Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jak ovlivnit příjem z reklamy aneb "novinky" v Google Adsense?

Prachy a jak je vydělatKdo používá na svých Web stránkách kontextovou reklamu Google Adsense, tak by měl také sledovat, co je nového v tomto reklamním systému.

Informace o novinkách, či změny pravidel služby (viz třeba povinnost mít na stránkách Privacy policy), jsou publikované pravidelně na Google blogu Inside AdSense, který by určitě neměl chybět v RSS čtečce nebo v bookmarks žádného člena Google Publishers sítě.

Když jsem četl minulý týden o "převratné" novince v příspěvku Ad Review Center available to all publishers, tak jsem si nejprve myslel, že Google zareagoval konečně na moje připomínky (nejen na tomto blogu) a nabízí možnost profesionálně blokovat, povolovat nebo kompletně zakazovat nerelevantní a nechtěné reklamy.


Co se změnilo v Google Adsense a co umožňuje "Ad Review Center"?

"By enabling you to review all ads placement-targeted to your site, the Ad Review Center gives you more transparency and control, and ensures that ads are relevant to your site's content and users."

Viz také - What is placement targeting?

Takže co se změnilo, že Google nyní umožňuje, že "ads are relevant to your site"? NIC. To slavné "Ad Review Center" umožňuje jen monitorovat a "povolovat" reklamy, které jsou speciálně "targeted" pro vaše stránky, což opravdu nevím, kdo využívá. Jsme tedy opět na začátku, kdy Google neumožňuje (nechce umožňovat) žádnou kontrolu zobrazovaných reklam.

Reklama Google Adsense by měla být kontextová, tj. měla by nabízet upoutávky na stránky, či produkty, které mají něco společného s textem vašich stránek. To automatické zobrazování textové nebo obrázkové reklamy ale ne vždy plně funguje. No a jediná šance, jak nějaké reklamy ze stránek zrušit, bylo a dosud je nastavení Competitive Ad Filter a reklamy na určité URL blokovat.

Problém ale je, že v tom Competitive Ad Filter může být max. 200 linků, které chcete blokovat, což je žalostně málo. Navíc, takové manuální blokování přichází obvykle "s křížkem po funuse", kdy už se vám takové reklamy na stránkách úplně zbytečně zobrazily.

No a ta slavná novinka, tj. možnost využívat "Ad Review Center" je tím pádem skoro k ničemu. Kdo by to ovšem chtěl vyzkoušet, tak doporučuji si danou volbu "enablovat".


Jak nastavit Google "Ad Review Center"?

Když se přihlásíte ke svému Google Adsense účtu, tak zvolte AdSense Setup - Competitive Ad Filter, kde se nabízí volba "Ad Review Center", kterou je poprvé potřeba potvrdit.

Poté se "Ad Review Center" objeví přímo jako sub-menu v Adsense Setup a je možno změnit nastavení ze stávajícího auto-allow na manual review. V tomto režimu je pak možno povolovat nebo blokovat reklamy "targeted to your site".

"Ad Review Center" tak umožňuje kontrolu "všech" reklam, které by se vám mohly objevit na stránkách, ale pozor, jedná se jen o "placement-targeted ads", což snad ani nikdo nevyužívá a opravdu nevím, co tím omezením Google sleduje.

Viz také - What is the Ad Review Center?

"The Ad Review Center is a new publisher tool which enables you to allow or block specific placement-targeted ads, giving you more transparency and control over the placement-targeted ads appearing on your sites. You can choose to allow or block individual ad groups and advertisers, as well as filter ads by type."

Je to opravdu "pěkné", že lze pomocí této funkce blokovat nějaké reklamy nebo celou firmu, která se pokouší inzerovat v Adsense; je "pěkné", že můžeme říci inzerujícím, co nám na jejich reklamách vadí, že třeba nejsou relevantní. Problém ale je, že většina uživatelů Google Adsense programu by potřebovala takhle kontroloval všechny reklamy a ne jen ty "placement-targeted".

Nešlo by s tím, milé Gůgle, něco udělat a zprovoznit tu "kontrolu" reklam pro všechny reklamní inzeráty v systému Adsense podobně, jak to od počátku nabízí třeba konkurenční AdBrite reklamní systém?

0 comments :

Okomentovat