Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

V neděli budou vylosovaná ve Sportce tato čísla aneb je podnikání pro každého?

Be the First and Win a fortressNěkdy mě docela pobaví komentáře nebo maily, co dostávám, jako reakci na příspěvky tady na blogu. Např. jeden z posledních komentářů, co přišel k příspěvku Jak vydělat peníze, mě pobavil dokonale:

"Tak jsem čekal, že se dozvím nějaké konkretní rady, jak vydělat 500tisíc a ne bezcenný bullshit jak z get-rich-quick knížek."

(Pominu teď, že "konkrétní rady" zazněly mezi řádky a jeden naprosto reálný tip, jak vydělat, byl také publikován, stačilo jen číst a přemýšlet. Opravdu nevím, co už více poradit!?)

Jak vidno, tak někteří čtenáři evidentně nechápou ani ten základní princip podnikání a vydělávání peněz. Jestli si někdo opravdu myslí, že někde dostane zdarma nějakou radu, jak (nejlépe bez práce) vydělat pořádné peníze, tak ho lituji.

Je to totiž podobné nepochopení podnikání, jako v případě, že někdo ani netuší, v čem podnikat a stále hledá nějaké nápady na podnikání, přičemž jedině každý sám si může (musí) odpovědět na ty základní otázky - proč, nač, zač a v čem podnikat, jak, kvůli čemu a pro koho vydělávat prachy.


Proč nikde nenajdete žádný "opravdový" nápad?

Nápadů je všude kolem plno, ať už ve zmiňovaném článku nebo v předchozích příspěvcích, či kdekoliv jinde na Webu. Záleží ale, v čem chcete podnikat, co umíte, čemu byste obětovali čas. Stačí mít jen otevřené oči a mysl, přemýšlet jako zákazník a uvažovat jako dobrý a chytrý obchodník.

Vězte, že nikdo vám neporadí, kde najít opravdu velké peníze a s čím vlastně podnikat. Nikdo vás nikdy nepovede za ručičku!

Čeká snad někdo rady typu:
- V neděli budou vylosovaná ve Sportce tato čísla. Stačí je tedy vsadit a půl miliónu je doma.

Pro méně chápavé další příklad:
- Na nám. Míru vedle popelnice za pizzerií leží v obálce 500 tisíc. Běžte si pro ně. Nejlépe všichni naráz.


Proč neexistují žádné "kouzelné" nápady na podnikání?

Když někdo dostane nějaký nápad na podnikání (nebo někde něco odkouká), tak jako jeden z prvních na trhu začíná vydělávat pořádné peníze. Je teď úplně jedno, zda prodává nějaké zboží, či poskytuje dobré služby. Jeho firma poskytuje něco unikátního na trhu, zákazníci nakupují a jelikož nemají jinou alternativu, tak platí, kolik si firma řekne. Vysoký rabat, vysoký zisk...

Takového podnikání si ale brzy všimne konkurence, neboť každý druh úspěšného podnikání, tj. podnikání, které přináší dobrý zisk, přiláká další podnikatele a vzniká konkurence. No a každá konkurence chce vždy urvat kus trhu, tak nabídne lepší služby a obvykle i nižší cenu, aby přetáhla pár zákazníků od prvního podnikatele.

Přicházejí další a další podnikatelé, ceny jdou dolů, neboť všichni musí reagovat na snižující se počet zákazníků na trhu (stejný počet, ale nyní rozdělován mezi více firem), snižuje se rabat i zisk a někteří podnikatelé opouštějí trh a vrhají se na podnikání zase v jiné oblasti, neboť původní "nápad" už není tak ziskový, jak se zdálo na začátku.

Tohle je normální princip svobodného trhu, kdy úspěšné podnikání a velké zisky lákají další podnikatele. Příkladů je všude kolem plno, od kdysi dávného prodeje počítačů a software, připojení k Internetu, webhostingu, až po prodej nemovitostí, obchodování s alkoholem, drogerií, podnikání v cestovním ruchu,...


Když někdo na sebe upozorní úspěšným podnikáním...

Co se asi stane? Jednoduché, každého láká vysoký rabat a zisk z prodeje žádaného zboží nebo služeb, proto další a další podnikatelé začínají následovat a napodobovat konkurenci, investují vydělané peníze do dalších oborů, firmy rozšiřují své působení do dalších lukrativních oblastí.

Co by se stalo, kdyby někdo někde na Webu uveřejnil přesný návod, v čem podnikat, co koupit a komu to prodat, příp. co konkrétně nabízet za služby, neboť tisíce zákazníků čeká s otevřenou peněženkou, aby své peníze utratili?

Začal by s tím jen jeden podnikatel nebo všichni náhodní čtenáři současně? Bylo by to pak "úspěšné" podnikání, kdyby to nabízely všechny možné firmy kolem?

6 comments :

Anonymní řekl(a)...

Je smutne jak nekteri lide dokazi byt naivni, ze? Nebo mozna hl***? Kazdopadne, tenhle Vas post byl uplne zbytecny, protoze temto lidem to stejne nikdy nedojde a ty ostatni uz to preci davno vedi ...

Anonymní řekl(a)...

Prosim te, nemohl bys nechat tech get-rich-quick rad a rovnou postnout ta cisla Sportky? Kdo to ma sakra cist? :D

Anonymní řekl(a)...

Prodám nápady na podnikání. Možno si dát do nákladů :-D
Pro rushida: Na tuty bude taženo číslo 19.

Anonymní řekl(a)...

Ta 19 zni dobre, ja bych doplnil jeste 22. Takze uz mame na tuty 2 cisla. Z nas snad budou do nedele opravdu milionari :-))

Anonymní řekl(a)...

Kdepak, 22 nebude, bude to 27. Bacha na to! ;)

Však ono je taky jednodušší si nechat poradit, kde vydělat, než na to přijít sám :))

Cayman řekl(a)...

No, tak vidím, že se to tady rozjelo zaručenými tipy. Co to tedy vzít jako správnou taškařici :-)

Zatím jsou tipována čísla:
19, 22, 27

(22 prý už ne, je unavená a bude asi odpočívat, já bych ji ale nechal ve slosování, třeba se zmátoří)

Ještě by to tedy chtělo nějaká malá - velká čísla :-))

Okomentovat