu nebude v budoucnu opakovat, bude považováno vše za vyřízené.

Děkuji za odpověď.

S pozdravem,
[Vaše jméno], Provozovatel domény
caymanislander.blogspot.com



PS: Když už by chtěl někdo použít část obsahu, tj. citát nebo kratší úryvek (ne celý text), tak je základním pravidlem uvést zdroj textu, tj. zpětný link, a zobrazit použitou citaci buď v "uvozovkách", kurzívou, příp. jinou barvou, aby nedošlo k záměně s jiným textem na stránkách, kde se citace zobrazuje. Děkuji.


Update:

Asi 10 minut po odeslání emailu, mi došla odpověď, že situace bude napravena, neboť k ní došlo z nedopatření použitím přeposlaného emailu. Vymazal jsem tedy z tohoto příspěvku textové zmínky o doméně, kde se to stalo, a text nechávám jen pro poučení ostatním autorům na Webu.

2 comments :

Anonymní řekl(a)...

Zaujimalo by ma ako je to s prekladom cudzich odbornych clankov.
Viem o urcitom obore dost vela a uvazujem o napisani www stranky, kde by to bolo zhrnute.
Akurat ze som si vedomy ze niektore clanky budu viac menej preklady (z knih), aj keby som pisal sam tak to bude velmi podobne.

Cayman řekl(a)...

Pavol, na překlad cizích článků by mělo existovat také povolení, tj. před nějakým publikováním JEN překladu, by sis měl vyžádat povolení od autora. Je to úplně stejné, jak u překladů knih, kdy si vydavatel nejprve zaplatí autorská práva na českou / slovenskou verzi a pak teprve najde překladatele a knihu vydá.

U článků na Internetu je to jednodušší, že můžeš obvykle kontaktovat přímo autora a když to je "normální" člověk, tak ani nebude nic chtít. Odměnou mu budou zpětné linky z tvého přeloženého článku a jistá popularita.

Něco jiného jsou přeložené citace z knih, či z článků, kde nemusíš mít extra povolení, ale taková použitá citace by měla být doplněná tvým vlastním (autorským) komentářem ve větším rozsahu, jak je daná citace.

Okomentovat