Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Konečně zruší stravenky a budou platit jen pravé české peníze!

Prachy a jak je vydělatPotěšila mě zpráva, že snad v brzké době zruší ty daňové výhody stravenek, tj. že se kompletně zruší stravenky! Vivat Beňovský, sláva a 3x nazdar výletu, 6x sláva a nazdar všem, kdo myslí a uvažují!

Před nějakým časem se v jednom komentáři k příspěvku Vážení poslanci, senátoři, pane prezidente! o zdražování MHD objevila mimo jiné i výzva všem našim milým, chytrým, chytřejším a nejchytřejším poslancům:

"Zrušte stravenky, ať se takovou blbostí neživí byrokrati ve firmách, co stravenky vydávají!"

Plně souhlasím a jen jsem přidal komentář, že to je pravda, neboť se nejedná o žádnou "státní podpora stravování", jak si někdo může bláhově myslet, ale někdo jen zalobboval, ať se přijme stupidní zákon, kdy nějaká firma vydělává na tisku těch papírků (stravenek).

Co je vůbec státu do toho, jak se stravuji? Proč mi má někdo určovat, že obědy si mám platit stravenkami, které mi stejně nestačí, když jdu do hospody na pořádný oběd?

Přitom by stačilo, kdyby ten příspěvek, co si může zaměstnavatel odpočítat z daní, dostával každý zaměstnanec přímo v penězích, tj. že by stačilo jen zrušit stravenky a místo toho raději snížit daně a vyrušit tak všechny parazity, kteří na stravenkách vydělávají a jen uplácejí politiky přes všechny ty lobbisty, aby schvalovali podobné zákony.


Proč nemají stravenky smysl?

Papírky na jídlo (stravenky) jsou vydávané jen proto, aby si firma mohla něco jako oficiálně daňově odpočítat a hlavně, aby se napakovaly firmy, co stravenky vydávají. Je opravdu nutné, kvůli té miniaturní daňové úlevě, živit ty parazity z firem, co jen tisknout papírky, strhávají si z hodnoty každé stravenky 5-7%, a to je jediná jejich přidaná hodnota?

Víte vůbec, že stravenka kterou dostanete, nemá hodnotu 50, 70 ani 100 Kč, když s ní platíte, ale že hospoda a prodejna potravin či elektroniky, kde stravenky utrácíte, dostane částku o 5-7% nižší?

Nemyslím si vůbec, že by lidi přestali chodit na obědy, když nebudou mít stravenky, či že si najednou všichni začnou nosit chleba se sádlem, budou trpět podvýživou, či z hladu budou okusovat listy u firemních kytek. Nepovažuji stravenky vůbec za nějaký benefit, spíše za byrokratický přežitek, který by se měl zrušit.

cheese food


Co je lepšího, jak nějaké firemní stravenky?

Jsou sice firmy, kde se krade voda a mlíko, ale vězte, že jsou i firmy, kde můžete dostat přidáno k výplatě 5-25% každý rok, případně můžete dostat roční odměnu ve formě 25-50% vašeho ročního příjmu.

Jsou také firmy, kde místo firemního auta, na které máte nárok za 1-2 roky ve firmě, dostanete finanční "náhradu" ve výši 15-20 tisíc (dle pozice) měsíčně jako náhradu, že nechcete firemní auto, které stejně není potřeba, neboť nikam nejezdíte. Jen prostě mají takový benefit.

Potřebují takoví lidé pár stovek daňové úlevy na nějaké poblbané stravenky? Neusmívají se všichni takoví ostatním, co pro ně jsou stravenky to jediné, co jim zbude z výplaty po zaplacení splátek hypotéky a vysypání zbytku výplaty doma ženě a hladovým dětem?

Není lepší místo toho "zbožňování" stravenek si raději najít nějaké nové a lépe placené místo u nás nebo v zahraničí, kdy stačí pozice s příjmem o 2.000 vyšším a nikdo nepotřebuje žádné stravenky, neboť si konečně i bez stravenek vydělá na jídlo?

Nebo vám připadá normální, když někdo jde s kamarády na pivko a pak chce platit kulečník stravenkami? Mně tedy ne a za takhle "postižené" se spíše stydím!

Přemýšlejte, uvažujte, komentujte!

15 comments :

Anonymní řekl(a)...

Nesouhlasím, Caymane! Každý nemůže pracovat ve firmách, o kterých píšeš a stravenky je-byla jedna z mála daňových výhod, které pomáhají většině zaměstnanců přežít.

Každý nemůže být podnikatel, každý nemůže pracovat třeba u Google. Když si navíc vezmeš, jak stoupají ceny všeho kolem a platy se nějak moc nezvyšují, tak stravenky jsou alespoň něco.

Anonymní řekl(a)...

Minuly tyden jsem o tom uplnou nahodou mluvil s cisnikem v oblibene brevnovske hospudce. Ceny hotovek kolem 80, valna vetsina kolemoperujicich firem se stravuje tam. Po zruseni stravenek stoupne zamestnancni cena obedu z realnych 50kc na onech 80kc. Hodpodsti jsou si jisti, ze jim zasadne klesne zisk. Poledni hotovky tvori cca 50% toho co denne vydelaji, budou muset propustit poledniho pomocnika do kuchyne a dva cisniky kteri chodi v poledne na vypomoc. Spousta argumentu proti zruseni.
Mas pravdu v tom, ze na stravenkach se nekdo napakuje. Ale je to jedna/dve spolecnosti, zbytek firem a zamestnancu stravenky chape jako vyhodu. Danova uleva, prakticky jedina forma bonusu pro maleho a stredniho zamestnavatele.
Divas se na to z tveho pohledu Caymane, ja osobne taky v zivote stravenkou neplatil, prijde mi to nejak ponizujici (nekomentovat :D). Myslim, ze to ovlivni hodne lidi, vrati se doba tresky s rohliky, spousta hospod to neustoji a pokud ano, bude muset zdrazit.

Spatny krok ve spatne dobe. Je jednostranny a nenabizi alternativu.

Cayman řekl(a)...

Rushide, souhlasím, že to je "krok ve špatné době". To je pravda a díky za komentář.

Já už asi uvažoval v dalších souvislostech, kdy bych viděl větší smysl v tom snížení daní, kdy by lidem zůstalo více v peněžence a mohli by si "konečně" dopřát pořádný oběd i bez nějakých stravenek.

Hlavní problém totiž vidím v myšlení lidí, kteří místo toho, aby vzali život do svých rukou, našli si lépe placené místo, snažili se sami dělat něco se svým životem, tak spoléhají na stravenky "od státu".

Zdá se mi to podobné, jak všechny ostatní "berličky", na které lidí skočí, ať je to podpora státu na stavební spoření, hypotéky,...

Normální život by přeci měl být založen na něčem jiném, jak na rozhodování, že:

- začnu spořit na důchod, až to bude daňově výhodné

- vezmu si hypotéku, až bude státní podpora

- půjdu na oběd jen za stravenky, na které jsou úlevy na dani

Takhle by to přece nemělo fungovat. Ale možná se pletu a je lepší si raději všechno nechat dotovat státem :-)

Dolfa řekl(a)...

Podle mě nejde o to, že zruší stravenky, ty se rušit samozřejmě nemusí, jen se zruší daňové zvýhodnění pro firmy, které stravenky vydávají svým zaměstnancům >> zvýší se firmám daňové zatížení. Takže v důsledku vede zrušení daňového příspěvku k zvýšení daní do státní kasy, která s vloženými penězi manipuluje více než macešsky, a snížení peněz, které by šly do přímého oběhu. Jiný výsledek to nemá.
A myslím, že se oba shodneme, že daně by se měly snižovat a ne zvyšovat...

Anonymní řekl(a)...

A co má říkat OSVČ, který stravenky nepoužívá, ale ze svých daní na takové výhody zaměstnanců přispívá?

Taky znám pár číšníků a hospodských a ti zase preferují "cash" před stravenkami a jsou docela rádi, že místo vývařovny pro bílé límečky budou moci opět provozovat normální hospodu, kde i přes oběd člověk najde místo.

Anonymní řekl(a)...

Marty, sorry, ale tva prvni veta je jak z komunistickeho tisku. Clovek nesmi uvazovat nad tim, kde konci jeho dane, stat by jako subjekt nefungoval. Clovek si musi na tuhle praci najmout lidi (rozumej vladu) a spolehnout se, ze jeho dane konci na mistech k tomu urcenych.
A tim je zodpovezena asi i tvoje pripominka, peniz ktery jde na podporu stravenek ve finale ozivuje nejaky byznys, v tomto pripade male podnikatele a sluzby.

Musel jsem se ozvat, protoze mi tohle dost vadi, lidi breci, ze by radi umistovali sve dane na konkretni cile. Proc ne, ale at v tom pripade platime dane take lokalnimu zastupiteli, at ma mesto/obec/ctvrt jasne definovany podil z mych penez, rad jim je dam.

To, co se s penezi opravdu realne deje a ze vlada, tedy nas zamestnanec nepracuje jak by mel, je uz uplne jina otazka a resi se jinak. Propustenim zamestnance.
Revoluce zacina zitra :)

Anonymní řekl(a)...

A co mají říkat lidé, co mají malý plat a o stravenkách si mohou nechat jen zdát. :-)

Dolfa řekl(a)...

2Andre : Měli by říkat "Co udělat, abych měl plat větší a stravenky k tomu" :-D

Cayman řekl(a)...

Na stravenky existuje mnoho protichůdných názorů podepřených mnoha argumenty pro a proti, kdy je těžké přijmout nějaké smysluplné řešení, které by vyhovovalo všem.

Snad možná, kdyby se zrušily stravenky a současně snížili daně, aby nikdo ze zaměstnanců se stravenkami nic nepocítil, tak by se vlk nažral a koza...

Chápu, že někomu se stravenky můžou líbit, ale na druhou stranu chápu Martyho, neboť kolikrát jsem viděl, jak někdo stravenkami platí svých 5-6 pivek v hospodě, či si kupuje za stravenku cigára.

To určitě není podpora stravování a je nutné si uvědomit, že daňové úlevy jdou z kapes nás všech.

Ideální by bylo, jak píše Rushid, platit daně, kdy by část šla lokálně na "mesto/obec/ctvrt", ale to se asi nikdy nestane.

Anonymní řekl(a)...

Caymane, proc by se to nemohlo stat?

Prednedavnem jsme spocitali, ze zavedeni prime demokracie (resp spis E-demokracie) by stalo necelych 5mld Kc. Stejne jako 10km dalnice. 3 Gripeny.

Cayman řekl(a)...

Vypadá to jednoduše, ale stane se to, Rushide, až lidi jako ty nebo já budou v parlamentu, což u mně opravdu nehrozí a u Tebe asi také ne :-)

Kdysi jsem si myslel, že by stačilo, aby v parlamentu, či v senátu, bylo více nezávislých, ale pan podnikatel Václav Fischer, kterému jsem fandil, mi dokázal, že ani to není cesta.

Takže vážně nevím...

Čím jsem si ale jistý, tak že situace u nás se nezlepší, dokud bude v parlamentu stále tolik komunistů a bývalých estébáků, jak tam je nyní a když je stále lidé budou volit.

Anonymní řekl(a)...

Mame dve celkem jednoduche moznosti
a/ Pockat 15-20 let, nez dozraje generace, ktera bude ve 40ti financne 'za vodou', nekorumpovatelna a ktera bude citit potrebu neco pro zemi udelat. Otazka je, jestli bude k tomu pocitu jeste vedena.
b/ Zrusit parlamentni demokracii, atmosfera k tomu vhodna je. Staci vytvorit koncepci, zastresit ji nejakymi neokoukanymi jmeny a medialne zmasirovat plebs. Proste (ale drahe).

Chapu tvuj skepticismus, ale nezapomen, ze me, presvedceneho idealistu svymi logickymi argumenty proste neutluces :D

Anonymní řekl(a)...

Na to že jsi web designer... to máš ubohé...

Anonymní řekl(a)...

Tohle také není stránka o Web designu, která by měla ukazovat, jak má vypadat ukázkový Web design, ale je to jen blog na blogger.com serveru. Podívej se na oficiální blogy samotného Google, když chceš porovnávat "design" stránek :-)

Grafických Web šablon na změnu je plno a mnohokrát jsem o tom psal, ale na hraní jsou tady jiní.

Obvykle na takové anonymy nereaguji, ale takové totální nepochopení a neznalost mě vždy pobaví :-))

Anonymní řekl(a)...

Psali v HN, že Kalousek navrhnul změnu zákona a ty stravenky snad konečně zruší a místo nich sníží daně nebo co, aby všechny ty "žravé kobylky" moc nekřičely, že jim někdo sáhnul na "požitky".

V českém provedení to ale bude platit až od roku 2010, jestli to ovšem všichni poslanci a senátoři ČSSD + KSČ(M) schválí ;-)

Okomentovat