Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Technology brainstorming aneb večeře s "vegetariány"

Time for GuinnessV týdnu jsme se sešli s kamarády, bývalými kolegy, v milé hospůdce na pár piv a probrali všechno, co nás nápadlo.

Vegetariáni se z nás opravdu nestali, i když jsme litovali čuníka, jehož dozlatova propečená kolínka nám posloužila jako základ k diskuzi o životě, penězích a prioritách. Stále nevěřím, kolik toho člověk dokáže nakecat a vypít za pár hodin :-)

Hodně se probírala práce, peníze, co by kdo chtěl, co se mu líbí a nelíbí,... a mě napadá malé zamyšlení nad tím, jak docílit svých osobních snů a najít plnou profesní realizaci.


Co mě baví je základ pro nalezení "dream work"!

Nejprve je nutno zjistit, co je ta pravá práce pro mě, tj. co mě baví. To je základ. Nemá cenu dělat práci jen pro peníze, už jen proto, že pracujeme většinu času v životě a je potřeba ten "osobní čas" prožít nějak smysluplně. Navíc, když nás práce baví, tak nás baví se i zlepšovat v daném oboru, jde nám lépe studium nových věcí, jsme schopni pracovat bez ohledu na čas, táhnou nás vpřed i nové nápady... stáváme se specialisty, profesionály a po čase i odborníky.

(Už jsem o tom dříve psal v příspěvku Nutnost specializace, takže se místy opakuji.)

Když nás práce baví, tak i bez peněz na tom něco je. Horší je, když nás práce nebaví a nejhorší je, když k tomu nemáme ještě nějak moc peněz. Každopádně, naprostá katastrofa je proflákaný život za málo peněz, když člověk dělá práci, která ho nebaví a není schopen pro změnu nic udělat.

Asi ideál každého je "zábavná práce" za "hodně peněz" a myslím, že jsou pouze následující možnosti, jak se trochu posunout vpřed k ideálu práce snů:


  1. zjistit co mě baví, co by mě bavilo, popř. co bych chtěl dělat, kdybych něco uměl, měl na to peníze nebo jiné podmínky;

  2. najít práci, kde bych mohl dělat to, co mě baví a zlepšovat svou odbornost a upřesňovat si, o co mi jde a jestli mé sny a představy jsou správné;

  3. najít práci snů, jako specialista, tj. práci, co mě baví, za více peněz a dle dalších mých představ, např práce z domu, volná pracovní doba, contract pro US firmu, práce jen o víkendu,...

Když konečně vím, co mě baví nejvíce, tak si "stačí" udělat plán, nejlépe písemně, a vylepit někde na očích, abych každý den viděl, co je mým snem, čeho chci dosáhnout a abych neodbočoval z cesty.

"Cesta je náš cíl", je sice dokonalá pravda, ale nejprve se na tu správnou cestu musím dostat ze všech těch polních a lesních cest a přes množství křižovatek po cestě, kdy většina lidí jen odbočuje dále od dálnice do stále hustších lesů, roklin a propastí, odkud třeba ani nemusí být návratu.

Pozor ale, pojmy jako "dream work", "zábavná práce", "osobní čas", "hodně peněz" jsou tak subjektivní pojmy, že si je každý musí definovat sám a dle toho zvolit cestu. Pro někoho je prioritní vydělávat peníze, bez ohledu na volný čas, neboť si chce koupit nové auto, byt, dům, či helikoptéru; někdo preferuje volný čas a nechce pracovat ani večer ani o víkendu; další zase může najít zalíbení ve volné pracovní době či v možnosti pracovat z domu.

"Každého priority a cíle jsou jiné, nikdo nemá stejný pohled na život, každému jde o něco jiného."

Poznámka: Napadá mě, jestli by na to nešla udělat nějaká matematická rovnice, že když se sníží zábavnost práce nebo zase zvýší osobní čas,... Určitě by na tom mohla být nějaká závislost, která by šla vyjádřit jako např.:

"dream work" = (něco + něco - něco) / něčím * něco

"výpověď" = plat - koef. zábavnosti + koef. osobního času,...

(Ale to by chtělo nějakého matematika, který by se tím chtěl z legrace pobavit a pak to třeba nabídnout nějakým job serverům, ať si dají takovou "online kalkulačku" na své portály.)

0 comments :

Okomentovat