Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Nevědomost a hloupost vládne světu a trhu zvlášť

Volovina jako krávaMám pár kamarádů a známých u nás i ve světě, co si stěžují, že jim Google "vyfouknul" zákazníky, když začal nabízet všechny ty dokonalé služby a programy zdarma.

Někteří dokonce zanechali podnikání s tím, že to už nemá cenu, neboť byli unaveni veškerou tou prací, do které několik let vkládali všechno a nakonec zjistili, že se svým dokonalým produktem nemají šanci v konkurenci.

Nebudu uvádět linky, neboť píšu obecně a nechci dělat skrytou reklamu produktům, o kterých si již také myslím, že nemají šanci. Jednalo se třeba o dokonalý editor fotek se zabudovanou galerií fotografií na Webu, editor HTML stránek pro laiky pro jednoduché publikování a úpravu stránek na Webu, profesionální analytický nástroj s vyhodnocováním návštěvnosti Web serverů, nástroj na tvorbu uživatelských databází na Webu, či zobrazování databáze lidí a produktů na mapě s fotografiemi.

Každý, kdo má trochu rozhled v tom, co nabízí Google, tak hned dokáže vyslovit služby a produkty zdarma, které nabízí Google a které již většinou nemají konkurenci vzhledem ke své propracovanosti a dokonalé ceně. Kdo může konkurovat cenou, když je něco zdarma?

Všichni ti známí měli zpočátku mírný úspěch, když něco uvedli na trh, což je většinou motivovalo k dalším investicím a vývoji, ale jak klesal počet nových uživatelů, kteří byli schopni platit mírný poplatek za nabízené produkty, tak zjistili, že Googlu nemůže žádná malá firma konkurovat.

Kdo vydržel v oboru a stále podniká, tak se vrhnul na něco jiného, ale už s větší opatrností a s větším důrazem na zákazníky. Ideální je nejprve sehnat zákazníky a pak pro ně něco vyvíjet třeba formou smlouvy "time & material", kdy zákazník platí za každou novou funkci, příp. specializací na služby, které budou mít vždy hodnotu.

Nevím, čím to je, ale stále kolem sebe vidím spoustu lidí, kteří moc nepřemýšlejí, bez analýzy trhu a bez jakéhokoliv průzkumu se vrhnou do nějakého podnikání, z neznalosti, že něco podobného existuje, začnou vyvíjet produkty, o kterých jsou (neomylně) přesvědčeni, že jsou jedinečné a dokonalé a že snad budou mít nějaký úspěch.

Ještě bych pochopil, když někdo z ČR vidí dokonalou službu někde v zahraničí a "napadne" ho udělat lokální variantu v češtině. Dobrá, když to nebude jen nějaký plagiát a čisté okopírování odůvodňované nějakými "standardy", tak proč ne. Přeji hodně štěstí všem takovým nadšencům i když bych raději doporučoval vymyslet si něco svého.

Co si ale mám myslet o firmě, která nabízí počítadlo přístupů pro Web stránky v takové podobě?

Free Counter
Já vím, každý nějak začíná, každý dělá, co umí, proč takovou snahu kritizovat? Jde o to, že v dnešní době profesionálních nástrojů na vyhodnocování statistiky zdarma, ať už v ČR, tak ve světě, kdy to nemusí být jen Google Analytics, nějak nechápu, proč taková firma investuje prostředky do reklamy Google Adwords:

Free Counter Ads
Napadlo by snad někoho inzerovat v Google Adwords službu jako je ten Free Counter? Mě to připadá, že buď autoři jsou úplně mimo a ani netuší, co všechno je na trhu zdarma, případně že mají tolik peněz a neví co s nimi.

9 comments :

Unknown řekl(a)...

ja som sa rozhodol vytvorit a postupne spristupnit volne siritelnu databazu konstrukcnych vykresov na vyrobu nabytku. vysledok po dvoch dnoch? cca stvornasobne vacsi pocet navstevnikov ako predtým. naozaj zistujem, ze slovo "zadarmo" laka ludi ako hov.. muchy :o)

Cayman řekl(a)...

Skvělý nápad, Tomáši! Asi by ti to něco přineslo, kdybys to prodával, ale v dnešní době, kdy si každý myslí (alespoň v ČR), že všechno je zadarmo, tak je to lepší princip.

Je potřeba vydělávat opravdu na něčem jiném - viz to, jak to rozjel Google. Taky všechno zdarma jako doplněk k placené reklamě.

Ať se daří!

Anonymní řekl(a)...

Snad to není jen o webu, web. aplikacích a reklamě. Ještě snad existuje normální "desktopový software".

Anonymní řekl(a)...

Jedině free software má v dnešní době šanci a pár kámošů to zjistilo taky. Sice se dá ještě něco prodat, ale jen těm, co neumí hledat freeware nebo open-source a těch je stále míň.

Nejhorší situace je v ČR, neboť tady je minimum lidí, co by za nějaký software platilo.

2štepec: Však Cayman psal o desktopovém software, jak jsem pochopil. Co jiného je Picasa nebo Google Earth? Přece programy pro desktop, kdy Google takhle vyřadil všechny firmy, co dělaly podobný vývoj.

Cayman řekl(a)...

Štěpo, jaký normální "desktopový software" más na mysli?

Anonymní řekl(a)...

Měl jsem na mysli normální aplikační soft, žádný webový aplikace, online databázový systémy s xichtem v HTML. Prostě něco typu Total Commander, akorát to samozřejmě bude dělat něco daleko sofistikovanějšího, než je pohodlná práce s "file systémem":)

Cayman řekl(a)...

To je právě ono. Všechny "obecné" programy, tj. všechny "vertical applications" typu Total Commander jsou už hotové, když ne jako open-source, tak jako freeware určitě.

A týká se to všech oborů, od správy systémů, přes software na evidenci svateb, půjčování kostýmů, aut, evidence modelek, software na psaní scénářů, až po účetnictví, fakturace, evidence všeho možného a pro jakoukoliv profesi...

Schválně, řekni, co ti na trhu chybí a já ti hodím když ne stovky, tak desítky linků na hotové produkty.

Jediný aplikační software, který ma v dnešní době ještě smysl vyvíjet (chceš-li ho mít zaplacen), tak je opravdu tvorba na zakázku pro konkrétního zákazníka, který danou věc potřebuje a ještě není na trhu, příp. není na takové úrovni nebo nemá všechny potřebné funkce.

Což v době "otevřeného" software a při existenci věech těch tisíců Web Services, kdy stačí jen "zahrnout a rozšířit" již existující služby, není zas takový problém.

Anonymní řekl(a)...

Tak určitě je těžký něco nového a úspěšného vymyslet, ale není to nemožné. To za prvé. Za druhé si snad nemyslíš, že ti to sem budu psát a rozdávat tu nápady :-) Zkrátka ty možnosti jsou... ale spíš ve vyšším levelu. To co zvládne naprogramovat každý průměrný programátor po přečtení knihy "Teach yourself X in 24hrs", to už asi naprogramovaný je a třeba v N podobách a zdarma dostupné. Stále lze ale vymyslet software s vysokou přidanou hodnotou pro firmy i třeba jednotlivce a přitom si to po netu dnes stahovat jako freeware nemůžete.Uznávám že to ale není práce pro lidi, jejichž vrcholem umu je splichtit pár tabulek v relační databázi a udělat pro to nějaké to GUI - myslím, kde jde o primitivní práci s daty jako je jejich pouhá evidence, vyhledávání, CRUD operace. Přece by bylo naivní myslet si, že možnosti SW aplikací byly vyčerpány :-)

Cayman řekl(a)...

Jistě, že možnosti SW aplikací nebyly vyčerpány, souhlasím a myslím, že na to máme stejný názor, jen si trochu nerozumíme :-)

Já mluvil o těch "vertical applications" pro masy lidí, kterých se prodá desetitisíce a kdy trh je nasycen, neboť lidi, firmy, obecně uživatelé mají již všechno po čem kdy toužili.

Jediný prostor je v naší fantazii a v tom umět nabídnout něco nového, o čem třeba lidi ani neví, že by chtěli. To pak může být dobrý business.

Jeden nápad, který zrovna realizuje kolega v USA a zrovna dokončuje jednání s jedním významným odběratelem, takže už o tom můžu mluvit:

Udělal aplikaci pro mobil v javě, která umí ovládat ten zabudovaný foťák / videokameru a každý snímek / video je schopna poslat na server do SQL databáze, příp. přímo do Picasa alba na Webu, či jako video na YouTube.

Dobrý nápad, což? Uděláš fotku a máš ji přímo ve firemní databázi nebo na Webu bez nutnosti něco nahrávat z mobilu někam nebo konvertovat video.

Okomentovat