Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

"Shareware programming" živí stále plno programátorů

Shareware programmingDiskutoval jsem na letišti s jedním irským programátorem, co se vracel z Prahy, no a shodli jsme se, že většina nových vývojářů z posledních let se věnuje pouze Internetu a zajímá je jen vývoj Web aplikací.

Kam se poděli všichni vývojáři desktop aplikací? Co je to vlastně učí ve všech těch vzdělávacích ústavech, kdo je to tam vlastně učí? Není nutno se ale divit, kdo by dnes vlastně učil za ty "prachy".

Ze škol totiž většinou lezou absolventi, co rozumí trochu Webu, pak mají nějaké základy Javy nebo C++, ale naprogramovat již něco užitečného zvládne jen málokdo. Když už něco naprogramují pro desktop, tak je to nějaká úžasná aplikace v Excelu ;-)

Jsou zde vůbec ještě nějací samostatní vývojáři, co se věnují něčemu jinému, jak je tvorba Web stránek nebo Web aplikací? Pracují snad všichni v Google, Skype nebo v Opera Software, či jsou už všichni v programátorském "důchodu" a užívají si vydělaných miliónů? Je fakt, že znám pár takových :-)

Někdy mi připadá, že si málokdo uvědomuje, že Web stránky, teď myslím ty dynamické, napojené na databáze, jsou jen jedním z mnoha ksichtů, tj. pohledů na data, kdy dalším pohledem může být lokální GUI aplikace pro Windows nebo Unix desktop, příp. aplikace pro mobil.


ASP - Association of Shareware Professionals

Kdysi jsem se stal členem "Association of Shareware Professionals" a nikdy jsem toho nelitoval, neboť příjem, který mi každý rok generuje prodej shareware programů, tvoří významnou část mého obratu. Je to (skoro) zadarmo, neboť stačí mít pár dobrých aplikací, nabídnout je ke stáhnutí v nějaké verzi jako freeware, nabízet i shareware verzi, či plně placenou full-version s extra funkcemi, no a jednou za čas udělat upgrade s nějakým rozšířením. Kolo se roztočí a už to jede :-)

ASP - Association of Shareware Professionals

Naposledy, když jsem se díval, tak shareware průmysl stále generuje stovky miliónů dolarů na světě, neboť uživatelé počítačů budou vždy potřeboval něco víc, jak všechny ty služby a produkty zdarma. Ono totiž, co je opravdu zdarma? Vždyť i ten Google Search je přeplněn reklamou, o českých napodobeninách ani nemluvě.

ASP mi v počátčích pomohla najít základní informace, dostal jsem také pár dobrých tipů na marketing, včetně třeba takové "maličkosti", jak stanovit cenu programů, což není vždy jednoduché.

Viz - Choosing a Price for Your Program

Našel jsem ve svých poznámkách úryvek z diskuze s jedním US profesionálem, který má pár miliónů dolarů na kontě jen z oblasti prodeje vlastních shareware aplikací:

"If you feel that you are creative enough and have enough ideas to get into writing shareware software, sit down and brainstorm what you would LIKE TO DO. Not what you want to do or what you can do, but what you would LIKE to do. That's the trick! Once you figure out the 'Like To' part, you can figure out what of those things you 'Want To' do and then what things you 'Can Do'. With growing experience you will find that the 'Can Do' part will cover everything after the 'Want To' part..."

Kde jsem já to vlastně přišel na to "dělej, co tě baví", což tady často opakuji? Skoro všechny zdroje na světě a všichni chytří lidé se shodují, že TO je základ všeho, základ veškeré činnosti, kterou chceme dělat opravdu dobře.

Viz také - Benefits of Shareware

9 comments :

Pierre řekl(a)...

nepovazuji se za programatora, ale dneska jsem si udelal sudoku generator. zadam pocet stranek,obtiznost a vyplivne mi to obrazky se sudoku pripravene k vytisknuti :)

shareware je urcite zajimave, kazdopadne zatim jsem nedostal zadny napad co vytvorit (co jeste neni) aby to ostatnim usnadnilo praci.

Anonymní řekl(a)...

Myslím, Caymane, že problém u nás je, že v ČR není zvykem platit za software a nikdo ti nedá ani pár stovek za dobrý program, takže u nás má tak šanci snad freeware. Shareware programy je vhodné prodávat jedině na zahraničním trhu a proto se tomu u nás nikdo nevěnuje. Taky je to asi pracnější, jak vygenerovat nějaký portál nebo udělat web na zakázku.
Jen můj názor.

Unknown řekl(a)...

Chystám se dokončit můj první shareware soft, takže zatím nemám moc zkušeností, o které bych se mohl s vámi podělit. O to víc bych uvítal Caymane, kdyby ses o tomhle tématu trošku víc rozepsal. Myslím, že to bude zajímat hodně lidí..

Anonymní řekl(a)...

Ja napriklad jdu smerem flashovych AIR aplikaci, pravda je (bohuzel), ze tady o to zajem moc neni...vsichni chteji vsechno pres prohlizece

Anonymní řekl(a)...

Já myslím že k tomu že se prosazují webové aplikace je spousta racionálních důvodů... nemusíš se starat o to jestli má uživatel Wokna/Tučňáka/MekOS, když něco opravíš/přídáš, nemusíš se starat o to aby si to uživatel přeinstaloval, nemusíš řešit třeba to že uživatelce se záhadně ztratila ikonka z Plochy anebo že uživateli shořel disk a přišel o data. Když už děláš aplikaci kde chceš základní funkčnost dát zdarma a rozšířenou funkčnost za $$$, tak u webové aplikace když se uživatel rozhodne poslat ti prachy, tak mu jednoduše nastavíš příznak v databázi. U klasické aplikace musíš nějak zajistit aby ti co nezaplatili nemohli používat plnou funkcionalitu a naopak ti co zaplatili měli co nejmenší překážky v přístupu ke všem funkcím programu. A tak dále a tak dále.

Webové aplikace mají proti sharewarům nevýhodu, že uživatel musí být onlajn, ale to už je dneska skoro každý a kdo není, tak bude do roka a do dne. A navíc i s touhle nevýhodou se některé frameworky už snaží bojovat. Takže já opravdu vidím budoucnost ve webu.

Anonymní řekl(a)...

Zadirre, web aplikace mají své výhody, co jsi popsal, ale stejně většina dobrých aplikací je nejlepší ve formě plnohodnotného klienta.

Updaty jde řešit automaticky, jak to dělá třeba Skype nebo ICQ, kdy databáze může být taky někde na serveru, což v případě krachu HDD stačí jen přeinstalovat, přihlásit se a je to.

Web má své výhody, to jistě, ale něco prostě nejde dělat v browseru. Takže obě řešení mají smysl.

Mně se líbí spíše řešení, že máš Web aplikaci přístupnou kdekoliv a k tomu třeba i plného klienta, který ti umožňuje dělat i něco více, třeba mít i lokální data, když nejde internet.

Anonymní řekl(a)...

Ze škol totiž většinou lezou absolventi, co rozumí trochu Webu, pak mají nějaké základy Javy nebo C++, ale naprogramovat něco by asi nezvládli. Když už něco "naprogramují", tak je to nějaká "úžasná" aplikace v Excelu nebo nedej bože v Accessu, neboť nic jiného neumí.
No jistěěě.... Excel, Access rules! :))) Tak ted vážně... Toto je pěkný nesmysl. Script kiddies apod. sebranka existuje v nemalém množství, ale procento dobrých programátorů je podle mě dlouhodobě celkem stabilní.

Anonymní řekl(a)...

Ano, to 1% je docela "dlouhodobě celkem stabilní" :-D

Cayman řekl(a)...

Petr: No vidíš, takový sudoku generator může být docela dobrý začátek. Když ho budeš nabízet u sebe na Webu jako Freeware, tak nalákáš návštěvníky a pak jim můžeš nabídnout i něco dalšího za mírný poplatek.

U nás asi bez odezvy, ale kdybys to měl v AJ, SP, NJ tak by všechno stoupalo v závislosti na návštěvnosti.

VS: Souhlasím, jedině zahraniční trh, u nás nikdo nic nekoupí, neboť Češi jsou lakomé "držgrešle" :-)

Skvoor: Určitě něco napíšu, tak vydrž, jsem teď na cestách a práce plno.

Zadirr: Myslím, že moc pěkně odpověděl Rob a není co dodat.

N.K.: A kde jsou všichni ti skvělí absolventi? Jak sám píšeš "sebranka existuje v nemalém množství" a to je právě ten problém, že 1-2 z ročníku to nezachrání.

Okomentovat