Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Ten, co prodává domény a tančí s vlky aneb co nechápe "doménový princ"

Go Out of Brain!Jen tak pro zasmání, dostal jsem mailem reakci od jednoho doménového spekulanta na můj komentář (viz níže), týkající se prodeje domén a speciálně FAQ.CZ, kdy prý můj komentář tzv. "nedává smysl, je to nonsense". Prý si můžu o tom psát, kde chci, ale ne to komentovat na jeho blogu.

Dobře tedy, využívám svobody projevu a napíšu svůj subjektivní názor zde. Já vím, nedám si pokoj :-)


Co tedy nechápe "doménový princ"?

Vznesl jsem v komentářích, následně pak i ve svém nedávném příspěvku na téma prodej domén, jednoduchou otázku, z mého pohledu logickou, z pohledu "doménového prince" nepochopitelnou:

"Proč bych např. kupoval prodávanou doménu faq.cz, když všechny ostatní TLD (faq.com, faq.net, faq.org, faq.info, faq.us) jsou obyčejné reklamní MFA splašky?"


Jaká byla reakce "odborníka" na domény?

"Nechápu tu otázku vůbec. Vlastní snad Seznam.cz doménu Seznam.com? CZ domény prodávám primárně pro ty, kteří na tom chtějí budovat CZ projekty. Prostě vůbec ten argument s generickými TLD nechápu."

Takže na vysvětlenou tomu, kdo chce "jít za 4 roky, tedy ve třiceti, do důchodu", bych uvedl, že poukazovat na Seznam.com s tím vůbec nesouvisí, neboť je to jen chyba Seznamu, že si od svých začátků neregistroval více TLD a dnes, kdy je na vrcholu, mu to už může být jedno.

Mně osobně by se ale nelíbilo vlastnit nějakou doménu.CZ, kdyby na všech ostatních TLD se stejným názvem jako má moje firma, či můj projekt, byl jen klamavý reklamní "obsah" zaparkovaný nějakým spekulantem. To ovšem nemůže chápat někdo, komu jde jen a pouze o peníze.

A jsme opět u toho "jádra", kdy vše se točí jen kolem peněz. Co takhle nějaká úroveň v podnikání, blik?

To, že kritizuji, jak někdo obchoduje s něčím, třeba s doménami, opravdu neznamená, že to nechápu a že nevím, že se na tom nedá vydělat "pořádnej vejvar". Vím to velmi dobře, ale to neznamená, že bych se tím já osobně chtěl zabývat, příp. že bych měl takové vydělávání obdivovat.

(Mimochodem, já chci jít do důchodu až ve čtyřiceti, ale ne na základě toho, kolik mám peněz, to bych mohl jít už před několika lety.)


Proč registrovat doménu ve všech hlavních TLD, tj. .CZ, .COM, .NET, .ORG?

Když chci registrovat nějakou novou doménu pro firmu nebo pro nějaký nový projekt, tak nejprve zvážím, jestli chci podnikat jen v ČR nebo i na zahraničním trhu. Pro ČR je ideální doména .CZ, ale proč omezovat nějaký projekt jen na český trh? I kdybych nechtěl hned od počátku expandovat do zahraničí, tak co bude za pár let?

PROČ si současně nezaregistrovat i domény .COM, .NET, či .ORG, příp. i domény ve státech, pro které bych mohl někdy zprovoznit jazykové verze svého projektu, tj. např. .SK, .DE, .PL, .AU, .FR, .IT, .SP, či budoucí trhák .CN?

Znám také plno úspěšných českých projektů, které už od začátku vsadily na .COM doménu, aby autoři měli trh otevřený a možná také proto, že nechtějí podporovat ty stupidně předražené ceny za doménu pidi zemičky, jakou ČR bezesporu je ve srovnání se světem.

Jeden příklad proč si registrovat všechny Top Level domény:

- Google Office - 2 Domain Registration Clues:
"...it registers the names to prevent spammers / competitors from redirecting traffic."


Jaký zvolit název domény a proč já bych nekoupil spekulativní FAQ.CZ?

Teď jsme u toho hlavního, neboť chci-li registrovat nějaký svůj originální název pro český trh, tj. na doméně .CZ, tak snad budu preferovat české jméno a ne anglické, ať je jakkoliv relevantní pro pár odborníků. Takže proč ne třeba:

- Otazky.cz, Odpovedi.cz, NaCoSePtate.cz, ZeptejSe.cz, JakNajit.cz, KdeNajit.cz, KdeHledat.cz, Nevim.cz, VsechnoVim.cz, HledateOdpoved.cz, JakUdelat.cz, či oblíbené JakStahnout.cz, nebo moc pěkné FAQta.cz, FAQtaX.cz?

Schválně, jak dlouho vydrží ty poslední volné :-)

Kdo zkusí náhodně FAQ.něco, tak jeho prvotní bude FAQ.COM, což je ovšem "prasácká" reklama. Jak pak bude působit nějaký můj projekt, když bude na FAQ.CZ? Na mě osobně moc dobře ne, ale každý jsme jiný, takže někomu se to může naopak líbit. Nic proti gustu...

Jasně, když chci takovou doménu koupit za účelem další "spekulace", tj. koupím, zaparkuji, aby na ní byly opět jen reklamy a budu jen čekat na náhodná kliknutí pár naivních návštěvníků takové "podvodné" stránky, tak pak ano. Pak je to dobrá investice a budu si takové domény kupovat. Svůj k svému...


Jde v podnikání a obecně v životě "jen" o peníze?

Já osobně chci něco více, chci dobré jméno na dobré doméně (nejlépe na všech hlavních TLD, tj. .CZ, .COM, .NET, příp. i .ORG, když to bude mít smysl), chci být hrdý na svůj projekt a něco na takové doméně vybudovat. Chci, aby si mě lidi kolem, rodina, mé děti, kolegové a známí, pamatovali pro to, že jsem něco dobrého vytvořil, co má nějaký smysl a né, že jsem "jen" vydělal prachy.

Vážit si někoho jen proto, že vydělává velké peníze? Proboha, kde to jsme? Copak slova jako morálka, úcta, fair play, úroveň, styl, vyšší princip, už nic neznamenají? Kde je ta laťka, za kterou už nepůjdeme?

Několikrát jsem už psal, že než kupovat nějakou předraženou doménu od spekulantů, tak je lepší ušetřené prostředky použít spíše na vytvoření relevantního obsahu na úplně jiné doméně s originálním názvem, neboť na jméně domény nezáleží a mnohdy je mnohonásobně lepší si vymyslet vlastní unikátní jméno domény, než použít něco prvoplánového.

Bohužel, znám hodně lidí z té ztracené generace, kteří jsou tak zaslepení penězi, že jim ty "včely" uletěly nějak moc rychle, kteří asi neměli ty správné vzory a ani nebyl nikdo, kdo by jim vysvětlit, co to vlastně je morálka a etika v podnikání a v životě :-(

Doporučoval bych trochu se rozhlédnout po světě, začít si všímat i jiných věcí jak peněz a snažit se pochopit na příkladu opravdu úspěšných podnikatelů, co dokázali, na čem vydělali peníze a hlavně jakým způsobem.


Jen perlička na závěr:

Ta hollywoodská IT Star, o které jsem kdysi psal, nemá ani doménu ani vlastní Web stránky. Takže jsou i jiné cesty, jak být "za vodou" i bez podnikání na Webu :-)

10 comments :

Anonymní řekl(a)...

Caymane, to mě taky napadlo, kdo to zakládá podnikání jen kvůli penězům místo toho, aby se soustředil na to, co ho baví. V tom s tebou plně souhlasím. Třeba ten příklad s nsa.cz a nsa.org minule :-)

Řekl bych, že málokdo chápe, že nejde si říci, teď budu pár let podnikat pro peníze a to jakýmkoliv způsobem. Pak až pořádně vydělám, tak se změním a budu se chovat "na úrovni", budu podporovat charitu, ctít pravidla slušnosti, dodržovat i nepsaná morální pravidla apod.

Pěkně jsi to napsal.

Fakt si myslíš, že doména .CN bude mít nějakou budoucnost?

Anonymní řekl(a)...

Dobrá by byla i doména "faq.in", ale ta je už obsazená.

Anonymní řekl(a)...

Hele, nevím, o co ti jde. Přece každý si může obchodovat s čím chce a třeba s doménama. Je to to samé jako akcie nebo byty. Koupím a pak se ziskem prodám, tak proč to vlastně kritizuješ?

Vážně, máš tu dobré články, ale to s těma doménama moc nechápu.

Pette řekl(a)...

Nemozem nic ine len suhlasit. Zivot je o niecom inom ako o peniazoch, tie su len vyjadrenie toho, ze nieco robis dobre, pomahas ludom a od rovnako zmyslajucich sa ti to vrati.
Od tych opacne samozrejme nie, ti ta len pocastuju nadavkami a zacnu skodit...(viz moje zapojenie sa do temy na webtrhu...)

IT oblast je hodne poskodena aj tym, ze sa je tu mnozstvo 15-xx pubertakov bez vychovy, ktori takto robia na nete "biznis" a trosku moralky, a to co nas robi ludmi im nikto do hlavy nevstiepil.

Pette

Cayman řekl(a)...

Dostal jsem podnět, že by se hodil citát z jednoho odkazovaného článku, neboť ta charakteristika všech současných "postižených" honbou za penězi bez nějakých skrupulí, tj. "okamžitě vykešovat", naprosto přesně sedí na všechny doménové spekulanty:

Citát z článku Zmrdi a soudruzi:

"... současné zmrdstvo nutně musí pocházet ze stejného genetického materiálu, jako tehdejší angažovaní dělníci, rolníci a pracující inteligenti. Je to určitá sorta lidí, přítomná v každé společnosti, která prostě jen využívá kromě těch legálních a morálních taky nelegální a amorální metody, aby se prodrala někam, kam by za normálních okolností nepatřila.

Přesvědčil jsem se na několika případech, že současní zmrdi jsou například potomky rodičů spadajících do kategorie tzv. dojičů socialismu. Osobně považuji teorii kontinuity mezi bolševickým vyžírkou a rádoby kapitalistickým zmrdem za zcela nezvratnou.
"

To typicky české "okamžitě vykešovat", což používá jeden z nich, snad jako hodnocení úplně stačí. (Zmrd samozřejmě nepozná, že je zmrdem.)

Pette řekl(a)...

rovnako sa mi na tuto temu paci "movement" tejto skupiny ludi pomenovat si vsetky cinnosti uzasne znejucimi menami - "typoquatting, monetizovat, domainer atd atd".

V principe ale ine pomenovanie tej istej veci na jej podstate nic nemeni, len lepsie znie a ma auru "ako sme my chytri".

Cayman řekl(a)...

To mas pravdu, ty nova jmena k tomu patri, vsechno pak vypada tak moderne :-)

Anonymní řekl(a)...

pre m.k
Cayman tu robi velmi dobru pracu a sam by som vsetkych tych tvorcov zaparkovanych a mfa stranok zavesil do prievanu.
Osobne si nemyslim ze to je rovnake ako akcie/byty pre mna je to klamliva reklama.
Este by ma zaujimalo co si m.k pomysli ked prijde na cudziu zaparkovanu stranku.

K zmrdom: Mal som spoluziaka pre ktoreho bola najvacsia radost niekoho obabrat, snad pri tom zazival aj orgazmus...

Cayman řekl(a)...

Pavol, díky za podporu. Problém u některých lidí je, že to nikdy nepochopí, ať argumentuješ, jak můžeš.

M.K. by se mohl mrknout na jiný článek, kde jsem se o tom srovnání více rozepsal - Jde jen a pouze o způsob našeho myšlení a o nazývání věcí správnými jmény.

Anonymní řekl(a)...

Ten, kdo chce "jít za 4 roky, tedy ve třiceti, do důchodu" to je asi Fandor, že? Tak to bych mu vzkázal, ať si dá pozor, neboť podle psychologů prý po 25. roce začínají už jenom odumírat mozkové buňky a nové se netvoří :-)

Okomentovat