Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Google je jako anděl s ďáblem v těle?

Volovina jako krávaPo přečtení článku - Práce v Googlu, o jedné slečně ze Slovenska, která v Googleplexu pracuje, jsem si nemohl nevzpomenout na knihu Google Story, co jsem kdysi četl.

Stále častěji mi lítá hlavou, že Google má dvě tváře a je těžké si udělat nějaký jednostranný názor. Je plno věci, které se musí u Google chválit, ať už z pozice uživatele - dokonalé služby a free produkty, tak i z pozice zaměstnance - jeden den volna týdně na vlastní nápady, jídlo a pití zdarma, masáže, kadeřník, beach volejbal, kulečník...

Viz třeba 10 Reasons to Work at Google

Psal jsem kdysi také o tom, jak Google podporuje ekologii a že v rámci Alternative Transportation Day zakoupil všem +2,000 zaměstnancům v Evropě nová jízdní kola. Co na to říci? Skvělé, dokonalé, to nemá chybu!


"A ďábel se vkrádá, svý tělo neovládá..."

Wanastovky svůj text myslely trochu jinak, ale ten verš docela sedí, neboť co se skrývá za tou dokonalostí všech produktů a služeb? Proč si myslím, že Google nezvládá svůj rychlý růst?

Žádná firma není schopna udržet svou firemní kulturu na té úrovni, jaká byla na začátku, když začne masivně nabírat lidi, kterým chvíli trvá, než se aklimatizují, než převezmou ty správné firemní návyky a zavedené principy. Jsem také přesvědčen, že množství benefitů, které Google nabízí je nyní spíše ke škodě, neboť kromě opravdových nadšenců tak láká i velké množství lidí, kteří se nechají nalákat právě na nějaké takové pseudo-benefity, jako je jídlo zdarma v nějaké firemní kantýně s táckama, a jde jim o požitky až v první řadě.

Možná si to firma Google neuvědomuje a myslí si, že má propracovaný přijímací systém. Já si ale myslím, že HR pracovníci jsou obecně amatéři a nedokážou rozlišit nadšeného odborníka od obyčejného flákače a vohnouta, když se nechají okouzlit jen nějakým prestižním vzděláním.

(O jejich agresivní náborové kampani jsem už psal, včetně ukázky emailu, co Google posílá po celém světě. Podobně si můžete přečíst můj názor na absolventy prestižních škol v české pobočce.)


Dvě strany mince firemních benefitů

Ty požitky mají také dvě strany mince a to, že si do práce můžu vzít psa, je sice hezké, když ale musím pracovat, tak co dělá pes? Celý den někde leží v rohu a nudí se?

Když mám jeden den v týdnu volno na nápady, v rámci podpory inovací, je také moc hezké, ale v případě, že dělám práci, která mě baví, tak se celý týden věnuji právě té zajímavé práci, dělám na tom třeba dlouho do noci, příp. i o víkendu a nepotřebuji (povinně) nějaký den na něco jiného ;-)

Jídlo zdarma se může také někomu líbit, ale jsem-li celý den s jednou partou lidí, tak chci taky někdy vypadnout, zajít na jídlo s někým jiným, projít se po městě a vyčistit si hlavu, v polední pauze třeba navštívit nějakou zajímavou výstavu...


"Don't Be Evil" nebo "Don't Be Devil"?

To původní heslo zní docela dobře, ale jak s tím koresponduje třeba to cenzurování obsahu stránek v Číně na pokyn komunistické vlády? Proč třeba nějaký Web vypadne z Google Indexu bez nějakého vysvětlení? Proč je nějaký Web penalizován za to, že na něj odkazují jiné stránky, ať už placenými, či přirozenými, odkazy?

Proč Google začíná penalizovat textové linky na jiné stránky, přitom toleruje stránky plné svých vlastních reklam, kdy přímo nabízí speciální Adsense for Domains reklamy, aby všichni ti spekulanti s doménami mohli takové stránky vytvářet?

Chválil bych Google, kdyby se snažil alespoň trochu eliminovat všechny ty reklamní stránky a MFA sračky, o kterých jsem už mnohokrát psal a které zaplevelují Internet reklamou. Chválil bych Google, kdyby úplně zrušil ten svůj Adsense for Domains program, kdyby nepodporoval spekulace s doménami a vydělávání na zaparkovaných doménách jen s reklamou.

Co si ale takhle mám myslet?

4 comments :

Anonymní řekl(a)...

"Softvérová inžinierka Petra Popluhárová je zo Žiliny a v súčasnosti pracuje v kalifornskej centrále Google. V Prahe nám rozprávala o tom, ako sa jej pracuje v Google."

Video:
http://www.sme.sk/video/?id=2318

Anonymní řekl(a)...

Mám kamaráda, co dělá v Google u USA a ten má podobné pocity. Prý je tam nějak moc mladých zmrdíků z celého světa, kteří toho moc neumí a myslí si, že se budou celý den jen flákat. Namyšlenost jim ale nechybí a je hrůza je dostat do týmu.

Já si navíc myslím, že lidi, co dělají v Google za takových excelentních podmínek, tak nebudou schopni pracovat někde jinde, kde nebudou mít takový servis.

No uvidíme, jak dlouho to Google vydrží, jak slyším, že MS chce koupit Yahoo :-)

Anonymní řekl(a)...

Caymane, nevím, jestli jsi viděl, ale na idnes je další reklamní článek o té samé slečně - Inženýrka z Googlu. Asi Google fakt hledá lidi, kde může a zkouší všechny možné cesty, jak se zviditelnit.

Anonymní řekl(a)...

Pěkný článek :-)

Jak je vidět, Google opravdu "jede po výrobě" - viz Google si přivlastňuje 404ky
http://www.pooh.cz/pooh/a.asp?a=2014686

"Pokud jste to stále nepochopili, Google je opravdu v pokročilém stádiu jistoty o vlastní neodolatelnosti."

Okomentovat