Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jdi, žij a někým se staň!

Follow your dreams!Jeden kolega touží, aby Barack Obama a Hillary Clinton byli mezi jeho kontakty v síti na LinkedIn, druhý kolega má úplně jiný sen a šetří si na vlastní byt. Už několik let, chudák ;-)


Naslouchejte svým zaměstnancům a kolegům, zajímejte se o jejich sny a přání!

Když jsem včera, po nějakém čase, opět navštívil office v Praze, abych probral pár věcí s kolegy a partnery, vyřešil osobně pár nepříjemností, zvednul morálku a motivaci lidí v týmu, tak jsem v mezičase vyslechl také pár snů a přání.

Někdy je dobré naslouchat druhým, jaké mají sny, po čem touží a co je motivuje. Stále se mi osvědčuje pravidlo: "Poslouchej dvakrát více, jak mluvíš!" Takový přístup má totiž tu výhodu, že se toho dvakrát více dozvím. Nic se ale nesmí přehánět :-)

Od pracovních přání, která je možno lehce splnit, kdy někdo touží jít na nějaké školení a udělat si odbornou certifikaci, chce třeba koupit větší monitor, odbornou literaturu, či jen zvednout plat, jsem se dozvěděl i pár menších - větších osobních přání.

Nejzajímavější bylo povídání, jak jeden specialista šetří na byt, což je jeho hlavní motivace. Pracuje tedy long hours, od nevidím do nevidím, o sobotách a nedělích, a shromažďuje tak veškeré možné příplatky a odměny, které mu právem náleží.


Také toužíte po vlastním bytě nebo domečku za městem?

Teď by zde měla následovat reklama na nějakou realitku a hypoteční banku a mohl bych tak příspěvek ukončit, že? Jak ale správně tušíte, zamyslím se nad něčím jiným, inspirován právě tím "snem", že někdo šetří na vlastní byteček.

Každý musí mít sny a přání, bez toho by asi nic nešlo. Jde ale o úhel pohledu, kdy každý touží po něčem jiném a může mít třeba i zkreslený pohled. Nechci nikomu brát ani iluze ani kazit sny i když si o nich můžu subjektivně myslet cokoliv. Jen jsem tím včerejším nasloucháním zjistil, jak hodně "pomýlených" je mezi námi.

Někdo totiž tak po něčem budoucím touží, že nějak přestává žít a tou neustálou touhou po něčem budoucím ztrácí pojem o realitě každého dne, ztrácí rozhled, který by získal, kdyby měl více času na přemýšlení.

Tomu kolegovi, co tak "touží" po vlastním bytě, jsem nic neradil, jen jsem mu dal pár doplňujících otázek, při kterých začal najednou nějak více přemýšlet a uvažovat. To mi úplně stačilo, neboť můj život cizí sny nijak neovlivňují, když tedy nemáte zrovna v týmu penězi zaslepeného člověka. Měl jsem jen dobrý pocit, že jsem někomu pomohl otevřít oči.

On ten byt totiž vůbec nepotřebuje, neboť jak z něj vylezlo, tak dostal nabídku pracovat v cizině, takže brzy se bude stěhovat za prací, nemá rodinu, takže je svobodný pták, no a kde bude za 1-2 roky on i trh realit v ČR? Skoro dva roky žil pro "sen", že si koupí byt a najednou zjistil, že by to byla zbytečná investice, když chce jít na pár let do ciziny ;-)

Jak realizovat své nápady (nejen podnikatelské)Jsou ale některé osobní nápady a přání, kdy je naopak dobré o nich hodně mluvit, často o nich snít...Čti více...
Malé nebo velké snyJe lepší mít sen dělat programátora v chystané brněnské pobočce Seznamu.cz nebo v dublinském Google.com?Čti více...


Kolik já to slyšel "materiálních" snů! Škoda mluvit...

Dva kolegové třeba řešili asi hodinu, jak si koupit HDTV kameru v USA a jak si ji nechat poslat do ČR přes Polsko, kde se prý neplatí dovozní clo z USA. Když jsem se ze zájmu zeptal, co s takovou kamerou hodlají dělat a co budou točit, tak bylo najednou trapné ticho.

Nějak nevěděli chlapci, asi tedy klasicky záznamy z dovolené - tatínek na escalátoru, dětičky nastupují do letadla, maminka vystupuje z letadla... Ách jo!

Každý si tím ale musí projít sám, neboť si matně vzpomínám, že jsem si také kdysi udělal seznam "věcí", co bych si chtěl koupit a které jsem nutně potřeboval. Bylo to ale myšleno jako doplněk k něčemu důležitějšímu.

Co si ale pamatuji, tak mé sny a přání byly vždy trochu jiné podoby. První takový významný sen byl, že chci pracovat doma pro firmy z celého světa, že budu jezdit do práce, jen když budu já chtít. Další sen byl, abych mohl pracovat, kdy chci a pro koho chci, tj. že nebudu muset pracovat, když nebudu chtít.

Potřebuji k tomu nějaké "věci"? Jistě, něco základního musím mít, ale nejdůležitější je to, co mám v hlavě. Díky znalostem a zkušenostem mi může nějaká firma platit byt v Dublinu nebo v New Yorku (cizincům naopak v Praze), k práci dostanu špičkový notebook nebo server, můžu mít placené telefony, letenky...

Možná je ale "nutné" si nějaké věci nejprve koupit, aby si každý sám ověřil, že žádný iPhone mu nepomůže v lepší komunikaci, když nemá, co říct, že vlastní byt mu nezajistí žádnou životní jistotu, neboť z práce ho můžou vyhodit a bude se muset přestěhovat, že sebevětší LCD display mu nezvedne ego, když to není podloženo tím, co má člověk v hlavě.

Když si totiž všechny ty "nutné" věcičky koupíme, tak ty sny a přání dostanou trochu jinou podobu, ale to bych se už opakoval, neboť vše bylo již napsáno, všechno bylo mnohokrát řečeno.

Mimochodem, večer dávají na ČT2 skvělý film:
Jdi, žij a někým se staň!

8 comments :

Zdenek řekl(a)...

Hezký článek; ale chci poděkovat hlavně za ten filmový tip. Skvělý film.

Petr Steinbauer řekl(a)...

Díky za zamyšlení.
Osobně mám spíš sny v oblasti mých dětí - aby třeba vzali kluka do školky - povedlo se - aby holka zvládla očkování bez vedlejších příznaků - povedlo se...

Atd...

Ale mam jeden životní sen, a to podívat se do autrálie na Aluru http://pippick.com/photos/uluru.JPG ;o) ale na to si počkám třeba do 50ti ;o)

Anonymní řekl(a)...

A co třeba mít takový sen "Aby každý den stál za to".

Vidím kolem sebe spoustu lidí co žijí v budoucnosti nebo minulosti, ale když se jich zeptám na přítomnost, tak tu většina označí jako přechodně špatný stav. Ten přechodně špatný stav už u mnoha lidí trvá vlastně celý jejich život.

Právě ta chyba je v tom, že si myslí, že tím, že přestanou žít a budou pracovat kvůli lepší budoucnosti se někým stanou, ale je to přesně naopak. Lidé, kteří nepracují a jenom dělají to co je baví a žijí tady a teď se někým stanou, ten svět se jim přizpůsobí, nikoli oni jemu.

Anonymní řekl(a)...

Sen, aby "každý den stál za to" zní docela dobře a je to plně v duchu "žij svůj život", tj. žij svůj sen :-)

Marko, moc chytře jsi to napsal a také se pod to podepisuji. Hodně lidí zapomíná pro nějakou "budoucnost", která u nich třeba ani nikdy nenastane, na přitomnost a život jim uniká mezi prsty.

Ať se ti daří!

Anonymní řekl(a)...

V nekterych vecech souhlasim, ale Caymane pozapominas, ze nektere veci clovek chce treba kvuli tomu, ze ho bavi jezdit autem, ze ho bavi filmovat sic jen na amaterske urovni. Chci tim rici, ze ne vsechno clovek dela pro nejaky "zisk" nebo posun dale, ale jen ze zaliby.

Anonymní řekl(a)...

OK, chápu, že někoho auta nebaví. Ale mě třeba ano. Takže auto můj sen je. Nicméně v zacpané Praze rozhodně rád nejezdím. Kamera se také občas hodí, ale HDTV mít nemusím.

Cayman řekl(a)...

Ještě na vysvětlenou: nemám nic proti autům, když se používají k tomu, k čemu jsou určené nebo když je má někdo jako koníčka a zábavu.

Zmiňoval jsem se o tom proto, že když si někdo dá sen, že si chce koupit to nebo ono autíčko, tak třeba mnohdy zapomíná, že auto je JEN "prostředek" k něčemu.

Podobně, kdo si chce koupit HDTV videokameru, tak rozumnější mi přijde dát si sen, že chci NĚCO točit a k tomu třeba potřebuji i novou kameru.

Zamýšlet se prostě nad tím pravým smyslem "věcí", k čemu slouží a jak mi pomůžou v životě splnit si ty "opravdové" sny.

Anonymní řekl(a)...

Tak jsem ten film "Jdi, žij a někým se staň!" konečně včera viděl. Dávali ho opět (po roce) na dvojce a já si vzpomněl na tu tvou poznámku tady. Díky, naprosto dokonalý film o hodnotách a splněných přáních. Přeji úspěch!
Jirka

Okomentovat