Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Poskytujete služby nebo "jen" přesouváte krabice od výrobce ke spotřebiteli?

Keep Right Go LeftDocela se "bavím", když vidím okolo všechny ty nadšence, co jim někdo nabulíkoval, že stačí udělat nějaký eShop, naplnit ho nějakým zbožím a jak se bez práce pohrnou hromady zlaťáků.

Ono to totiž není tak jednoduché a málokdo si uvědomuje, že mít Web stránky na prodej čehokoliv v dnešní době už nestačí. Chce to ještě mít nejnižší ceny, tj. dovážet nejlépe přímo z Číny, mít velký sklad, neboť v kuchyni balit nějaké krabice moc dlouho dělat nejde. Pak je nutno ještě zaměstnat lidi, odvádět za ně daně, platit za ně SP/ZP, když si tedy vážím svého času a nechci ztrácet čas balením nějakých krabic a chozením na poštu.


Proč chce každý "jen" prodávat zboží?

Dnešní úvaha mě napadla poté, co mám za sebou nedávnou zkušenost s nákupem nového gramofonu, neboť jsem narazil na neskutečné množství eShopů, kde nabízeli mnou vyhlédnutý gramofon. Postupoval jsem totiž asi jako každý druhý zákazník, tj. projel na Webu nabídky výrobců, porovnal technické parametry, design a orientační cenu, no a po tomto základním výběru jsem se jal vyhledávat nejlevnější kousek vybraného typu.

Zajímavé, že ten jeden typ gramofonu, od jednoho výrobce a od jednoho distributora, měl v nabídce každý druhý eShop za skoro tu samou +/- cenu, takže začalo rozhodovat něco jiného. Dostupnost zboží, lokalita, jméno a zázemí prodejce, tj. případný servis, nabídka doplňků, USB kabelů ke gramofonu, zesilovačů, reprobeden,...

Výsledek? Na ceně moc nezáleželo, šlo spíše o to, zda je zboží na skladě k okamžitému odběru, jestli prodejce sídlí někde poblíž nebo na periferii. Když totiž něco chci, tak to chci hned a ne čekat týden na poštu. Navíc, když kupuji něco elektronického, tak potřebuji dobrý servis, neboť takové zboží se může kdykoliv porouchat. Zaplatím tedy raději víc, ale nemusím pak zboží posílat třeba zpět do USA, kde by mohl být nákup levnější.

Tak bylo 99% eShopů hned vyloučeno ze "slosování", neboť nenabízely nic jiného, než poslání krabice od výrobce, což každému eShopu trvalo jinak dlouho ;-)


Proč "pouhý" prodej zboží nemá moc budoucnost?

Nevím, kdy přesně jsem přišel na to, že nemá cenu se zabývat jen pouhým prodejem zboží, tj. přesouváním krabic od výrobce ke spotřebiteli. Matně tuším, že to bylo kdysi v začátcích mého podnikání, kdy jsem se zabýval prodejem hardware - software a služby tvořily jen zanedbatelný zlomek celého obratu firmy.

"Day after day", jak se snižoval rabat z prodeje, díky snižování cen všeho počítačového, tak jsme s parnery rozhodli omezit to "pouhé" prodávání a začali se soustředit na dodatečné služby, tj. v případě počítačů na instalace, školení, vývoj, či kompletní integraci IT řešení.

No a ono to opravdu fungovalo a světe div se, funguje dodnes a to již pěkných pár let!

Ten mezičlánek od výrobce ke koncovému zákazníkovi totiž v dnešní internetové době trochu ztrácí smysl. Je jen otázkou času, kdy eShop s kompletní nabídkou zboží nabídne přímo každý výrobce, který tak okamžitě zvýší své zisky, neboť nebude muset platit provize všem těm prostředníkům na cestě (prodejcům).


Základ každého podnikání je poskytování služeb

Ten základní princip (specializace na služby) ověřila doba naprosto dokonale. Jaký je dnes rabat na prodeji počítačů, tiskáren a všech hardware doplňků? Kolik kusů nějakého železa se musí prodat, aby se pokryly veškeré distribuční náklady?

Mírnou paralelu je možno vidět i v oboru prodeje jídla a spotřebního zboží, kdy se daří jen velkým super/hyper marketům, kdy malé obchůdky přežívají jen díky několika věrným zákazníkům a nemají před sebou nějakovou moc světlou budoucnost. Neustále stoupající ceny na provoz (nájmy, platy, energie) a snižující se rabat jsou hlavní příčiny všech problémů.


Jak Čína pěkně konkuruje "pouhému" prodeji zboží?

Další klacek pod nohy všem prodejcům hazí Čína naprosto dokonale, neboť ceny zboží se snižují snad každý měsíc a tím i případný rabat. Kdo v dnešní době jen nakupuje a prodává zboží, tak riskuje, že něco nakoupí a za měsíc je dané zboží dostupné již za mnohem nižší cenu. Takže nakupovat miliónové zásoby se nemůže už nikdy nikomu vyplatit. Vždyť pomalu i notebooky se vyrábějí až na základě objednávek.

Podnikat v oboru "nákup-prodej" se proto vyplatí opravdu jen na extrémně velkém trhu, s velkou kupní silou, se zákazníky, kteří rádi a často nakupují (USA). Kdo se o to snaží někde jinde na světě, tak přeji opravdu hodně sil v boji s levným, levnějším a nejlevnějším čínským zbožím, a s chytrými, chytřejšími a nejchytřejšími dovozci.

V oboru informačních technologií je navíc většina produktů dostupná zdarma (databáze, vývojová prostředí, doplňkový software), či přímo jako freeware nebo open-source, takže jediné, co stále zůstává na dobré ceně, příp. za co cena ještě roste, je odměna za práci, za znalosti, zkušenosti. Odborné instalace, integrace, vývoj na zakázku, školení uživatelů, support, nové verze software...


Co je opravdu výdělečné podnikání?

Chcete-li tedy provozovat opravdu výdělečné podnikání bez nějakých velkých cenových výkyvů na trhu, nechcete-li být ovlivňováni čínskými dumpingovými cenami ani cenou za barel ropy na světových trzích, soustřeďte se na služby a na "prodej" odborných znalostí.

Jedině znalosti a zkušenosti mají nějakou cenu, nikdo nám je nesebere, žádná inflace je nedevalvuje, žádný čínský výrobce nemůže přehnaně konkurovat ani levnou cenou.

Viz také - Vzdělání vs. vzdělávání aneb co se ve škole neučí

11 comments :

Anonymní řekl(a)...

Přesně tak, osobně taky nakupuju přes net u zavedených a kde už mám zkušenost. A těch pár korun rozdílu je mi fakt jedno. :-)
A jak při těch malých rabatech můžou některé shopy ekonomicky fungovat je mi záhadou.

Anonymní řekl(a)...

Souhlasim, nejlevnejsi neni u eshopu vzdy nejlevnejsi. Na dobu, kdy budou vyrobci sami prodavat, jsem zvedav. Jednak by mela byt cena nejnizsi mozna a prehledne se bude skladat jen z ceny vyrobku a dopravy a take se zprehledni a snad i zrychli reklamace. Par dnu, ktere zbozi poputuje dopravni firmou k zakaznikovi mi rozhodne nevadi. A pro "drobne" zbozi tu jeste dlouho budou kamenne alternativy.

Anonymní řekl(a)...

Plně souhlasím, neboť kdo umí poskytovat dobré služby, tak si současně otvírá i prostor pro případný doplňující prodej nějakých produktů (krabic) svým spokojeným zákazníkům, neboť takový zákazník již jednou získal důvěru a tak je již mnohem jednodušší mu něco dalšího prodat.

Kde například koupím žaluzie do oken? U prodejce, který mi současně nabídne i montáž, podobně i kotel na teplou vodu koupím od toho, kdo mi ho doveze a nainstaluje.

Takže služby opravdu kralují na všech frontách.

Anonymní řekl(a)...

Ten "obyčejný" vývoj Web stránek na zakázku trpí ale už ale jiným problémem a to, že je na trhu již příliš velká konkurence, neboť dnes je skoro každý druhý vývojářem a tvůrcem Web stránek :-)

Anonymní řekl(a)...

S tím prodejem o výrobce máš v zásadě pravdu, ale záleží asi na sortimentu. Vlastně, dneska taky funguje, že hodně lidí nakupuje přímo u výrobce, co znám tak třeba známí nakupovali kachličky, palubky, ale i cukr nebo čokoládu přímo ve fabrice.

Teď mi vlastně dochází, proč i pantáta z "júesej" chce prodat tu svou firmu na dovoz kol z číny, jak psal na http://www.vanhara.com/2008/04/05/e-2-business-for-sale/, asi to tak moc nesype.

Anonymní řekl(a)...

Je to jako med přímo od včelaře nebo domácí jahody přímo od výrobce (babičky), jak jahody někde dovezené z Číny. Co pak teprve domácí slivovice přímo od "výrobce" :-)

Anonymní řekl(a)...

Nic nekupovat na Mobilkurýr.cz
Už 2 měsíce mi vrací peníze z vyreklamovaného mobilu. Když tam volám, tak mi vždycky řeknou, že už se to vyřizuje a naposled(týden zpět) jsem se dověděl, že mi to už poslali. Zatím nic nedorazilo...

Cayman řekl(a)...

Nabízí se logicky TIP pro všechny vývojáře:

Nabídněte vybraným výrobcům, že jim zprovozníte eShop na prodej jejich výrobků. Stačí "jen" projet nějaký adresář výrobců a pohledat na Webu, zda už náhodou nějaký prodej přes Web neprovozují a pak jim nabídnout řešení.

Ne ale tak, že je jen obešlete reklamním mailem. Zkuste jim už udělat přímo maketu v jejich barvách, s jejich logem a s pár výrobky v eShopu a pak uvidíte, jaký by to mohlo mít úspěch.

Ti schopnějším jim nejen prodají eShop řešení, ale třeba získají i zakázku, jak jim celý eShop zprovoznit, lokalizovat i do více jazyků, příp. i můžou nabídnout provoz celého řešení a celou logistiku.

A hlavně, nezapoměňte, nejsou jenom výrobci v ČR, kteří by potřebovali eShop :-)

Anonymní řekl(a)...

Diky za posledni prispevek - dobrej postreh Caymane!

Anonymní řekl(a)...

Moc pěkný článek.

Při nákupu si člověk kupuje jednu nebo dvě ze tří věcí:
a) co nejlevnější věc
b) značku
c) servis/službu

Všechno naráz nějak nejde. Ale málokdo to chápe.

Všechny ekonomiky vyspělých států fungují (zjednodušeně) jen na službách a výroba se přenáší tam, kde je levná pracovní síla. ČR je na půli cesty. Služby nic moc, ale na výrobu už docela drahá.

Anonymní řekl(a)...

A teď si, Laďo, vezmi, že se za chvíli veškerá výroba přesune do levných zemí a v ČR zůstanou jen ty "služby nic moc". Hrozná představa.

Okomentovat