Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Vinylová budoucnost aneb soutěž mladých autorů II.

Gramodeska 2008 - Skladatelská soutěž mladých autorů hudbyDostal jsem komentář k příspěvku "Vinylová budoucnost - soutěž mladých autorů" přímo od vedoucího projektu.

Myslím, že v rámci podpory toho zajímavého projektu to stojí za zveřejnění, aby to nezapadlo jen někde v komentářích.

Komentář (mírně zkrácen):

Potěšila mne první reakce na naši soutěž z úst člověka, který na ni narazil náhodou. Bohužel, Česká republika, největší světový výrobce gramofonů a vinylu, je zároveň tím nejmenším odbytištěm. Právě první ročník naší soutěže možná zajistil bývalé Tesle Litovli 20 kupců, kteří si toužili výsledek našeho snažení přehrát. Bohužel se z 1000 nákladu prodalo 40 kusů, 300 desek jsme zatím použili na propagaci.

Do distribuce nám album nikde nevzali, protože na desky prý nejsou zařízení. Prodejny, které dokonce prodávají LP se neobtěžují ani odpovědět. Gramofonové závody Loděnice, které soutěž sponzorují, se sice snaží přesvědčit českého člověka, že vinyl neumřel skrze senzační články o nezlikvidované 40 let staré lince, ale dokud nebude v každém supermarketě vystaven vedle domácích kin alespoň jeden gramec, mine se to účinností. Sám se snažím ve společnosti TIPA prosadit prodej gramofonů už dva roky... zatím bezvýsledně.

Právě z důvodu malého zájmu o vinyly naší soutěže se nevrátily investice prvního ročníku a proto bude mít ročník 2008 náklad desek pouze 200 kusů (ale dvojalba) a do běžné distribuce poputují CD. Desky bude možné objednat na stránkách soutěže (www.gramodeska.com). Budeme rádi za každého sponzora i propagaci v tisku či rádiu. Česká televize se po dvou měsích, bohužel, nevzmohla ani na odpověď.
...



Česko je malý trh na takové aktivity?

Co k tomu dodat? Snad jen mé ověřené, že u nás převládá úplně jiná skupina lidí a je velmi těžké prosadit nějaké rozumné projekty. Holt, poměr chytrých, tvořivých a přemýšlivých lidí ve srovnání s těmi, co jim stačí ke spokojenosti číst bulvár, nakupovat v supermarketu, luxusní auto, a doma se dobře najíst, je tak žalostný, že se nedivím, jak třeba pak dopadá i volba prezidenta.

Nestálo by za to, tuhle soutěž rozšířit o mezinárodní kategorii, kam by mohli posílat své soutěžní příspěvky i autoři ze zahraničí? Jsem přesvědčen, že by to mohlo mít dokonce větší odezvu jak u nás a možná i sponzorů by se našlo více.

No nic, jestli se zde mezi čtenáři najde někdo, kdo se věnuje hudbě a něco skládá, tak ještě připomenutí, že uzávěrka je 27.5.2008, takže pro všechny autory ještě dostatek času něco dokončit a poslat přihlášku.

Každý sponzor je vítán, kdyby chtěl něco věnovat na smysluplnou akci podporující mladé talenty.


Viz také - Related Links:

- Gramodeska - Skladatelská soutěž mladých autorů hudby
- Gramofonová velmoc Česko
- Vinyl May Be Final Nail in CD's Coffin

1 comments :

Anonymní řekl(a)...

Hezký den,
děkuji za mediální formu pomoci projektu. Nakonec se podařilo projekt dostatečně financovat. Přibyli významní partneři: ČRo 3 - Vltava, PETROF a grant EU. Na koncertech jsme měli také filmový štáb, v porotě zasedly osobnosti české hudební scény (Např. Iva Bittová, Dáša Voňková, Vladimír Merta, Vlasta Třešňák a spousta dalších...) Ten nápad s otevřeností všem zemím není špatný. Teď už testujeme multijazyčný plugin pro WordPress (www.gramodeska.com/wp). Navíc další ročník by se měl minimálně rozrůst na žádost Českého rozhlasu o Polsko. Rok 2009 ale nebude ve znamení dalšího ročníku. Budeme se snažit prosadit záznamy a připravovaný televizní dokument. Snad se to podaří. Pokud ano, můžeme uvažovat o dalších ročnících.

Mějte se pěkně
Richard Vacula

Okomentovat