Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Chcete pracovat pro Google, Yahoo, Microsoft, IBM, Oracle nebo nějakou jinou top company?

Keep Right Go LeftKdesi jsem se zmínil, že mě kontaktoval někdo z Google Human Resources (HR) a nabízel mi nějakou interesantní pozici. Obdržel jsem na toto téma pár mailů s žádostí o podrobnosti, příp. zda bych nesdělil přímý kontakt na někoho z HR v Google.

Nejprve bych si dovolil objasnit, že takových pracovních nabídek mi chodí asi 10 denně a všechny je potřeba brát s velkou rezervou. Jasně, že osobní email odeslaný a podepsaný někým z Google má asi trochu větší váhu, ale stále je to jen marketing a dobrá politika personálních náborářů nabízejících deputátní uhlí, aby získali další ovečku, za kterou by mohla být tučná odměna ;-)


Proč dělá Google takovou agresivní náborovou kampaň?

Na danou nabídku z Google jsem nereagoval, stejně tak na další maily od jiných HR reprezentantů, neboť nemám rád, když mi někdo nabízí něco, co nechci, případně mi nenabízí nic konkrétního, jen chce získat mé aktuální CV k posouzení.

Níže uvádím nějaké zajímavé linky o tom, že "Google is spamming everyone these days", takže nejsem první, kdo dostal takový mail z Google s nabídkou na práci. Někteří dokonce na Webu vyzývají Google, aby zastavil tu svou "non-targeted massive hiring campaign".

"I imagine headhunters get a bonus for each person they absorb into the collective, yet spamming punishes the company as a whole. It's a classic tragedy of the commons scenario, where the commons is Google's reputation."

Jen nevím, je to spam nebo není? Je to nevyžádaná pošta nebo jsem si o ni řekl svým profilem na LinkedIn? Chová se tak "Don't Be Evil" company? Láká mě pracovat pro takovou společnost, co myslíte?


Co dělat, chcete-li opravdu pracovat pro Google, Yahoo, Microsoft, IBM, Oracle, či jinou VIP firmu?

Kdosi na Webu radí "Why Blog? Because Google Might Hire You", já jsem kdysi radil, že je dobré mít profil na LinkedIn a že je potřeba být trochu aktivní na Webu, tj. mít nejen svůj Blog nebo osobní Web stránky, ale být aktivní v diskuzních skupinách, registrovat se na všechny možné Jobs Pages, mít kvalitní CV, dobré portfolio produktů, zkušeností, příp. odkazy na Webu.

Všechno dohromady se počítá!

Každopádně, nehledejte nějaký zázračný kontakt na HR zástupce, kteří pracují pro Google a nahánějí nejlepší talenty po světě, ale sami se snažte sehnat si tu svou "práci snů".

Procházejte tedy pravidelně Jobs nabídky daných firem přímo na jejich stránkách a přemýšlejte, na jakou pozici byste se hodili se svými znalostmi, popř. co se ještě potřebujete naučit. Zde jsou nějaké direct linky na Jobs stránky některých vybraných:

- Google Jobs

- Yahoo! HotJobs, Careers at Yahoo!

- Microsoft Jobs

- IBM Jobs

- Oracle Opportunities

Když něco zajímavého najdete, co by se vám líbilo dělat a máte-li alespoň 30% znalostí, či zkušeností, co požadují, tak jim klidně pošlete životopis a připravte se na další kolo, což je obvykle pohovor po telefonu. Pak vše záleží na vaší snaze, znalosti angličtiny, výmluvnosti, umění se prodat a schopnosti zapůsobit.

Většina firem přehání požadavky na znalosti, zkušenosti, či praxi, neboť reklamní inzeráty obvykle nezadávají přímo specialisté na technologie, ale HR oddělení, kde mnohdy moc netuší, koho přesně hledají. Podmínky inzerátů nadnárodních firem je proto potřeba brát opravdu s rezervou.

Stačí totiž jen umět se prodat, což je to, co většinu z nás škola moc nenaučila. Mějte proto odvahu i když toho neumíte tolik, neboť nikdo na světě nesplňuje všechny podmínky ve většině inzerátů. Vše se dá naučit, když je snaha a motivace - viz např. 10 Reasons to Work at Google.


Kde najít kontakty na HR zástupce Google?

Kdo by opravdu chtěl osobně oslovit nějakého personálního zástupce Google, neboť to je jistě taky jedna z cest, tak máte-li svůj profil na portálu LinkedIn, není nic snažšího, jak si je vyhledat tam (řetězec "Google Recruiter").

Zde pro informaci ještě kopie Google mailu, co jsem dostal já, podobně jako mnoho dalších lidí na světě:

Google Engineering Opportunity


Viz také - Related Links:

- Why Blog? Because Google Might Hire You
- Dear Google staffing team
- Google Spamming Mailing Lists!

2 comments :

Anonymní řekl(a)...

Já se ptal na ten HR kontakt proto, že právě si nejsem jistý, na jakou pozici bych se hodil na těch Google jobs stránkách. Zajímá mě všechno, ale nic pořádně neumím. Myslel jsem si, že právě někdo z Googlu mi pomůže s výběrem.

Jak ale čtu tvé zkušenosti, tak to asi přehodnotím.

Díky za odpověď.
Roman

Anonymní řekl(a)...

Naborare klidne delat lze, viz http://www.sellfish.cz

Okomentovat