Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

"Silver bullets" v oboru IT?

Follow your dreams!Ještě bych doplnil malé zamyšlení k tomu předchozímu příspěvku o Silver bullets, jak to vypadá v IT oboru, zajímám-li se o moderní technologie.

Když pracuji jako programátor, kontraktor, IT konzultant na "volné noze", když mě baví něco vymýšlet nebo vyvíjet, jsem-li programátor databází, informačních systémů, popř. vývojář Web stránek, používám-li RAD Tools nebo jazyky jako je Céčko, C++, C#, Java, PHP, ASP, .NET, jsem-li grafik, expert na Web marketing a SEO, správce sítě nebo Web serveru, či pracovník IT supportu, tak obecně asi mám představu, co je právě "in", o čem se mluví, jaké jsou novinky i jaké nové bubliny splaskly.

Každý ve svém oboru asi zná někoho, kdo umí víc (míň), kdo třeba vydělává víc (míň) a asi každý má své sny a představy, co by chtěl dělat a stihnout v životě, komu by chtěl pomoci, co by si chtěl koupit, co by se chtěl naučit. Většinou ale nezbývá na všechno čas, neboť se musí vydělávat ty trapné peníze někde v zaměstnání pro sebe, pro rodinu, pro stát, a večer nás všechny ještě čeká spousta dalších povinností (chudáci), či zájmů a koníčků (ti šťastnější).

Všichni po něčem toužíme a chtěli bychom něco víc, což je normální, ale málokdo si uvědomuje, že každý máme stejně času a každý se můžeme věnovat jen něčemu (všechno nestihneme ani náhodou). Můžeme se ale svobodně rozhodnout, jak prožijeme každou minutu a hodinu. Den má 24 hodin pro každého na světě, kdo necestuje v čase ;-)


Kde jsou tedy ty pravé "Silver bullets"?

Je to jednoduché, neboť jako hlavní Golden bullet pro IT specialisty i všechny z jiných oborů bych tím označil náš přístup k životu, naše hodnoty, náš rozhled a morálku. To je to jediné, co nám může pomoci být lepší v životě, být lepším specialistou, mít více životních i business příležitostí, vydělávat třeba více, chcete-li.

Není třeba hledat nějaký magický obor nebo technologii, která bude žádaná, stačí jen uvažovat, jestli dělám smysluplnou práci s nadšením a zájmem, která někomu pomáhá. Když dělám něco s nadšením, tak k sobě přitáhnu další nadšené a zapálené lidi, no a v takovém otevřeném myšlenkovém prostředí se mi bude dařit skoro cokoliv. Může se mi podařit vymyslet něco jedinečného, podílet se na skvělých věcech a nápadech, příp. mít úspěch dle svých osobních představ.

Chce to jen otevřenou mysl a jít za svými sny!


Rozhoduje specializace a profesionalita!

Ať používám jakoukoliv technologii - Unix nebo Windows, Oracle nebo MySQL, .NET nebo PHP, Javu nebo třeba Flash, tak základem je, abych se snažil být specialista, měl rozhled v oboru a používal kvalitní a ověřené nástroje, které mi uspoří čas a zvýší mou výkonnost.

Stále nechápu některé specialisty, kteří píšou ten svůj dokonalý kód ručně. Nechápu, jak může někdo ještě stále psát HTML nebo CSS v textovém editoru, jak někdo navrhuje dB tabulky ručně, jak píše ručně i základní RI triggery a validace položek.

Kód může být třeba super-extra-fantastic, ale ta produktivita!?

Toho ztraceného času, který by takový guru mohl věnovat třeba na sehnání dobře placené zakázky, která mu může zabezpečit finanční nezávislost na hodně dlouho. Žádná firma nestojí o nějaký super dokonalý kód, ale potřebuje (dobře zaplatí) každé kvalitní a rychlé řešení svých problémů.

Je totální nesmysl psát dnes něco ručně v textovém editoru, je to plýtvání časem v době CASE / RAD nástrojů, kvalitních generátorů HTML, RAD nástrojů pro ASP, PHP, .NET i Javu. Je to plýtvání energie v době CSS Builders, GUI Designers, kdy je možné třeba z jednoho aplikačního návrhu vygenerovat skoro jakýkoliv kód pro jakoukoliv OS platformu.


No silver bullets?

Kdybych ale chtěl opravdu změnit obor, třeba změnit své zaměření z Windows na UNIX, popř. z MySQL na Oracle (více "top" placených příležitostí), kdybych chtěl alespoň trochu odhadnout, co bude "hot" v budoucnu nebo jaká technologie bude žádaná, tak bych se asi mrknul nejprve na všechny stávající trendy a odhady:

- 2006 Web Technology Trends
- 2007 Web Predictions

Doplnil bych to o průzkum nabízených Jobs na Webu, které obvykle dobře charakterizují současnou poptávku po specialistech, no a průnikem bych mohl přijít k nějakému chytrému závěru ;-)

2 comments :

Anonymní řekl(a)...

Díky za oba články, čekal jsem něco takového, ale občas musí člověk znovu a znovu slyšet, že žádné zkratky neexistují;) Každopádně oba články byly inspirativní. Momentálně si rozšiřuji dovednosti o Adobe Air, tam se zdá o nový trend, ale kdo ví, co zůstane z souboje Silverlight/AIR/XUL/JavaFX...

Anonymní řekl(a)...

Take znam lidi co jsou mozna znalostne guru, ale pro beznou korporaci nepouzitelni. Mel sem kolegu Unixare, znalosti fakt excelentni nicmene problem byl v tom, ze byl az moc ortodoxni. Vse resil prikazovou radku. Ona ma svuj velkej smysl u administrace, ale na spousty dalsich veci se nehodi. Jednou bylo treba presvedcit vedeni , ze je treba posilit server a tak si vedeni vyzadalo nejake kolacky, grafy atd.. proste co maji manageri radi, kdyz clovek chce po nic penize. Bohuzel , kolega si nepripoustel , ze ne kazdy je guru jak on a snazil se o podobne "reprezentativni" vystup z prikazove radky. Zbytecne popisovat jak ho manager vyhodil pac v seznamu cisel se nebyl schopen vyznat. Pritom kolega mohl pouzit vystup z grafickeho prostredi co mel ten server take. Nicmene to by se ponizil na "klikace" a takovej problemu s nim bylo vice. Tudiz ikdyz mel znalosti exceletni po case se s nim corporace rozloucila..

Okomentovat