Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jde jen a pouze o způsob našeho myšlení a o nazývání věcí správnými jmény

Keep Right Go LeftKoukám, že kvůli předchozímu příspěvku Kupujete domény do "šuplíku" se rozpoutala menší diskuze na různých webech a tak na vysvětlenou uvádím nějaké ne správně pochopené argumenty, proč kritizuji, že si někdo kupuje spekulativně domény.

Škoda jen, že podobné reakce a diskuze nevyvolal i příspěvek o Mayském kalendáři, kdy je mnohem větší šance něco pochopit do života, poučit se a otevřít oči.

Co se mi však líbí nejvíce, že "marketing" v praxi opravdu nemá chybu. Chcete-li na něco (nechtíc) upozornit nebo to netradičním způsobem propagovat, napište o nápadu, že je to třeba "kokotina". Hned je o popularitu postaráno ;-)

Zkusím zde reagovat jen na hlavní argumenty, názory a nepochopení s použitím několika citátů z diskuze na WebTrhu, kde jsem chvíli argumentoval, než jsem se rozhodl to raději shrnout tady pro "příští generace" :-)

(Na vysvětlenou, ať si každý vlastní, kolik chce domén, ať je nakupuje, prodává a vydělává na nich. Nemám NIC proti tomu, když mě to neobtěžuje. Netoužím ani po jedné ze zde zmiňovaných domén, kdyby mi zase snad chtěl někdo podsouvat, že závidím někomu, kdo si je registroval. Ani by mě totiž nenapadlo ztrácet tím čas.)


Spekulace obecně není nic hanlivého!

Každý si může dělat s penězi, co chce, každý si může dělat se svým časem, co chce. NIC mi po tom není, ale to neznamená, že na to nemůžu mít svůj názor.

Je to podobné, jak se mi nemusí líbit, že někdo jezdí autem do centra, že někdo čte bulvár, že někdo obchoduje s čínským haraburdím, či jak někdo vychovává děti. Je to každého volba, jen mi je osobně "líto", čím vším někdo ztrácí čas, když by ho mohl využít smysluplněji, kdyby se zastavil a zamyslel.

K citátu z Webu: "Co je špatného na spekulaci? Mohl by mi prosím někdo vysvětlit, jaký je rozdíl mezi doménovou spekulací a například tím, když si nákupní řetězce koupí levněji zboží a pak ho sprostě prodají dál a se ziskem?"

Rozdíl je ten, že jen hlupák koupí nějakou doménu od spekulanta. Každý normálně uvažující člověk si zaregistruje jinou doménu s podobným názvem, neboť až zas tak na jméně nezáleží, a ušetřené prostředky použije spíše na tvorbu kvalitního obsahu. Jídlo v supermarketu je úplně něco jiného. Když chceš rohlík, tak musíš koupit rohlík, když chceš ale dělat stránky o Bělehradu, tak nemusíš mít ani Belehrad.cz ani Beograd.com a jde to.

K citátu z Webu: "Vadí ti když si někdo koupí dům na Václavském náměstí, zrekonstruje ho a pak za pět let prodá za trojnásobek? Přijde ti to neetické? Jaký je v tom rozdíl ve srovnání s investicí do dobrého doménového jména a následném vybudování kvalitního obsahu na zvolené doméně a prodeji o několik let později?"

Koupě-prodej nemovitostí je úplně něco jiného a nevadí mi, že "někdo koupí dům na Václavském náměstí". Vadí mi, když ho někdo koupí a pak vydává za ministerstvo vnitra (viz třeba ministerstvovnitra.cz, ministerstvokultury.cz, ministerstvofinanci.eu).

Jakýkoliv "normální" business je založený na nákupu a prodeji se ziskem, ale kdo koupí rohlík, tak prodává rohlík, kdo koupí byt, tak prodává byt. Spekulativní registrace domén je založena na tom, že někdo otevře "trafiku" a místo novin tam nabízí jen reklamní letáky, tj. MFA web nebo "zaparkovaný" web s Adsense.


Nezávidím nikomu, že má registrovanou nějakou doménu!

Nechci koupit ani Beograd.org ani Hi-Fi.cz ani Ministerstvovnitra.cz ani nic jiného, jen to prostě a obyčejně nechápu. PROČ tím někdo ztrácí čas? Pro těch pár kaček z reklamy? Je opravdu tak zásadní kvůli prachům stále dokola na Webu podporovat reklamu? Asi ano, neboť všichni se na reklamě přiživují, od Web designerů až po (kdysi) nadějné režiséry, kteří by bez točení reklam byli asi na sociálních dávkách.

Každopádně, ať si každý kupuje a prodává, co je libo, ale ať to nevydává za něco, co to není. "Zaparkované" domény obsahující jen Adsense reklamy, jen parazitují na náhodných návštěvách uživatelů, co webu nerozumí. Každý "plevel" je proto nutné správně pojmenovat a neobdivovat všechny ty spekulanty od www.professionals.com až po www.ministerstvovnitra.cz a je úplně jedno, jestli tomu někdo říká právně nezávadné "podnikání", "parkování domény" nebo "MFA sites".

K citátu z Webu: "Jméno si člověk musel najít, vymyslet, nasledný řetězec zaregistrovat - zaplatit. To, že ty písmenka dávají jako celek například letenky cz už může srát jen závistivce, nebo Ty, co pozdě vstali."

Mně to "sere" a nejsem závistivec ani nic podobného dělat nechci. To je překvapení, co? Nechci podnikat s letenkami, nemám čas ani přemýšlet o registraci takové domény, navíc letenky.cz nejsou ani MFA ani žádná zaparkovaná doména jen s reklamou, takže to sem vůbec nepatří.

Kdybych už nááhodou chtěl dělat stránku o něčem jako je "wifi" (opravdu nechci), kupoval bych jako nějaký tupec "wifi.cz"? Ne, jednoduše bych si zaregistroval jinou s podobným názvem a díky dobrému SEO bych byl první v Google na cokoliv týkající se tématu i bez slavné domény wifi.cz ;-)


Reklamy AdSense for Domains vs. MFA Web

Dobře vím, co je to "AdSense for Domains", ale to neznamená, že to ve své podstatě není "Made For Adsense" web. Rád nazývám věci pravými jmény, takže Adsense for Domain je podle mě MFA web a tečka. Říkejte si, co chcete, ale z pohledu laického návštěvníka je totiž úplně jedno, jestli tomu někdo říká pouhé "parkováni domény" nebo "MFA".

Jinými slovy - Google jen oficiálně toleruje "MFA" sites u velkých hráčů, což se mi nelíbí ani z pohledu návštěvníka ani z pohledu inzerující firmy. Klidně si tomu říkejte "zaparkované domény" a argumentujte rozdílnými podmínkami. Laický uživatel kliká na všechno, co má podobu linku a u tzv. "zaparkované" domény jsou to jen a jen reklamy. Z mého pohledu je to sviňárna, ať tomu říká, kdo chce, co chce.

K citátu z Webu: "Jsem kdykoliv ochotný přitakat k tvrzení, že doména s plně rozvinutým obsahem je užitečnější než zaparkovaná doména. Zaparkovaná je ale také užitečnější než doména nefunkční."

To je právě ten úhel pohledu, který máme rozdílný. Když nemám, co na čtení, je užitečnější číst reklamní letáky? Já osobně, když nemám, co na čtení, tak nebudu číst ani bulvár ani mě nezajímají reklamní inzeráty. Takže, raději toleruji nefunkční domény, kde je "Under Construction...", jak nějaký reklamní plevel.

Zkuste o tom zapřemýšlet i z druhé strany normálního uživatele na Webu (třeba děti), který např. hledá "alarm", tak napíše alarm.cz nebo hledá "ministerstvo vnitra" a napíše ministerstvovnitra.cz a co ho čeká? To je v pořádku? Z právní stránky možná, ale jinak mě lidi, co si registrují podobné domény nezajímají a za kamarády bych je nikdy nechtěl.


"Squatting" vs. "parkování" domén

Je mi jedno, jestli někdo něčemu říká "squatting" nebo "parkování", jsou to jen slovíčka, kdy výsledkem je to samé. Obsazené doménové jméno a Web k ničemu plný reklam. Kdo si registruje podobné domény jako třeba www.billgates.com, www.bilgates.com, www.williamgates.com, www.willgates.com,... tak je co? Přináší tyhle stránky někomu něco? Souhlasím, že je to legální podnikání, podporuji samozřejmě volný trh v mezích zákona, ale snad existují nějaké vyšší principy? Jsem naivní, já vím.

Myslí si snad někdo, že slavný Bill dá někomu pár miliónů za doménu www.billgates.com? Hahaha, to si může myslet opravdu jen naivní spekulant, který se na nic jiného nezmůže. Když už to někdo koupí, tak zase nějaký podobný týpek, který si je registroval a já marně hledám slovo, jakým bych ho označil. Není to žádná spekulace s doménami, je to jen a pouze parazitování.

K citátu z Webu: "Parkování je zcela legitimní obchodní model, který některé živí na fulltime, ale taky můžeš doménu zaparkovat předtím, než sebereš zdroje (čas, peníze, detailní plán) na plně rozvinutý projekt."

Jistě, že parkování je "legitimní obchodní model", ale ať někdo nevydává doménové spekulace, kde nikdy nebude nic jiného jak reklama, za to, že "sbírá zdroje" na dodělání stránek. Většina čtenářů ví, že to jsou kecy a já osobně raději toleruji nefunkční domény, kde je "Under Construction...", jak nějaký reklamní plevel. Holt, ale někdo objevil, že na reklamě na webu může vydělat pár drobáků "bez práce" (kdo má +1000 domén, tak i víc) a nemusí roznášet ani žádné letáky po městě.


Kdy se to změní a kdy někteří spekulanti s doménami "prohlédnou"?

Změní se to, až bude důvodem k registraci domény něco jiného, jak vidina zisku z reklamy. A až většina lidí pochopí základní pravidlo každé lidské činnosti ve svobodném světě: "Nedělejte druhým to, co nechcete, aby dělal někdo vám!"

Štve mě, že když třeba fanda do astrologie hledá něco na webu, třeba o měsíci, a napíše www.mesic.com, tak ho čeká jen reklamní nadílka "zaparkované" domény (moon.com sice není o měsíci, ale alespoň neobsahuje reklamy). Štve mě to NÉ kvůli mě, já se dokážu bránit, ale štve mě to kvůli mým dětem nebo kvůli vašim dětem, když budou něco hledat a budou se vás ptát, tati, co je to zase za srač stránky? (Viz - Žáci mají za úkol klikat na reklamy)

Nejde vůbec o svobodu podnikání s čímkoliv, jde o způsob myšlení rádoby podnikatelů, kteří jsou schopni "parazitovat" na čemkoliv. Říkejte si tomu klidně legální podnikání, ale mně se takové podnikání nelíbí stejně, jak se mi nelíbí spam, či reklama ve schránce.

Každopádně, berte tento příspěvek jen jako můj subjektivní názor jednoho mírného odpůrce (klamavé) reklamy v mezích zákona a příznivce čistoty v hlavě i na Internetu bez spamu a bez MFA sites, i bez "parked sites", když tomu chcete tak říkat.

Každý si může dělat, co je libo, když ho to baví a hlavně, když tím nikoho neobtěžuje. A znovu opakuji, je mi některých schopných lidí jen "líto", že uvažují jen a pouze podobným způsobem, jak všechno zpeněžit. Vězte, že úspěch v podnikání se dostaví, když se uvažuje úplně jinak. Způsob uvažování opravdu úspěšných lidí není založen na modelu koupím-prodám a kdo se od toho neoprostí, ten bude stále jen "prodavač limonády", i když třeba s jachtou v Karibiku. Pro mě to ale není synonymum úspěchu, neboť na velikosti konta nezáleží.


Viz také předchozí:
- Kupujete domény do "šuplíku"
- Žáci mají za úkol klikat na reklamy

6 comments :

Anonymní řekl(a)...

Prispevok o Mayskom kalendari vyzadoval aby sa clovek zastavil a sustredil. A pochopil. Toho vacsina ludi co browsuju cele dni niesu schopni. Preskakuju z jednej stranky na druhu, preskakuju z jednej pesnicky na druhu, prepinaju z jedneho programu na druhy. A ak to aj cele presli, nechce sa im pisat komentar. Toto je predsa len nejaka stranka na internete akych su tisice. Naco tu pisat komentar. Jedine zeby mi to zdvihlo Google Page Rank. :-)

Anonymní řekl(a)...

Nesouhlasím s tebou Caymane, ale máš právo si myslet cokoliv. Mně se taky nelíbí, že si někdo registruje billgates.com, ale nijak mit to nevadí. Je to každého problém, co mu vadí a ty jsi v názorech příliš radikální, takže nemá cenu tě přesvědčovat.

Cayman řekl(a)...

Tohle sem musím doplnit, neboť je to jediný příspěvek na diskuzi na Webtrh.cz, který se mnou souhlasí a autor asi jako jediný pochopil, jak jsem svoji kritiku "sběratelů" domén myslel:

"Možná jsem ze staré školy, ale internet je pro mě médium k poskytování a sdílení informací a služeb klidně generujících zisk. Bohužel google adsense umožnil jednoduché použítí internetu komukoliv k pochybnému sbírání drobáků za dvouřádkovou reklamu, což mělo za následek útok zmrdů bez špetky invence na doménová jména, třesoucích se na své příjmy. Jako by toho reklamního balastu nebylo dost už ve fyzickém světě."

Tož, takhle nějak, chlapci a děvčata :-)

Anonymní řekl(a)...

Kdyby tě to zajímalo, tak kdysi o tom byla diskuze na Lupě: Vyplatí se parkování domén?
http://www.lupa.cz/clanky/proc-si-nezaparkovat-domenu/

"Přesto, že parkování domény může přinést peníze za něco, co by bylo jinak jen ležícími prostředky, z pohledu snad ne všech, ale mnoha uživatelů internetu se jedná naprosto jasně o podvod."

Rammi řekl(a)...

k tomu alarmu. Vzdyt tam je prece reklama presne na to co hledam ne?

Anonymní řekl(a)...

Naštěstí dnes už existují vyhledávače a netřeba zkoušet jednotlivé názvy, než se trefím a najdu. Je škoda některých štěpných jmen, že leží ladem a zdržují nás, ale nemůžeme přece vědět, co se za tím skrývá. Co když majitelem domény je snílek, který doufá, že někdy stvoří svůj vysněný projekt, ale nic jej nenapadá nebo není mu dáno a čeká až bude mít jeho přítel programátor a webdesigner čas nebo až vyhraje ve sportce, aby si web mohl koupit nebo je mu prostě líto se zbavit něčeho, co mu kdysi dobrý nápad, trocha invence a peněz a náhoda přihrála (nemluvím o doménách typu známáosobaXY.cz, na kterou umístím nestydaté obrázky-to je pak vydírání). Srovnání s nemovitostí není nesmysl, jsou lidi, kteří si kupují byty, které pronajímají, aby je mohli za 5 let s dalším ziskem prodat. Nebo čekají až dospějí děti. Horší varianta je, když byty drží prázdné. Ale zase jim je nikdo nezhuntuje. Doména je někdy lepší čistá a nikdy nepoužitá, jindy je lepší, když má velkou návštěvnost. Každý chce něco jiného. Chce to víc fantazie a pak mi nemusí vše vadit. Trh vše nevyřeší. Nebo ano? Bylo by lepší zabavovat domény, které nemají dostatečný přínos pro uživatele? Nebo zase zvednout ceny za pronájem nebo registraci domény?

Okomentovat