Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Den bez aut aneb kdy nás asimilují Borgové

Nechci se stále opakovat, kdo mě zná, tak ví, že nejsem žádný fanatický ekolog, jen uvažuji logicky a více by se mi líbilo, kdyby méně lidí jezdilo autem, kdyby si raději dokázali vychutnat ranní procházku do práce čistým městem.

Kdyby lidi více využívali MHD, tak by neexistovaly žádné zácpy (alespoň ne ty dopravní), tramvaje a busy by jezdily častěji a nebyly by přecpané.

Kdyby bylo obecně méně aut ve městech a lidi by se (snad) naučili uznávat jiné hodnoty, tak by se nemusely třeba ani stavět dálniční obchvaty, budovat nové tunely ani dálnice Českým rájem, omezila by se korupce při zadávání státních zakázek, neboť by žádné nebyly, nestoupala by cena benzínu, neboť by o něj neměl nikdo zájem a dařilo by se třeba více i prodejcům beach cruisers ;-)

Proč to v některých civilizovaných zemích jako je Švýcarsko, Dánsko, Holandsko, Norsko,... funguje? Proč se mi zdá, že Češi jsou výkvět v devastování přírody a zamořování ovzduší? Proč každý druhý musí jezdit do práce autem? Proč si u nás zakomplexovaní hlupáci musí zvedat ego větším a luxusnějším autem? Proč se u nás neplatí poplatky za vjezd do centra města nebo poplatky za auto jen s řidičem?

Proč myslíte, že Google podporuje ekologii a místo firemních aut nabídl všem zaměstnancům v Evropě kola zdarma?

Nikdo nezná odpovědi, příp. ji ani nechce znát, že? Je to totiž podobné, jako že Češi mají největší spotřebu piva na jednoho obyvatele na celém světě. Holt, jsme to pěkná partička a bojím se, že ani několik generací nepomůže k nápravě. Snad jedině, až nás asimilují Borgové ;-(

Jelikož jsem ale věčný snílek a idealista, tak tady budu sem tam zveřejňovat pozvánky na zajímavé akce a propagovat třeba ten některými odmítaný Den bez aut, který se koná v rámci Evropského týdne mobility - viz třeba jedna z podpůrných akcí:

Den bez aut v Praze
Velka podzimni cyklojizda
- sobota 22. zari 2007, 15 hodin, Staroměstské náměstí

Velka podzimni cyklojizda Praha - Den bez aut


1 comments :

Anonymní řekl(a)...

"Kdyby lidi více využívali MHD, tak by neexistovaly žádné zácpy (alespoň ne ty dopravní), tramvaje a busy by jezdily častěji a nebyly by přecpané."

Na to jsi přišel jak, že by nebyly přecpané? Nacpané by byli nejspíš úplně stejně, stejně jako dnes má MHD různé průzkumy a moc dobře ví, kolik kde jezdí lidí a nacpané dopravní prostředky je asi moc netrápí, tak nevidím důvod proč by se tohle změnilo, "kdyby lidi více využívali MHD".

"Proč každý druhý musí jezdit do práce autem?"
Proč by nejezdil je to jeho svobodné rozhodnutí a asi pro něj převládají výhody osobní dopravy oproti jejím nevýhodám.

"Proč to v některých civilizovaných zemích jako je Švýcarsko, Dánsko, Holandsko, Norsko,... funguje?"
To je argument, komunismus tady "fungoval" taky. A jaký byly výsledky!

"Proč se u nás neplatí poplatky za vjezd do centra města nebo poplatky za auto jen s řidičem?"
Proč by se měli platit? Když opomenu, že výše mluvíš o korupci, kvůli státním zakázkám a najednou bys přidával další, tak nevím proč by se mělo zpoplatňova, něco za co už ze svých daní platím více než štědře a to komunikace.

Tak by mě zajímlo co ty na to...

Okomentovat