Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Proč komunisté tak podporují Čínu a čínskou invazi do Tibetu?

Tibetská vlajka - Tibet FlagTak jsem zase po dlouhé době měl v noci při práci puštěné jako kulisu ty úchvatné politické odpovědi Václava Moravce a říkal jsem si, že ta česká politika je typickou ukázkou celé naší společnosti.

Co si můžu myslet o naší politické scéně, když se politici dohadují o nějaké Lisabonské smlouvě způsobem, že Topolánek nejprve jako předseda vlády Lisabonskou smlouvu podepíše za ČR a někteří senátoři ODS pak tu smlouvu podávají k Ústavnímu soudu k prozkoumání?

V tomto plně souhlasím s Martinem Bursíkem, předsedou strany Zelených, který je proti, aby veškeré zákony, či smlouvy, neustále posuzoval Ústavní soud a byl tak zatahován do politického rozhodování. Copak Ústavní soud je nějaký rozhodčí, který musí hlídat všechny děti na hřišti, aby nedělaly fauly?

K tomu se samozřejmě přidají komunisté, kteří by chtěli uspořádat referendum, jak říkal v té debatě registrovaný a placený agent STB, předseda všech komunistů, Vojtěch Filip. Proč vůbec skoro o všem chtěji komunisté dělat referendum?

(Vlastně to není tak těžké pochopit vzhledem k inteligenci většiny národa a množství voličů KSČM a ČSSD.)


Co mě ale vyprovokovalo k tomuto příspěvku?

V závěru debaty se předseda Zelených, Martin Bursík, slušně rozloučil s diváky a vyjádřil solidaritu k současné situaci v Tibetu, jehož vlaječku měl na saku. Upozornil na potlačování práv v Tibetu, kdy Čína nasadila opět vojenskou techniku, stříli do protestujících a zatýká nevinné. Vyzval také k účasti na demonstraci za svobodný Tibet před čínskou ambasádou.

Komunista Filip mohl pak skoro puknout zlostí, že někdo "haní" jeho komunistické přátele v Číně:

"Čínská lidová republika je otevřeným státem a nechť si lidé udělají času více a zaletí do Tibetu a uvidí, jak se Tibet změnil."

Prý nebyl v Tibetu ale byl v "Pekinu" a JINÝCH oblastech ve střední Číně a proto si myslí, že "tam žijí lidé mnohem svobodněji než je u nás prezentováno".

Když pak Bursík ještě zmínit odvahu tibetského lidu, který pod čínskou okupací zažil teror, genocidu, vraždění desetisíců lidí, že lidé v Tibetu mají právo žít svobodně, tak to už se komunista Filip neudržel a začal vykřikovat:

"Žádná polická strana by si nikdy nedovolila vyvěšovat cizí vlajky na budovu poslanecké sněmovny. To je státní budova a tak se naposledy zachovali Sládkovi Republikáni bla bla bla..."

Udělalo se mi z toho skoro špatně.


Proč není možno tolerovat komunisty?

Neměl bych nic proti komunistům, kdyby nelezli do Parlamentu, kdyby nelezli do České televize a do Rady pro ČT, kdyby se nepletli do politiky ani netoužili po jiných mocenských pozicích. Takhle je ale nelze tolerovat, takhle se k nim nedá chovat slušně, neboť to jsou oni, kdo zapříčinili úpadek společnosti, morálky i hospodářství, což se bude napravovat ještě několik generací.

A teď ještě začne komunista Filip propagovat Čínu a vymývat mozky lidem, že "Čínská lidová republika" se chová v Tibetu demokraticky a dodržuje tam lidská práva. Je to opět jen důkaz toho, že komunisté se nikdy nezmění, vždy budou lhát lidem, jak to dělají už od dob Gottwalda, k tomu budou ještě kazit mladší ročníky, které se teprve rozkoukávají po světě a společnosti.

Viz dřívější příspěvek - Mladí komunisté oslavují socialismus!


Update 13-04-2008:

Zajímavý rozhovor poskytl Tomáš Etzler, zpravodaj ČT:

Mohl byste teď po nepokojích s desítkami mrtvých ve Lhase jet do Tibetu a natočit tam reportáž?

"Ne, nesmějí tam novináři ani turisté. Všechny cizince z Tibetu vyhodili. Měl jsem tam známé, kteří byli ještě nedávno mým zdrojem informací. Ale skoro žebrali, ať už jim nevolám, že mají strach. Musí se tam dít hrozné věci. Já vyrůstal v komunismu, ale se strachem tady se to vůbec nedá srovnat. Když jsem v létě v Tibetu točil a zeptal se tam někoho na dalajlamu, zblednul a začal utíkat. Když u Tibeťana najdou fotku dalajlamy, dostane deset dní vězení."
(Source: 7x blízko smrti, Magazín DNES)


"Svědomí mi nedovoluje pokračovat!"

Líbí se mi, že i v ČR se najde pár rozumných lidí, kterým není situace lhostejná a že dokážou projevit svůj názor a ozvat se. Těch více jak 500 účastníků včera před čínskou ambasádou je toho ukázkou, podobně jako všechny akce Pomozte Tibetu. Děkuji všem takovým Děkuji za sebe, za své děti i za ty, kteří to zatím nepochopili!

- Informace o tibetské kultuře a situaci v Tibetu (Lungta)
"Situace v Tibetu upozorňuje na špatný stav dodržování lidských práv v Číně. V souvislosti s blížícími se Olympijskými hrami v Číně..."

- Informační systém o Tibetu (Tibinfo)
Základní informace o Tibetu, historie, tibetská kultura, články a dokumenty, informace o porušování lidských práv v Tibetu.

18 comments :

Anonymní řekl(a)...

Zde máš vznikl olympijského loga, jestli to neznáš: Beijing Olympic logo

"Čína roste téměř z NULY - obrovský růst HDP na obyvatele je daný levnou pracovní silou, lidé pracují v otrockých podmínkách a dřou za směšnou mzdu, kterou mnohdy dostanou za rok jindy za měsíce nebo vůbec. Stěžovat si se rovná velezradě. Čína falšuje veškeré zboží, stížnosti firem na porušování práv ji nezajímají. Čína provozuje brutální kapitalismus feudálního typu, nebere ohled na nikoho a na nic. Žádné dohody pro ni neplatí vědoma si své ekonomické politické síly dané pouze počtem obyvatel..."

Anonymní řekl(a)...

Naprosto souhlasim, kdyz jsem to videl na CT24 tak jsem se musel smat a zaroven brecet. Kdy uz si konecne lide uvedomi? Jak dlouho to jeste bude trvat? Doufam, ze lidi si komunisty zakazi sami tim, ze pochopi klamy a pujdou k volbam volit proti nim. Nekdo nekdy rekl: "Kdo nechodi volit, voli komunisty". Nechci rikat, ze je to pravda, ale neco na tom bude, nebot komuniste nemaji az zas tak volicu, ale jejich volici chodi volit vzdy a proto se nemuzeme divit, jake maji vysledky. (Bohuzel ale nemohu sva tvrzeni o vol. preferencich oprit o konkretni data).B.

Anonymní řekl(a)...

obávám se že jim preference spíše porostou :o(

Anonymní řekl(a)...

Souvisejici a (imho) zajimave: Ivan Stampach na BL

Cayman řekl(a)...

Protest se opakuje zítra 19.03., tak se asi uvidíme :-)

Trpící Tibet
"Proto podpořím dobrou věc a 19.03.2008 od 18:00 se připojím k poklidné demonstraci před Velvyslanectvím ČLR (Pelléova 18). Záleží-li vám na lidských právech, přijďte také."

Viz také - Amnesty International:
Shromáždění na podporu Tibetu

Anonymní řekl(a)...

K lokálním pokojným demonstracím docházelo v předešlých dnech v klášterech, to co se však dělo v hlavní den nepokojů, v pátek 14. 3., byl dopředu organizovaný pogrom části Tibeťanů na běžné Číňany a muslimy

cerpano odsud

Cayman řekl(a)...

"Nacházíme se v krvavém a ohnivém boji s dalajlamovou klikou na život a na smrt," prohlásil podle čínského tisku šéf tibetské organizace Komunistické strany Číny..."

Nevěřím, že by v Tibetu vraždili Tibeťané běžné Číňany nebo dělali nějaký "organizovaný pogrom" na Číňany. Nebo chce snad někdo říci, že Tibeťané zavírají do vězení Číňany jako politické vězně?

Jasně, že za nepokoji stojí "nespokojená generace mladých Tibeťanů", kdo ale jediný na světě může udělat nějakou revoluci a změnu, jak mladá generace?

Cayman řekl(a)...

A jestli pan Zdeněk Jehlička, historik, cestovatel a jednatel firmy (nebo co vlastně je), má takové názory, jako je tento níže, tak to se pak nedivím, že neviděl žádné násilí ze strany čínské armády:

"Stejně tak otázku postavení Tibetu nemůžeme redukovat jen na „komunistickou invazi“ do samostatné země. Jakkoli neomlouváme tento násilný velmocenský zábor, je třeba vědět, že Tibet žije s Čínou pohromadě doložitelně 1300 let, z toho posledních téměř 300 let jako jeho integrální součást."

Vůbec, co dělal český turista v ulicích Lhasy, ta snad byla uzavřená armádou?

Každopádně mrknu se, co to je za panáčka a pak uvidím, jestli mu mám věřit.

Anonymní řekl(a)...

To opravdu někdo napsal, že Tibet je "posledních téměř 300 let jako jeho integrální součást Číny"?

Docela síla!

Anonymní řekl(a)...

JT: Ano, mluvi o dynastii Cching, 1644-1911, ktera Tibet dle meho nazoru nespravovala, ale pokladala jej za sve uzemi. Kdyz pak dynastie padla Tibet se stal 'samostatnym' aniz by vedel jak k tomu prisel. Coz se mu 1950 tvrde vymstilo.
Jehlicka neni s timto nazorem sam, uz jsem cosi podobneho zaslechl. Otazka je, proc pise z Lhasy to co pise a do jake miry je to relevantni. Cely (?) ten jeho prispevek je na BL

Cayman řekl(a)...

Koukám, Rushide, že vlastně Tibet okupuje Čínu a že v Tibetu jsou zavíráni čínští političti vězni, že v Číně vyvraždili Tibeťané desetitisíce Číňanů...

Podle mého, Čína nemá v Tibetu co dělat a nechápu, proč se tam vůbec vecpali a proč se jednoduše neseberou a nestarají se jen o svůj "ekonomický zázrak".

Anonymní řekl(a)...

Ale prdlacky :D Samozrejme ze tam nemaji co delat, mne jde jenom o to, ze mi vadi zjednodusovani tak komplexniho problemu jako je pravo naroda na sebeurceni. V novinach se dneska doctes maximalne Tibet-dobry kluci, Cina-zli kluci. Nikoho nezajima, zda to Cina dela z jesitnosti (protoze jiny duvod tam na prvni pohled nemuze byt), zistnych duvodu, nebo jako projev sily. Pokud se to totiz takhle zjednodusi, vracime se zpatky a jsme u jakesi alegorie na odsun sudetskych Nemcu. A pak uz nezbyva nez dodat, ze nas historie opet nic nenaucila.

Cayman řekl(a)...

To máš pravdu, nejde to zjednodušovat. Nemyslím ale, že by ta situace byla stejná jako u nás s Němci.

Asi to bude tou ješitností Číny, která teď už nemůže couvnout, když tam nastěhovala plno svých soukmenovců a založila tam i Komunistickou stranu Tibetu ;-)

Anonymní řekl(a)...

imo velmi dobry clanek k tematu

Cayman řekl(a)...

Díky za link, Rushide, fakt dokonalé hodnocení, je vidět, že ten autor o tom něco ví. Já v Číně nikdy nebyl, ale mám kámoše, kteří tam často jezdí a jejich zážitky se shodují např. s tímto z toho článku:

"A jsou-li Číňané hrdí na své úspěchy, jsou hrdí na svoji vládu – to komunisté je dostali na tuto světovou úroveň, zatímco předtím byli jen obětí západní (a japonské) agrese. Proto představa, že obyvatelstvo trpně snáší komunistickou vládu a tajně doufá, že se režim brzo zhroutí, patří k halucinacím západních bojovníků za lidská práva a demokracii. Číňany zajímá především obchod, a ten je podporován vládou více než dostatečně."

Cayman řekl(a)...

O tom, jak toho málo víme o světě, svědčí nap5. i tohle:

- Náklady na jídlo ve fotkách

Anonymní řekl(a)...

Tohle je větší síla - Jak Čína osvobodila tibetské otroky:

Za vše hovoří i tiskové sdělení čínské ambasády v Praze k situaci v Tibetu: "Před 49 lety se v Tibetu uskutečnila demokratická reforma, díky níž byl milion nevolníků a otroků osvobozen... Svoboda náboženství, právo na vzdělání, zdravotní péči a kulturu tibetského lidu jsou zachovávány..."

Anonymní řekl(a)...

Proč komunisté tak podporují Čínu a čínskou invazi do Tibetu? --- Protože jsou to stalinovi Blbečci

Okomentovat