Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Nutnost specializace... Pěkný příklad

Právě jsem dočetl email od jednoho studenta z Brna, který mi psal své zkušenosti, kdy díky nějakým linkům na Jobs & IT Contracts stránkách získal contract na jednoduchou zakázku udělat nějaké Flash stránky pro jednoho amerického zákazníka.

Vyfakturoval prý 18 hodin po 35,- USD a zákazník byl nadmíru spokojený, takže ho čeká další contract ve větším rozsahu, tj. na více hodin a za ještě lepší hodinovou sazbu.

Pěkné, dostat za pár hodin práce +13,000 Kč, že? (Škoda, že kurz dolaru už není 40,- Kč.)

Co stojí za zmínku, tak ten student vyhrál contract i přesto, že nabízel cenu 35 USD na hodinu, oproti Indům z Bangalore, kteří nabízeli, že stejnou věc dodají se sazbou 10 USD na hodinu. Hlavní důvod, proč vyhrál daný contract, vidím v tom, že chalan dobrý z Brniska se specializuje právě na Flash a dle ukázek jeho práce, co poslal zákazníkovi, neměl konkurenci.

Je tedy vidět, že specialisté z České republiky mají ještě dobrý zvuk ve světě IT. A i když každý začátek je těžký a plný kompromisů, tak to jde, když se chce :-)

2 comments :

Anonymní řekl(a)...

To mě se jednou stalo, že člověk ze států chtěl upravit jednu flash šablonu. Tu jsem upravil, poslal a řekl si za ni nějakou částku, která mi připadala za asi 2 hodiny práce odpovídající. Zákazník byl ale spokojený a asi i překvapený z rychlosti a kvality odvedené práce, tak mi nakonec sám od sebe nabídl asi dvojnásobek mé ceny :)

Cayman řekl(a)...

Skvělé! Taková rozumná taktika se vyplácí. Někdo chce okamžitě vydělat nějakou přemrštěnou částku a sice ji třeba dostane, ale pak už nic dalšího. LEPŠÍ je začít skromně a postupně přidávat, kdy všichni jsou pak spokojení.

Jedna z mých prvních zakázek pro US byla nějaká blbost v PHP, které jsem moc neuměl, takže jsem raději naúčtovat jen pár hodin "opravdové" práce a o asi 3 dnech studia a testování, které jsem potřeboval navíc, jsem ani nemluvil, neboť jsem byl rád, že jsem se něco nového naučil.

Až později jsem se dozvěděl, že mě chtěli jen vyzkoušet, za kolik hodin zvládnu věc, kterou měli už dávno hotovou a chtěli mě tím jen otestovat.

No a jelikož jsem je potěšil, že nejsem žádnej ichtyl, že jsem schopen investovat i svůj volný čas a nefakturovat každou blbost, tak se z toho vyklubala asi půlroční spolupráce :-)

Okomentovat