Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Firemní pařba a ztracená generace

Dnes se koná firemní bowling (česky spíše firemní chlastačka) na podporu morálky a zvednutí týmového "nadšení". Je legrační, jak si někteří manažeři myslí, že když zaplatí (firma zaplatí, né manažer) bowling, pár piv a nějaké to jídlo, že to stačí k pozvednutí morálky a že najednou všichni ti "nespoutaní" mladí muži budou dýchat pro firmu a s nadšením plnit stupidní a nesmyslné úkoly.

Mladá generace je totiž již naučená sebrat všechny kapitalistické požitky a vykašlat se na dárce. Prostě, když je něco zadarmo, "tak si to vezmu a tím tuplem si z takové firmy budu dělat legraci. Hlavně, že mě platí a nechce po mně nic moc výkony".

Hmm, tuhle filozofii vidím stále častěji kolem sebe a je mi všech těch nadějných mladých mužů opravdu líto. Nadnárodní firmy je zahltí "požitky", dají jim notebook, mobil,... a světe div se - oni tak nemakají, jak by měli. Čím to asi je?

Co takhle se zamyslet, že by všichni tihle mladí chlapci po škole třeba i makali a dýchali pro firmu, kdyby měli vizi, kdyby viděli, že jejich snaha je k něčemu, že jsou oceňováni za výsledky své práce, že každý je odměňován dle toho, jak maká, kdyby jim byl jejich manažer vzorem a bojoval za svůj tým, kdyby dostávali smysluplné úkoly?

Proč jen mě napadá paralela se socialismem a myšlenka, kdo že to vychoval všechny ty novodobé pracanty? (Když mám kolegy, co mají 25-30 let, tak to jim bylo 7-12 v době revoluce, že?) S pár lidmi se shoduji v názoru, že to je další ztracená generace, neboť je vychovali rodiče, kteří to za socialismu docela uměli, dokázali si poradit, díky známostem, KSČ, fuškám, vekslákům,...

Jaképak to mohli asi vychovat děti? Že by stejný genetický materiál jako tehdejší angažovaní dělníci, rolníci a pracující inteligenti?

Škoda mluvit! Jsem rád, že znám pár rozumných a nadšených lidí, kteří se vymanili z toho totalitního myšlení, jen mi je líto, že někteří ani neví, čeho by mohli dosáhnout, kdyby začali něco dělat naplno a nečekali na spásu, nečekali, až jim dá někdo něco zadarmo, popř. nenechali se uplácet "požitky".

Každopádně na tu firemní pařbu nejdu, neboť se mi nechce ztrácet čas kecáním o ničem, a navíc mám ráno prezentaci pro pár firemních VP a ředitelů, tak jsem zvědav, zda narazím alespoň na normální lidi, kteří by mohli mít snahu něco zlepšit.

Asi jsem naivní, ale uvidím zítra :-)

0 comments :

Okomentovat