Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Kupujete Blesk nebo Hospodářské noviny, či máte 100 tisíc plat?

Ptal jsem se tuhle ráno trafikantky, co si převážně lidé kupují za noviny, neboť mě vždy zaráží, jak si na pohled slušní a inteligentní lidé (obleky, kostýmky, notebooky) kupují všechny ty bulvární plátky jako Blesk, Aha, Šíp...

Chápal bych to ještě u sociálních případů, u lidí se sníženou inteligencí, či nepřizpůsobilých občanů, ale u normálních lidí mi to připadá buď jako skrytá hloupost nebo hyenismus. I kdyby někdo kupoval bulvár jen proto, že se chce zasmát, tak to není omluva, neboť tím osobně jen podporuje špínu, lži a jednání bez skrupulí daných redakcí.

(Každopádně, ve své podstatě je mi to jedno, ať si lidi kupují, co chtějí, je to jejich věc a jejich vymývání mozků, ptal jsem se jen tak ze zájmu.)

Prý 90% lidí kupuje právě ty bulvární bláboly (její slova), pak že prodá pár ženských časopisů nebo něco pro omladinu (Bravo, Dívka), někdo si výjimečně koupí Lidovky, MF Dnes, Týden nebo Reflex. No a třeba takové Hospodářské noviny prodá 1-2 kusy za týden. Bylo mi jí líto, tak jsem zakoupil právě HN, ať má radost. Sem tam je čtu, třeba při obědě, když mám čas a na nic počítačového zrovna nemám náladu.

Vychází tam pěkný seriál - Deset rad k nezaplacení, o zkušenostech top managerů z firem jako Unicorn, Dell, Nova, ING... Docela zajímavé a podnětné číst o dobrých managerských praktikách a zkušenostech šéfů z pár vybraných nejúspěšnějších firem.

Např. šéf českého Dellu, v článku Na malou horu s vámi nepolezou, píše moc chytře o nadprůměrných cílech a nadprůměrných zdrojích (viz stotisícové platy v Dellu) a s jakou filozofií řídí firmu:

"Můžu být jen tak dobrý, jak dobří jsou moji lidé. Při určité velikosti firmy jde v devadesáti procentech o práci s lidmi."

Kdysi jsem se zmiňoval o dobrých a špatných šéfech, tak si myslím, že zmínka právě o těch dobrých šéfech stojí za to. Navíc, myšlenky v článku o českém šéfovi firmy Dell mi mluví z duše, např. ta typická charakteristika nenápadných managerů z nadnárodních společností (citace z HN):

Kdo nic nedělá, nic nezkazí

"Ve strukturách mamutí nadnárodní společnosti lze fungovat dvěma způsoby. Jednou možností je nevyčnívat z řady, plánovat podle průměrných globálních výsledků a neupozorňovat na sebe. Radši nedělat nic, než udělat chybu...

Ve velkých korporacích lze takto poměrně úspěšně a dlouho přežívat. Nechci říkat, že to je přímo jako jak za socialismu, ale někdy to tak chodí.
"

Moc hezké a jak pravdivé! Každopádně, jsem rád, že firma Dell to dělá úplně jinak, jak mnohé nadnárodní firmy, se kterými jsem se setkal. Asi každý zná nebo někdy poznal tzv. "nenápadné managery", že?

6 comments :

Anonymní řekl(a)...

Jojo, u nás je plno takových "nenápadných managerů", kteří nic nedělají, nic neumí, bojí se cokoliv navrhnout, jen si užívají svého smrádečku a teplíčka. Já bych jim ale neříkal tak diplomaticky, ale nazval bych je normálně neschopnými ňoumy.

Nikol řekl(a)...

Tak osobně vůbec neodsuzuji lidi, kteří čtou Blesk, apod. ... proč ne? Je to pro ně třeba odpočinek ...
Když čtu denně stohy dokumentů, které jsou složité ... nebo celý den přemýšlím .. tak si myslím, že Blesk je skutečně příjemný relax :))

Moje portfolio:
denně: Hospodářské noviny
týdně: Týden, EURO, Ekonom,
Občasně: Blesk, Maxim, The Prague Post, apod.

p.s. 80% veškeré komunikace jsou DRBY - to jenom pro info ;)

Cayman řekl(a)...

TO Kamiiii: Já je také nějak neodsuzuji, jsou mi ukradení, když si chtějí takhle patlat hlavu. Jen je nechápu, neboť místo toho, aby si právě udržovali "čistou" hlavu, sypali si do ní pozitivní a motivující informace, tak si ji "špiní" hloupostmi.

Právě, jak jsem psal, že někdo to považuje za "příjemný relax", ale to ti nevadí, že podporuješ hajzlíky, kteří si většinu zpráv vymýšlejí, či upravují dle potřeb svého zisku?

Existuje přece stovka jiných způsobů relaxu, jak podporovat bulvár, neboť tím, že ho lidí kupují, tak ho bez diskuze podporují.

Anonymní řekl(a)...

Jo to mi pred casem "muj" trafikant rikal take, ze jen ja a par dalsich kupuje HN, ale jinak vetsina lidi bulvar.Ono to bude dano tak trochu i cenou. HN stoji 16kc a za tu cenu mate skoro dva bulvary :-) Sice nekdo muze namitnout, ze informace z Hn jsou podstatne hodnotnejsi, ale hodne lidi se na to kouka i z teto stranky. Jinak v dnesnich HN je hezke priznani vrchniho Seznamaka jak v roce 2000 malem zkrachoval...

Cayman řekl(a)...

To čtení s vrchním Seznamákem alias českým "Gatesem" je též dobré, i když mi zrovna tenhle člověk moc nesedí a nějaké výhrady k Seznamu.cz jsem už psal dříve.

Nikol řekl(a)...

to Cayman:
tak já to nekupuji! Mám na to stejný názor, jako ty = nedám jim za ty keci ani halíř. Nicméně je v podstatě také podporuji, a to tím, že to čtu...
Nevím, prostě v tom nehledám nic "divokého" ... mám chuť se do toho podívat, tak se podívám ... Naposled jsem viděl titulku s nápisem (asi takhle) "Jirkovi k narozeninám" ... a smál jsem se. Prostě jsem se odreagoval .. takév slinty neseženeš na každém rohu :D nevidím to až zas tak amorálně...
p.s. samozřejmě, když chci relaxovat v pravém slova smyslu, tak relaxuji jinak .. né Bleskem :D

to Mirek:
... hlavě to lidi nezajímá (články v HN) Chtějí řešit jiné věci a "mít klidnou hlavu" :) A já to chápu. Možná mě mrzí, že nevolí jinou formu ale tak lepší, než aby ... ;)

Okomentovat