Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Je lepší Google Adsense nebo AdBrite aneb jaké reklamy blokuji v Google Adsense

Prachy a jak je vydělatJak jsem se zmínil před časem v Google jako ďábel s tváří anděla, tak v rámci testování chování "velkého bratra" jsem přehodnotil svůj předchozí přístup ke Google Adsense.

Nechci to tady v žádném případě "zaplevelit" reklamou, jen chci vyzkoušet, jak se chová a bude chovat "Don't Be Evil" company ve srovnání s konkurencí, takže testuji Google Adsense ve srovnání s konkurenčním AdBrite reklamním systémem.

Stále ale přetrvává můj názor, že na českých stránkách žádné reklamní systémy nemají cenu a proto je lepší se soustředit na zahraniční trhy, tj. tvořit stránky v angličtině pro anglicky mluvící návštěvníky, kdy má kontextová reklama nějaký smysl a nějakou návratnost.


Je lepší Google Adsense nebo AdBrite?

Oba systémy jsou podobné a jediný zásadní rozdíl je ten, že AdBrite nemá (z neznalosti) velkou popularitu v neanglických zemích, takže z důvodu absence reklam se moc nehodí na jiné než anglické stránky. Oproti tomu Google Adsense je u nás dobře rozšířen a jeho popularita spíše stoupá, takže se hodí i pro české nebo slovenské stránky díky velkému počtu inzerujících firem.

Na finanční srovnání je zatím brzo, co je ale výraznou výhodou AdBrite, tak možnost ovlivnit, jaké reklamy se budou zobrazovat na vašich stránkách. U AdBrite je totální kontrola všeho, co se bude zobrazovat a to až do úrovně jednotlivých reklam. Defaultně je nastaven "automatický souhlas" se všemi reklamami, ale ten je možno vypnout a manuálně potvrzovat všechny reklamy (Approved / Rejected) dle toho, jestli se nám líbí, či zda nabízejí dobrou cenu za zobrazení, či za jeden "click".

Je tedy možno bez problémů blokovat např. tyhle levné reklamy:

AdBrite Ads Rejected

U Google Adsense je taková kontrola skoro nemožná, neboť není vidět, jak jsou jednotlivé reklamy "oceněné", tj. kolik dostanete, když někdo klikne na zobrazenou reklamu. Stává se tak to, že se zobrazují reklamy za 0.01 - 0.05 USD, které zabírají prostor lépe platícím reklamám a jediná šance, jak se takových reklam zbavit, je nastavení Competitive Ad Filter, kdy by se "měly" blokovat vybrané reklamy, což ovšem ne vždy funguje.


Jaké reklamy a proč blokuji v Google Adsense?

Když už zobrazovat na Web stránkách nějaké reklamy, tak snad ty nejlépe oceněné, kdy určitě je lepší mít 10 clicks denně za 0.50 - 0.75 USD, jak 10 clicks za 0.01 - 0.05 USD.

No a jelikož Google nenabízí jinou možnost, jak kontrolovat zobrazované reklamy, tak zde uvádím pro inspiraci, jaké reklamy nepovažuji za relevantní, které směřují na MFA sites, či které dle mého názoru nabízejí tu nejnižší cenu za "click" a které tím jen zabírají prostor pro lépe platící reklamy. Omlouvám se všem "neprávem" zařazeným, ale to si vyřiďte s Googlem.


Competitive Ad Filter:



001shop.cz
abecedapc.cz
ajob.cz
arc99.com
astella.cz
aukro.cz
babyweb.cz
banan.cz
blog.cz
blogdirs.com
bloger.cz
blogspot.com
buzzmag.cz
c4.cz
cerousy.cz
checkout.cz
chinaglassware.com
chrpauklid.cz
cinnostdoma.cz
cistici-stroje.cz
clever-click.cz
cvzdarma.cz
cz-muzika.com
cz-muzika.cz
dada.net
diabasis.cz
dieta-hubnuti.eu
dobraprace.cz
dobrepneu.cz
dverepraha.cz
e-pneumatiky.cz
edux.cz
ekytky.cz
estranky.cz
etarget.cz
financnivestirna.cz
freejobs.cz
funwebproducts.com
gay-parship.co.uk
getacoder.com
go27.cm
google.com
idarek.cz
igridd.com
import-z-ciny.cz
inform.cz
instantweb.cz

jakpronajimatbyty.cz
jkservice.cz
jyxo.cz
klenot.cz
ksena.cz
lzm-inc.com
made-in-china.com
madeinchina.com
mysteria.cz
mywebsearch.com
notia.cz
o2.cz
o4.cz
oriflame.cz
petula.cz
pise.cz
pixolo.cz
plasticbottle.bj.cn
podnikejtezdomu.cz
popelka-hk.com
popularscreensavers.com
potenza.cz
ppclick.cz
pracedoma.cz
pracenamiru.cz
pracujemedoma.cz
prestehujemevas.cz
profesia.cz
reox.cz
rpmservice.cz
searchkut.com
shvoong.com
skf.cz
sklik.cz
smileycentral.com
stable.cz
topra.cz
vigo.cz
viqo.cz
vsem.cz
vydelekdoma.cz
vysledky.cz
webgarden.cz
websnadno.cz
winwinsituation.eu
wzfada.com
znateho.cz


Viz také - Related Links:

- Proč vlastně klesá příjem za online reklamu?
- Kolik vydělává Google Adsense nebo alternativní AdBrite
- AdBrite reklama po čtyřech hodinách

Bohužel, v Google Adsense nelze nastavit filtrování pro celou .CZ doménu, což bych asi nastavil okamžitě. Takže ten seznam neustále narůstá, neboť filtrováním jedněch reklam se objevují další a další sračky reklamy, které jsou snad ještě horší. Ještě to chvíli nechám a pak kompletně zruším nebo přejdu na AdBrite ;-)

3 comments :

Anonymní řekl(a)...

ahoj, som autor jednej z menovanych stranok a fakticky ma potesilo, ze ma blokujes. Ja tlacim dost penazi google za to, aby mi zobrazoval reklamy na strankach, kde o to ludia maju zaujem a nakoniec to skonci u teba.
Pravdepodobne aj viem o ktoru kampan sa jedna, a uz som ju stopol. Nie ze by mala horsie parametre ako ostatne, ale jednoducho sa mi uz nezmestila do rozpoctu.

Anonymní řekl(a)...

Blokování reklam na mých stránkách určitě nijak neovlivnilo "úspěšnost" tvé PPC reklamní kampaně, neboj :-) Platíš Googlu přece jen za click, takže zobrazování s tím nemá co do činění.

Můžeš to ale zlepšit, jestli chceš, že zvedneš cenu za jeden click, veřejně tu cenu vyhlásíš a všechny stránky se pak budou předhánět, aby tvé reklamy zobrazovaly.

Velmi jednoduché.

Anonymní řekl(a)...

Ještě mě napadá, že jde v Adwords zadat přímo i preferované stránky, kde se má reklama zobrazovat, no a tím se omezí její zobrazování někde, kde by to nemělo žádný účinek.

Nevím ale přesně, kde a jak se to nastavuje, neboť PPC reklamu nevyužívám. Vím to jen z toho, že můžu blokovat reklamy Adsense a AdReview, když je někdo chce mít přimo zde na blogu.

Okomentovat