Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Chci raději 100 Mbit Internet všude, jak nějakou digitální TV

Volovina jako krávaKdyž jsem objevil článek o digitalní TV, tak mě napadlo, proč vlastně máme doma TV? A proč potřebujeme mít digitální vysílání?

Nevím, jak vy, ale já digitální televizi opravdu nepotřebuji. K čemu je to dobré, kromě všech těch miliónů, které to bude stát? Nebylo by spíše lepší mít všude vysokorychlostní Internet a tím míním opravdu ten extrémně vysokorychlostní Internet (od 100 Mbit/s)? Není to lepší pro celou společnost, jak nějaké poblbané digitální TV vysílání?

K čemu nám vlastně TV slouží kromě toho, že ji měsíčně sponzorujeme placením povinného poplatku? K zábavě, poučení, či jako kulisa? Není to náhodou už přežitek podobně, jako třeba rádio?

Jasně, pro mnoho lidí žádná jiná zábava na světě neexistuje, neboť jejich vývoj se zastavil kdysi před lety, kdy si vytvořili standardní rituál denního programu svého života. Většina lidí je stále jen tím pasivním konzumentem zábavy, co se jim sama nabízí, takže sledují zprávy, které někdo vybral, koukají na filmy, které pro ně TV redakce připravila (pod vedením programového ředitele z KSČ, či Lidových milicí) v předem určenou dobu a bez ohledu na to, jestli se jim to hodí nebo ne.

(Podobné to je i se čtením novin, ať už placených nebo těch zdarma, kdy většina lidí se nechává zavalovat zprávami, informacemi a reklamou, které jsou jim naprosto k ničemu, jen je holt někdo vybral a otisknul.)


Co takhle sám rozhodovat o svém životě a o svém čase?

Není lepší si sám rozhodovat, na co se budu dívat, co budu číst a kdy se tomu budu věnovat? Např. moje děti se na TV dívají minimálně. Už pochopily, že je lepší si pustit film, když oni chtějí a ne se omezovat nějakým naplánovaným programem. Já osobně nekoukám ani na zprávy ani na sport, protože mě to nezajímá. Sport dělaný pro peníze mě opravdu nedokáže nadchnout a zprávy si vyhledám, když je potřebuji z mnohem relevantnějších zdrojů.

TV máme tedy jen na DVD a na občasné sledování něčeho dobrého, co se náhodně objeví, třeba přenosy z poslanecké sněmovny :-)


Tip na dobrý business pro podnikavé?

Proč se vlastně neprodává na DVD sestříhaný přenos z poslanecké sněmovny? Mohlo by to vycházet jako cyklus označený třeba, Poslanci ODS spící, či bdící, Komunisté a jejich demagogie, Zelené a červené třešničky... Myslím, že by to minimálně kupovaly sekretariáty všech politických stran a používaly jako předvolební videa kritizující politické protivníky.

Vůbec, byla by potřeba nějaká autorská práva nebo je možno záběry volně distribuovat, když běží na veřejnoprávní TV za naše poplatky a jsou to projevy poslanců placených z našich daní? Zcela určitě se nejedná o žádná umělecká vystoupení, za což vybírá poplatky OSA.

Na Youtube jsou sice nějaké střípky, ale takové sestříhané DVD z celé schůze našich politiků by byla docela legrace pro drsné nátury :-)

- Poslanci ČR, ukázka českého národa - Pro ty, kdo neví...



4 comments :

Anonymní řekl(a)...

wow, dokonaly clanek.
Prvni 2 odstavce 100% souhlas. Nedavno na me nechapave koukala dealerka UPC, kdyz jsem ji rekl ze za 1kc nechci jejich programovou nabidku na 4mesice zdarma protoze je to moc drahe.

Anonymní řekl(a)...

Opet pekny clanek, opet vesmes souhlas az na jednu malickost.. (Subjektivne) radio neni prezitek. Radio prave tim ze postrada vizualni slozku podporuje imaginaci. Bez klipu by bylo mene bezduche muziky. Bez spektakularnich vyjevu by vetsina dramatickych del mela silu a poselstvi. Radio musi vazit kazde slovo a nuti posluchace kazde slovo vnimat mnohem intenzivneji.

Cayman řekl(a)...

Taky si myslím, že rádio podporuje imaginaci, když se ovšem poslouchají správné stanice. V současné době nevím o žádné, navíc jsem v poslední době zjistil, že mě to přerušování hudby mluveným slovem některých moderátorů velmi vyrušuje a brání v lepší soustředěnosti.

Je to asi druhem práce, co člověk dělá. Kdybych byl třeba malíř pokojů, taxikář nebo šofér kamionu, tak bych asi rádio poslouchal celý den při práci.

Že jsem i rádio zařadil mezi přežitky bez budoucnosti je proto, že neznám nikoho z mladší generace, kdo by ho poslouchal. Existuje nějaký školák, co si tak sedí a poslouchá nějakou stanici?

Anonymní řekl(a)...

Především by pro začátek stačilo, aby byl internet dostupný opravdu VŠUDE. Tím mám na mysli i vesnice, odlehlé objekty, hájovny a podobně...

Okomentovat