Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Štve mě školský systém v České republice!

Školský systém v ČRNeskutečně mě štve školský systém v České republice!

Když jsem byl jeho obětí já osobně, tak mi to nějak nepřišlo. Navíc, bylo to za komoušů, kdy protesty ve škole byly zbytečné a každý si jen koledoval o vyhazov nebo minimálně o dvojku z chování. Ať se to týkalo zákazů nosit dlouhé vlasy, rifle, či trička s imperialistickými nápisy, o "kvalitě" komunistického vymývání mozků ani nemluvě ;-)

Jak ale máte vlastní děti, o které od malička pečujete, vychováváte je, staráte se o jejich bezpečí a připravujete je na život, tak nějak více vnímáte ty nesmysly, se kterými se setkávají. Někdy stačí jen děti poučit, vysvětlit jim, že svět není vždy ideální, že je nutná určitá dávka tolerance a pochopení.

Současně je také potřeba v nich vychovat sebedůvěru, schopnost nebát se a umět obhájit vlastní názor, popř. vysvětlit hloupost světa kolem (např. proč hlupáci stále volí komunisty, kteří jsou nalezlí všude možně, proč dementi každý den jezdí autem a blokují MHD).

Někdy však pouhé vysvětlování nestačí a je potřeba přejít k činům a snažit se zlepšit život nejen vlastním dětem, ale i ostatním postiženým, jejichž zaslepení rodiče mají jiné starosti, jak přemýšlet o svých dětech, či o společnosti, kde žijí.

Když tedy vidím, že děti ve školce nemají ani pořádné dětské hřiště, tak něco věnuji, aby se mohlo vybudovat, když vidím, že ve škole nemají kvalitní počítačové vybavení, tak něčím přispěju, když vidím, že škola nemá peníze na uspořádání koncertu žáků nebo závěrečné akademie, tak udělám vše pro zlepšení.

Jsem rád, že stále častěji narážím na podobně smýšlející lidi, kteří se nechovají jako ovce a sami se podobně chopí iniciativy (viz třeba Pixy a jeho "boj" za správnou stravu ve školce). Je nás ale pomálu a stádo nevšímavých rodičů naprosto převažuje, podobně jako stádo tupounů v celé české společnosti.


"Kdo nic neumí, tak učí a kdo neumí učit, tak učí tělocvik."

S čím se ale opravdu nevím rady, tak je (ne)kvalita českého školství, jehož jsou děti obětí a žádné vysvětlování nestačí. Nejde o to, že by školství bylo nějak extrémně nekvalitní nebo že by je učili nějací ňoumové, to zase ne, i když pravidlo, že "kdo neumí, tak učí" asi platí univerzálně na celém světě. Všechna čest těm pár nadšeným výjimkám, které berou učitelství jako poslání.

Jde hlavně o objem výuky, kdy se do dětí vtloukají kvanta informací, které NIKDY nepoužijí, které jim NIKDY k ničemu nebudou a to JEN proto, že to učitelé mají v nějakých stupidních osnovách, které je nutné plnit. Popsal jsem něco v příspěvku Stupidní výuka (nejen) matematiky a jen bych doplnil, že děti to mají horší, jak dělníci ve fabrice, kteří si alespoň odkroutí svoje a mají klid.

Připadá vám normální, když děcka chodí do školy na 8:00 - někde dokonce začínají v 7:45, prý kvůli frontě na oběd, pak mají 5-6 hodin většinou stupidní výuky, založené na vstřebávání kvanta encyklopedických informací, následné papouškování při zkoušení, ve 13:30 - 14:00 mají oběd, a pak prchají domů, kam dorazí třeba v 15:00 hod., kdy je čekají domácí úkoly a učení se na další den?

V průměru to vidím tak na 2-4 hodiny domácí přípravy denně, alespoň u těch dětí, které na to vyloženě nekašlou, jsou ambiciózní a nestačí jim prolézat se trojkami. TAKŽE děti mají vynucený program spojený se školou v rozsahu asi 10 hodin denně! Kolik času a sil jim pak asi zbývá na koníčky a zájmy, kterým se třeba i budou věnovat profesně?


Co ale s tím aneb co si myslí učitelé?

Bojovat za posunutí začátku školy od 9:00? Nebo za snížení počtu předmětů nebo počtu hodin výuky? Snažit se prosadit změnu osnov, aby se místo encyklopedických informací učila spíše schopnost přemýšlet, umění analyzovat, vyhodnocovat a porovnávat informace? Aby se trénovalo kreativní myšlení, umění spolupráce, diskuze a prosazování dobrých nápadů? Nebo schopnost domluvit se ve více jazycích a v kulturně odlišném prostředí?

Nebo si opravdu všichni učitelé a ouřadové na ministerstvu myslí, že v dnešní (budoucí) době bude dostačující umět (papouškovat) encyklopedie a znalosti hned po písemce nebo zkoušení zase zapomenout?

Hlavně, že jsem se s dětmi naučil takovou velmi důležitou věc, jako je rýsovat JEN kružítkem (bez úhloměru) úhel 135 a 275 stupňů. Jsem také rád, že znovu vím i co jsou to kuželosečky.

DNES to vím, ale za týden já ani děti si už nic nebudeme pamatovat, neboť to jsou informace naprosto k ničemu, které budou (musí být) vytěsněny něčím důležitějším ;-)

12 comments :

pepe řekl(a)...

Absolútny súhlas. Myslel som, že Česko je v tomto ohľade o niečo ďalej ako Slovensko, ale ako čítam tvoj spot, tak asi ani nie;) Nie je to tak dávno, čo som vyššiel zo školských lavíc a popravde, 4 roky strávené na gymnáziu považujem za skoro zbytočné.

Decká sa učia memorovať kvantum nezmyslov, absolútne nepodstatné pre život. Chýba akékoľvek základné vzdelanie o financiách, práve, komunikácii, podnikaní...

Anonymní řekl(a)...

Absolutní souhlas. Z mojí VŠ mi asi tak nejvíc profesně dal jeden semestr nepovinného Obchodního práva a to studoval jsem ČVUT (a život mě zavál do trochu jiného oboru)...

Anonymní řekl(a)...

Ouřadové na ministerstvu si to nemyslí, reforma školství je postavená dobře(viz. odkaz). Jak si s ní poradí běžná škola je ovšem úplně jiná věc...

Cayman řekl(a)...

Wu: Díky za odkaz na reformu školství, nevím ale, jestli mám brečet nebo se smát, neboť to vypadá, že nejen mě, ale i mé děti jaksi všechny reformy míjejí o jeden rok :-)

Každopádně, máš pravdu, že je to věc aplikace a jak si s tím poradí škola. Já bych jen doplnil, že záleží jen na lidech. Schopný a kvalitní učitel, či profesor, stejně reformu nepotřebuje, neboť dokáže učit i v současnosti potřebné věci, dokáže děcka nadchnout, udržet pozornost a nezatěžovat je hloupostmi. Ale takový je tak 1 na celé škole.

A jsme zase u toho "kdo neumí, tak učí". Ukázkovým příkladem může být třeba výuka informatiky na (víceletých) gymnáziích, kdy jsem ani já ani žádný známý ještě nenarazil na nějakého znalého učitele informatiky. Proč asi?

Anonymní řekl(a)...

Já studoval SOŠ přímo zaměřenou na IT a taky jsem ještě nenarazil na znalého učitele informatiky. :-)

Jak tu byly zmíněné finance a právo, tak jako největší problém vidím, že sami učitelé o tom často prd vědí. Mnozí učitelé sami potřebují poučit o základech současného práva - jako o presumpci neviny nebo o právu nenabonzovat blízkou osobu (říct "vím, ale nepovím, protože nejsem krysa", to se na ZŠ nepromíjí).

No a co jsem zažil jedno velké "vyšetřování šikany", pro změnu na SŠ, to by snad svojí absurditou mohlo konkurovat i Hlavě 22. I když se toho kromě třídního zúčastnily i výchovná poradkyně, psycholožka a zástupkyně pro studijní obory... Výsledkem bylo, že se od té doby všichni báli byť jen vyslovit to slovo od Š, aby to zas něco podobného nespustilo.

Když se tak občas ohlídnu zpátky (moc často to nedělám, snažím se to vytěsnit), nechápu, jak někdo může rád vzpomínat na dětská léta. Lidi holt maj děsně děravou paměť.

Anonymní řekl(a)...

cayman islander: za málo. Jeden schopný učitel na celou školu je bohužel dost přesný odhad. Výuka informatiky je zoufalá, měl jsem možnost nahlédnout na schopnosti jednoho učitele na ZŠ a je to tragédie. Proč jsi na gymnáziích nenarazil na žádné schopné učitele? No co dodat, já taky programuju [smích].

anonymní: jo, taky na školu nerad vzpomínám, těch zbytečných traumat, brr.

Anonymní řekl(a)...

Ja mám len takú malú pripomienku k tým encyklopedickým vedomostiam: Bez nich sa o nich nedá diskutovať. Bez slovíčok neposkladáš anglickú vetu o myšlienke ani nehovoriac.

A je tu ešte jedna vec, ktorú najlepšie vedia posúdiť stredoškolský učitelia, ktorí sa náhodou ocitnú na deň-dva na základnej škole: Malé decká nemajú ešte vyvinuté vyššie formy abstraktného myslenia. Jednoducho vek neobabreš didaktickým prístupom. Samozrejme myslím stred populačnej Gaussovej krivky. A o tú nám v populárnej politike ide predovšetkým ;-)

A úplne na okraj: mrkni o čom píšeš a skús odhadnúť, aký veľký je prienik tohoto obsahu s tým čo je vo vyššie napísaných komentároch považované za "dôležité pre život" a "čo ma skutočne živí". Bez všeobecného rozhľadu, bez vedomostí by nebolo 98% inteligentných blogov.

Mám skúsenosť, že v diskusiách vyhrávajú častejšie tí, ktorí majú väčšie encyklopedické vedomosti v hlave a teda rýchlo a hneď naporúdzi pádny argument.

Anonymní řekl(a)...

Piki, myslím, že si pleteš "encyklopedické vědomosti" se všeobecným přehledem nebo to mícháš dohromady. Navíc výuka AJ je úplně něco jiného, tam se bez slovíček neobejdeš.

Souhlasím plně s Caymanem, neboť pro příklad v hodině programování na střední nás hloupý profesor nutil znát nazpamět třeba syntaxi různých funkcí, ze které nás zkoušel. Nezajímalo ho, že jsme argumentovali, že si přesnou syntaxi najdeme v online manuálu pomocí CTRL-F a že přece stačí "všeobecný přehled" jaké funkce jsou k dispozici. Normálně nám rozdával pětky a přitom ani neuměl programovat tak, jako většina z nás (opravovali jsme jeho školní portál, se kterým si nevěděl rady).

A to je rozdíl ve způsobu výuky, o kterém Cayman mluví.

Unknown řekl(a)...

[roman] Ty zas zamieňaš "povrchné vedomosti" a "všeobecný prehľad". Stojím si za tým, že "len tak niečo vedieť", že niečo existuje je málo. Kým ty stokrát použiješ ctrl F, ten čo to ovláda napíše o desať riadkov kódu viac.

Slovíčka a encyklopedické vedomosti sú v rovnakom postavení. Jedny v jazyku, druhé v diskusii, v získavaní všeobecného prehľadu. V mojom povolaní (lekárnik) bez encyklopedických vedomostí ťažko môžem pacientovi poradiť ten správny liek. Pozrieť do manuálu? Hm, to môžem doma, to môžem, keď radím cez internet, ale zoči voči pacientovi majú najväčšiu prestíž kolegovia s Remediom nabúšeným do hlavy. Aj mne sa to zdalo divné, ale je to tak.

Cayman řekl(a)...

Pro Martinu: Omlouvám se, nechtěl jsem zevšeobecňovat a urážet všechny poctivé a nadšené kantory, které práce baví a hlavně to UMÍ, proto jsem také psal v příspěvku: "Všechna čest těm pár nadšeným výjimkám, které berou učitelství jako poslání."

Dle toho, co píšeš, tak zřejmě patříš právě k té skupině schopných a nadšených, takže díky Tobě a všem podobným! Bohužel, musím říci, že převažuje trochu jiná skupina a na tom se shodujeme s přáteli i s kamarádkami, co učí na ZŠ, gymplech i na odborných SŠ.

Jinak, jedno mé dítě už je na gymplu (osmiletém) a NECHCE dělat "vysokou s matematikou". A i kdyby chtělo, proč musí umět rýsovat nějaký úhel jen kružítkem? Proč musí někdy 2 hodiny denně rýsovat takové stupidní příklady za domácí úkol místo toho, aby se učilo anglicky nebo španělsky (čínsky) nebo se nějak jinak rozvíjelo v oblasti, která ho/ji baví? (Já studovat matiku a nikdy jsem nepotřeboval rýsovat úhel jen kružítkem.) Podobně, nechce a nebude nikdy např. studovat chemii ani fyziku, i když třeba tyto předměty je baví, podobně jako dějepis nebo zeměpis.

A o TOM ten "školský problém" je a o TOM jsem psal v tomto příspěvku Štve mě školský systém i v tom předchozím - Stupidní výuka.

"Dítě je pochodeň, kterou je třeba zapálit" a NE žádná "nádoba, kterou je třeba naplnit".

Školský systém nemá děcka vést za ručičku jako za socialismu a učit děcka encyklopedicky všechno možné a nemožné, co kdyby "chtěli studovat matematiku" nebo to či ono. Má jim dát vybrat a jestli je baví tohle, tak ať mají více takových předmětů, jestli chtějí tamto, tak ať mají více tam toho.

Anonymní řekl(a)...

Jak vypada skolstvi vedle?
http://kecy.roumen.cz/roumingShow.php?file=vymyvanie_mozgov_po_americku.jpg

Anonymní řekl(a)...

Tady je pěkné zamyšlení nad podobným školským tématem: Vzdělání na (ta)háku aneb Co nemusíme vědět:

"Z ekonomie se často stává aplikovaná matematika, z fyziky souprava vzorečků, které je třeba si zapamatovat. Proč?"

Okomentovat