Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Na jméně domény opravdu nezáleží, stačí nápady, bohatá fantazie a dobré služby

Time for GuinnessVčera nás jeden kamarád chtěl pozvat do Ambiente - The Living Restaurants, kdo neví, tak je to jedna z těch lepších, ne-li jedna z nejlepších jídelen v Praze s vynikající kuchyní, obsluhou i cenami.

"Kdosi" dostal bláznivý nápad, že lepší by bylo jít do nějaké obyčejné hospůdky, neboť při posezení s přáteli, se kterými si máte co říct, nezáleží až tak na prostředí. No a že ušetřené prostředky by se mohly aktuálně zaslat na pomoc Tibetu, poslat do dětského domova, podpořit rozumnou soutěž, dát na nějakou charitu, či na akci podporující mladé talenty.

Kupodivu to prošlo, což jsem koukal, neboť je někdy velmi těžké přesvědčit kamarády, že něco má větší smysl, jak vlastní prospěch a plné "banděro". U rodiny, kamarádů a známých to vždycky nějak jde, horší je to ale s těmi ostatními, kterých je a vždy bude většina. Ale kapka ke kapce...


Na jméně domény opravdu nezáleží!

Dostal jsem ale za úkol zamluvit stůl v hospůdce a současně zrušit rezervaci v Ambiente, kam jsem neměl žádný kontakt. Jak jsem tedy postupoval?

1. Správně, napsal jsem v browseru: http://www.ambiente.cz/
...Hmm, Ambiente s.r.o., stavební společnost se stejným názvem.

2. Takže, jiný pokus v browseru: http://www.ambiente.com/
...No jo, hotel Ambiente v Německu.

3. Asi tušíte, Google.com + ambiente praha + enter
...První pozice ve vyhledávači je domovská stránka s kontaktem na Ambiente - The Living Restaurant, sídlící na doméně Ambi.cz, kdy mi bylo jasné, že "velký bratr" Google všechno ví a co neví, tak napoví.

Mimochodem, Seznam.cz na stejný dotaz (ambiente praha) nabídne hned několik zápisů o této restauraci ve svém katalogu Firmy.cz, pak nějaké recenze všude možně, odkazy v jiných katalozích, ale přímo domovská stránka dané restaurace nikde.

Jako by ani neexistovala a jak vidno, tak Seznam nutí každého navštívit jeho katalog firem. Že by další umělé zvyšování návštěvnosti na Seznamu?


Rychlost a fantazie vítězí při hledání dobré domény!

Kdo si jako první zaregistruje doménu .cz, .com nebo jinou, ten vyhrává a je to naprosto legitimní, když má cokoliv společného s názvem domény nebo podnikáním na jméně založeném. Když pak přijde např. třetí firma s názvem "Ambiente", tak má holt smůlu a zvolí jinou doménu (např. ambi.cz), kdy díky svému kvalitnímu podnikání a dobrým službám, nemá naprosto žádný problém, neboť kdo chce, tak si ji stejně najde.

Horší by to bylo, kdyby originální domény patřily nějakému spekulantovi s doménami, byly jen plné reklam a nabízené k prodeji třeba za stonásobek nebo tisícinásobek registračního poplatku.

Kupovat domény od takových parazitů? Já říkám, NE!

I kdybych měl neomezené prostředky a nějakých 50-100 tisíc za doménu by pro mě nic nebylo, což při rozjezdu nějakého multi-miliónového projektu zase není tak moc. Nebudu totiž ze zásady podporovat žádné spekulanty.

Stačí si jednoduše zaregistrovat jiný název domény a ušetřené peníze použít na rozvoj vlastního podnikání, případně dát na charitu. To mi přijde rozumnější, než trvat na nějakém jméně domény, které je naprosto podružné.

Když totiž nějaký Web bude mít smysluplný obsah, tak může mít i úplně nelogický název typu del.icio.us, což je snad dokonalá ukázka světového úspěchu i bez ohledu na doménové jméno, či ne?

Při dobré fantazii nás pak můžou napadat různá další zajímavá jména, jako je např. Pongo - Ráj dětských hraček, které nám žádný spekulant bez fantazie nevyfoukne a které může být základem docela úspěšného podnikání.

Takže, Pongo, ať se daří :-)

1 comments :

Anonymní řekl(a)...

Diky Caymane za zminku! :-). Je fakt, ze jsem si na tom overil, ze ac slozite, tak stale jeste lze najit neco smysluplneho :-).

Okomentovat